Barn og Unge

Barnevernets MST-team: Byrådet foreslår permanent nedleggelse

Barnevernets MST-team: Byrådet foreslår permanent nedleggelse

Byrådet mener Oslo-barnevernet ikke lenger trenger et slikt team.

Bystyret vedtok i fjor vinter:  

"1. Bystyret ber byrådet legge frem en byrådssak hvor konsekvenser av en eventuell permanent nedleggelse av MST-teamet i Barne- og familieetaten synliggjøres.  

2. Den endelige avgjørelsen rundt MST-teamet utsettes inntil bystyret har ferdigbehandlet konsekvensutredningen som byrådet skal legge frem."  

Denne uka avgir byråden saken for bystyret. Det anbefales at bystyret at "bystyret tar saken om vurdering av konsekvenser ved nedleggelse av MST-team til orientering," som betyr at MST-team-nedleggelse blir permanent.  

Les ved linken nedenfor hvordan bydelene, Barne- og familieetaten og byrådet vurderer saken. Er det riktig å støtte byrådets forslag?

Kommentarer   

-1 #1 Audun Thorstad 18-01-2015 08:16
Kanskje, dersom MST tjenesten kan leveres av Bufetat. Isåfall kan BVtj frigjøre midler til andre tiltak.
+1 #2 Silje J. Tandberg 18-01-2015 08:18
Har du noen linker til forskning som viser at MST virker på sikt, og ev for hvilke ungdommer/famil ier det virker (ev ikke virker)?
Mange av ungdommene som er i målgruppa har ofte en grad av tilknytningsfor styrrelse "i bunn" og har dermed ikke de nødvendige biologiske forutsetningene for å klare å nyttiggjøre seg tiltaket.
Skjønner at det ligger økonomi til grunn for forslaget her, men det er kanskje uansett på tide å tenke alternative tiltak iallefall for denne gruppen?
-1 #3 Synnøve Paulsen 18-01-2015 08:19
alt vettugt legges ned
#4 Øystein Gudim 18-01-2015 09:46
Nei, dette er en tjeneste som kan hjelpe familier som virkelig trenger den!
-1 #5 Jan Nilsen 18-01-2015 09:47
Begrunner Byrådet nedleggelsen kun basert på Økonomi eller har de dokumentasjon på at MST-Team ikke kan vise til gode resultater? Et rikt land som Norge skal ikke legge ned tilbud som kan hjelpe barn og familier. Pga økonomi. Hvis et tilbud ikke svarer til forventningene så bør en se på hva som kan gjøres foe å få det til å fungere, ikke bare legge det ned
#6 Lene Vibeke Rønning 18-01-2015 09:49
Bufetat skal jo bemannes kraftig ned i alle deler av landet ihht prop L 106. Det betyr blant annet at oppgaver skal overføres til kommunene. Akkurat hvilke oppgaver er ikke klart ennå, men det kan ligge an til at b.la tiltak som MST ikke kommer til å bli tilbudt av Bufetat
#7 Anne 18-01-2015 09:50
Resultatene viser jo at MST virker særdeles godt, og at foreldre som mottar hjelpen er svært fornøyd. Hvem er det krevende for lurer jeg på?
+1 #8 Thomas Zandstra Helmsgård 18-01-2015 09:55
Effekten av MST er vel heller tvilsom. Det foreligger ett effektstudie i Norge som var så dårlig organisert at man ikke kan bruke det som grunnlag for konkluksjon. Internasjonale effektstudier spriker veldig i funnene sine, fra god effekt til liten effekt.
#9 Paul Bunk 18-01-2015 09:58
Kan det være at nøkkelen ligger her: "MST er et frivillig tilbud innen barnevernet." (Kopiert fra adferdssenteret .) Forsøk viser at "metoden gir bedre resultat enn tradisjonelle barnevernstilta k mht ulike mål på atferd, utvikling av sosial kompetanse og redusert bruk av flytting ut av hjemmet som løsning på familiekonflikt er. Familiene var også mer fornøyd med MST." Men siden det er frivillig blir altså spørsmålet om folk velger det eller ikke. Om folk ikke velger det kan man velge to tilnærmelser, tiltak for å gjøre det mere attraktivt eller nedbygging. Husker hvordan vi for en god del år siden var opptatt med det som var iferd med å blåse over fra Danmark som kaltes SSP, samarbeid skole, sosial og politi. Det som brukerorganisas joner og ikke minst målgruppe hadde problemer med var jo personvernshens yn, det er ikke morsomt å få sine personlige problem utbrodert for alle dem man har rundt seg.
#10 Carl Petter Opsahl 18-01-2015 10:27
Selvfølgelig er det galt å legge ned MST. Jeg har gjennom mitt arbeid som gateprest erfaring med barn som faller mellom ulike stoler i helse og pedagogtjeneste n, som hadde nytt godt av en tilnærming som omfatter alle sider ved barnets livssituasjon. Dessverre har MST vært nede det siste året.
Jeg har heller ingen god erfaring med at gode tilbud står i kø når noe legges ned, jfr. rusfeltet. MST har gode resultater å vise til. Hvilke gode argumenter finnes for å legge det ned?
#11 Marianne Skånland 18-01-2015 10:42
Bra for alt tankespinn som nedlegges! Foreldre som "ikke forstår" er nok de som bedømmer mest realistisk og klart. (Terapi-aktivis tene vil ha noe å gjøre.)
forum.r-b-v.net/.../
+3 #12 Øystein Gudim 18-01-2015 11:23
MST er ment som et hjelpetiltak i familien, for å forebygge / unngå omsorgsovertake lse. Dette er ikke en perfekt metode, men flere har fått hjelp av dette.
+6 #13 Sverre Asmervik 18-01-2015 12:44
Jeg arbeider som sakkyndig psykolog, er også fagkyndig medlem av fylkesnemnda i Oslo. Nedleggelse av MST-teamet virker som en dårlig ide og savner saklig grunnlag, siden MST blant fagfolk anses som et viktig forebyggende element.
+3 #14 Aud Haugbjørg 18-01-2015 12:49
Det er jo rart at denne frivilligheten slår annerledes ut i Oslo enn i resten av landet. Ut fra mitt kjennskap til saken er det ikke familiene som takker nei, det er bydelene som i varierende grad har tilbudt behandlingen.
#15 Hans-johan Karlsen 18-01-2015 20:15
De vil altså legge ned noe av de mest vellykkede metodene i bv som finnes. Dette vil koste Oslosamfunnet mer penger, enn de vil spare på nedleggingen. Oslofolk må våkne nå.
#16 Edle Sund 19-01-2015 15:07
Nei,dette høres ikke ut som en bra ide. Barnevernet er blitt tappet for såvel folk som kompetansetilsi g i mange år. Jeg er redd for at out-sorcingspøk elset ligger bak;når tjenesten trenger særskilt kompetanse kan vi jo bare kjøpe dette fra private aktører...
Edle
+1 #17 Arild Holta 19-01-2015 15:22
Sverre Asmervik skriver:
"[...] MST blant fagfolk anses som et viktig forebyggende [...]"

