Barn og Unge

KS om finansiering av private barnehager

KS om finansiering av private barnehager

Enstemmig støtte i KS hovedstyre på mine forslag vedrørende å stille vilkår for den offentlige støtten til private barnehager.

I KS sitt hovedstyre drøftet vi denne uka finansiering av private barnehager, med bakgrunn i det forslaget Utdanningsdirektoratet har sendt ut på høring med forslag til ny forskrift om finansiering av private barnehager.

Administrasjonen foreslo at det skal utarbeides et høringssvar der følgende prinsipper er førende for høringssvaret:

- KS mener at rammefinansiering må være hovedalternativ for finansiering av barnehagesektoren i kommunene, men åpner for at kommuner som selv ønsker det kan velge en nasjonal sats.

- KS mener at kompensasjon for pensjonskostnader kan gis som et sjablongtillegg som vurderes årlig. Sjablongssatsen må initielt settes lavere enn hva som er foreslått fra Utdanningsdirektoratet, og det må skilles mellom ytelsesbaserte og innskuddsbaserte ordninger.

- KS mener at en nasjonal sats for beregning av kapitaltilskudd fortsatt må være frivillig for kommunene.

Disse punktene ble enstemmig vedtatt.

Selv foreslo jeg følgende tillegg, som enstemmig ble vedtatt av hovedstyret:

- KS mener at ved at private barnehager blir fullfinansiert fra det offentlige er det nødvendig at kommunene, også innenfor rammen av den lovfestede finansieringsplikten, får anledning til å stille vilkår for den offentlige støtten. Herunder de samme kvalitetskrav til private barnehager som stilles til kommunens egne barnehager.

- KS mener barnehagene skal dokumentere at de leverer et tilbud i henhold til den kvaliteten som de har fått tilskudd for, og at det kan foretas en avkortning i tilskuddet hvis barnehagen ikke kan dokumentere dette, herunder ordnede lønns- og arbeidsvilkår.