Barn og Unge

Bystyreflertallet i Oslo: Ikke kontrollrutiner for bruk av offentlig støtte

Bystyreflertallet i Oslo: Ikke kontrollrutiner for bruk av offentlig støtte

Bergen Private Gymnas og seks skoler i kjeden Akademiet må betale tilbake 12,6 millioner kroner i statsstøtte.

- Kunnskapsdepartementet har gått igjennom hele saken, brukt kompetansen som er i embetet, og konkludert med at vi vil opprettholde Utdanningsdirektoratets vedtak, sier Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Stavanger Aftenblad. Utdanningsdirektoratet konkluderte med at skolene blant annet hadde betalt overpris for husleie, vikarleie, diverse konsulenttjenester, og kjøp av Macbook-maskiner. Direktoratet mente at pengene fra staten ikke hadde kommet elevene til gode. Overprisen hadde gått til skolens eiere som satt igjen med milliongevinster etter handel med egne skoler. Skoleeierne gikk igjen som eiere og ledere i selskapene skolene kjøpte tjenester i fra. Dette viser at kontrollmekanismene fungerer, sier Høyres stortingsrepresentant Kristin Vinje.

Men barnehageloven har de samme bestemmelser og i Oslo sa det borgerlige bystyreflertallet nei når SV, Ap pg Rødt i bystyret tidligere i høst foreslo at "Byrådet bes sikre kontrollrutiner slik at private barnehager i Oslo, som en forutsetning for kommunal driftsstøtte tilfredsstiller lovkravet om at ikke «barnehagen kan ikke overfor eier eller eiers nærstående eller selskap i samme konsern som eier foreta transaksjoner og belastes kostnader på vilkår eller med beløp som avviker fra eller overstiger det som ville vært fastsattmellom uavhengige parter» og "Byrådet bes sikre kontrollrutiner slik at private barnehager i Oslo, som en forutsetning for kommunal driftsstøtte tilfredsstiller lovkravet om ikke «ha vesentlig lavere personalkostnad pr. heltidsplass enn det som er vanlig i tilsvarende kommunale barnehager."

Høyres stortingsrepresentant Kristin Vinje har ikke støtte hos sine partikolleger i Oslo bystyre på at vi skal sikre kontrollrutiner som kan avdekke eventuelt misbruk av offentlige midler.