Barn og Unge

Midtstuen skole har valgfag for fattig og for rik, hver for seg

Midtstuen skole har valgfag for fattig og for rik, hver for seg

For et par år siden skrev jeg om Midtstuen skole, hvor prinsippet om gratis grunnskole ble utfordret. Forholdene er i liten grad blitt bedre. Fortsatt er det mye å gripe fatt i.

Heming idrettsklubb, som mottar store kommunale midler, arrangerer fortsatt samlinger for skolens elever på ordinære skoledager, og til tross for et strengt permisjonsreglement får elevene permisjon for å være med. Ikke nok med det: Skolens inspektører veksler på å følge med, gir undervisning mens de har lønnet permisjon fra skolen - og hjelper til med å gjennomføre skoleprøver for elever som har permisjon. Idrettsklubben sies å betale reise og opphold for inspektørene.

Skolen unngår publisitet om valgfagordningen - og informerer på sine hjemmesider ikke om samarbeidsavtalene med Holmenkollen tennisklubb, Heming, Vinderen dansestudio og Kongelig Norsk Seilerforening. Elevene får ikke krysse av for disse klubbene når de velger valgfag, men må selv skrive inn ønsket aktivitet. Modig er den åttendeklassingen som tør å skrive inn navnet på en slik aktivitet. Snylterstempelet er ikke langt unna. Skolens lærerstab har ikke kjennskap til hvem som underviser i valgfagene og har aldri møtt dem. Stillingene er aldri lyst ut.

Fortsatt er det elevenes trenere på fritiden som har ansvar for å sette standpunktkarakter på elevene. Habilitetsspørsmålet er så vidt jeg vet ikke vurdert av instanser utenfor skolen. Så vidt jeg vet har de halvprivate valgfagslærerne aldri satt anmerkninger på elevene, og de har aldri deltatt i karaktermøter om orden og atferd, selv om opplæringsloven vel sier at så skal skje.

Skolens halvprivate valgfagtilbud er kostnadskrevende og virker lite samlende for elevene. Skolen tilbyr selv få valgfag, og budsjettene her er svært beskjedne. Spissformulert: Midtstuen skole har valgfag for fattig og for rik, hver for seg.