Barn og Unge

Det er for mange barn som ingen vil ha

Det er for mange barn som ingen vil ha

Alle vi mennesker trenger å føle at noen er glad i oss. At vi betyr noen ting. Da kan vi stå opp om morran.

"Jeg er utrolig heldig! Hver dag får jeg lære noe nytt, møte spennende folk, få påvirke og forandre.

I dag har vi snakka masse om kjærlighet, om å være glad i barn. Jeg har vært i timesvis sammen med engasjerte fagfolk på familiehuset på Grønland. Folk som virkelig utgjør en forskjell, på tvers av fag og sammen. Jeg fikk bl.a være med på SaLTo-møte med politi, fritids, utekontakt og ruskonsulenter. Vi snakka om ungdom i drift, de som ingen vil ha. Og da meldte spørsmålet seg med full tyngde: "Er de egentlig glad i barn, de som skyver ungene rundt mellom seg?"

Jeg vil særlig sende en utfordring til skolene. Det er for mange barn som opplever at de er til bry i stedet for at noen bryr seg. Vi snakker om dem, men hva gjør vi med dem? For dem? Sammen med dem? Hvor mange er glad i dem? Heldigvis er det utrolig mange flotte folk der ute. Men det ER for mange barn som ingen vil ha. Jeg mener det er en menneskerett for barn at noen er glad i dem. I familien, selvfølgelig, men også i barnehagen og på skolen - de stedene ungene bruker livene sine. Når det ikke skjer, er resultatet katastrofalt. Noen av dem ble diskutert i dag. Og da må jeg sende et heiarop til politiet som bruker tid med barna på Tøyen og Grønland, som leker med dem i skolegården til og med! Og til helsesøstre og ildsjeler i alle systemer som brenner for barna: Takk!

Takk også til barnevernet som til tross for daglig kjeft redder masse unger. En av dem møtte jeg i dag. Hun sa at barnevernet har endra seg mye i det siste, takket være Forandringsfabrikkens arbeid med å gjøre barn til samarbeidspartnere.

Vi vil ikke hjelpes, vi vil samarbeide, sier de unge. Og akkurat dét kan overføres til alle andre hjelpesystemer. Det - og at alle vi mennesker trenger å føle at noen er glad i oss, at vi betyr noen ting. Da kan vi stå opp om morran," skriver byråd Inga Marte Thorkildsen.