Barn og Unge

Barn og menneskehandelmistanke: Kommunens arbeid smuldrer opp

Barn og menneskehandelmistanke: Kommunens arbeid smuldrer opp

Oslo kommune har utfordringer på hvordan vi arbeider med barn og ungdom uten tilknytning til Norge (mindreårige migranter), f.eks. enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner fra mottak, og der det kan være bekymring både når det gjelder omsorg, rus/kriminalitet og mulig menneskehandel.

På side 40 i den framlagte barnevernsmeldingen står det følgende:

“Bydel St. Hanshaugen har ansvar for Oslo sentrum og har opprettet en koordinerende tiltaksenhet for mindreårige i sentrum ved bydelens barneverntjeneste. Der deltar representanter for Barnevernvakten, Sentrum og Grønland politistasjoner, Bydel Gamle Oslo, Legevakten, Uteseksjonen, Juridisk kontor i Barne- og familieetaten, Utlendingsdirektoratet og Politiets utlendingsenhet. Samarbeidet representerer grunnpilaren i arbeidet rettet mot mindreårige som oppholder seg i sentrum og ikke har tilknytning til Oslo eller landet for øvrig. Bydel St. Hanshaugens barneverntjeneste har ansvar for å bistå de andre barneverntjenestene i Oslo med råd og veiledning i saker som gjelder mindreårig barn og unge.”

På side 43 står det følgende:

“Byrådet har også vurdert det som hensiktsmessig å bygge opp særskilt kompetanse innenfor enkelte saksområder. Bydel St. Hanshaugen har for eksempel fått midler til å utvikle spesiell kompetanse om barn som kan være truet av eller utsatt for menneskehandel. Bydelen har også ansvar for å dele denne kompetanse med - og veilede - alle barneverntjenestene i Oslo i disse. Fagmiljøet i bydelen har også bidratt til kunnskapsutvikling på nasjonalt nivå.”

Så langt jeg kjenner til er den koordinerende tiltaksenheten som det henvises til ikke lenger operativ. Pr. i dag er så vidt jeg kjenner til heller ikke etablert noe tverretatlig samarbeid rundt denne gruppen barn og ungdom. Dette er bekymringsfullt, da ansvaret for disse barna er fragmentert, og behovet for tverretatlig samarbeid er særdeles stort.

Jeg har sendt fram spørsmål byrådet skal besvare skriftlig overfor bystyret.  Mottar gjerne innspill/informasjon fra folk innenfor saksfeltet.