Apell til autoritet er ikke et argument, men velkjent logisk fallgruve. Kom med GODE beviser!

Det er autoritetene som forsvarer overgrepene i det såkalte barnevernet, så hvorfor skal vi overhode lytte?!
+1 #18 Christina Fts Olsen 25-01-2015 07:20
Min bacholor oppgave fra 2009 omhandlet Multi systemisk terapi. Hensikten med oppgaven var i utgangspunktet å fokusere og dokumentere effekten/mangel på effekt av tiltaket. Da det viste seg at det fantes så og si kun suksess-histori er, veldokumentert gjennom flere store forskningsrappo rter fra inn -og utland, måtte vi endre både problemstilling og metode. Til slutt fikk vi mulighet til å foreta dybdeintervjuer og analyse, blant 2 familier hvor tiltaket IKKE viste seg å fungere. MST er et unikt og helhetlig tilbud hvor familier behandles, og hvor ungdommen (12-18 år) får behandling og hjelp sett i lys av samfunn, nettverk osv...dvs systemisk tenkning, hvor ansvaret heldigvis ikke attrubieres til den "hjelpetrengend e" alene, men på et multisystemisk nivå!!!! NEI til nedleggelse av ting som virker!!!
#19 Martin 18-02-2015 12:18
Faen! Det er ikke riktig av Oslo kommune å legge ned slike gode tiltak!!!

You have no rights to post comments