Barn og Unge

Byrådet om skolevaktmestere: Kommunalt ansatte vaktmestere skal ikke erstattes av private

Som nettavisa Vårt Oslo skriver:

"– Mye tilsier at når anbudsperioden går ut neste år, vil ikke kontrakten med NEAS fornyes. Jeg tror vaktmester-spørsmålet blir avklart av byrådet i løpet av noen få uker, sier bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV).

Nylig oppdaget Aurora, nestleder i elevrådet ved Hasle skole, at vaktmester Tore måtte slutte. Nå viser det seg at hans avgang er en del av en større plan, der Utdanningsetaten i Oslo gradvis bytter ut vaktmesterne ved alle Osloskoler. I deres sted kommer et privat vaktmesterfirma, Neas. Ordningen ble vedtatt av det foregående byrådet.

– Det er ikke i tråd med vår politikk at kommunale vaktmestere blir erstattet av private. Vi tenker heller ikke at vaktmesteren er en yrkesgruppe på vei ut, sier Halvard Hølleland (AP), byrådssekretær for oppvekst og kunnskap i Oslo."

Les hele artikkelen i nettavisa.

Kommentarer   

0 #1 Hege Blom 11-02-2017 14:37
Kjempeteit å bytte ut faste vaktmestre og renholdere, de nye som kommer utenfra har ingen følelse for skolebedriften - et stort tilbakeskritt.. ...
0 #2 Petter H. Persen 12-02-2017 09:02
Her tenker jeg at det nye byrådet driter seg ut, Ivar Johansen. Hvis rektor skal ha tid til pedagogisk ledelse, så er det bra at hun (det er ofte en hun) slipper å ha personalansvar for vaktmesterne. Det er selvsagt gode vaktmestere rundt omkring på mange skoler, men det er også mange som ikke fungerer i det hele. Da er det mye lettere for ledelsen på skolen å forholde seg til et firma. Et annet aspekt er at et firma som har ansvar for mange skoler kan se på driften av skolene som en helhet og utveksle kunnskap. Det at hver skole er en silo hvor det SKAL sitte en enkelt vaktmester uten et faglig nettverk rundt seg er sikkert god Rødt/SV-politik k, men det er ikke bra for Osloskolen. Jeg er skuffet over at mitt favorittparti (dvs AP) er med på dette populistiske våset.
+3 #3 Siv Stenberg 12-02-2017 09:04
Petter H. Persen: Ja vi vaktmestere er akkurat som lærere, ikke alltid like flinke. Men at en rektor i Oslo skolen IKKE har tid til en ekstra i staben? Ja da vet du lite om skolen. At skolen er en silo, ja det er dine ord. Men at vaktmesteren sitter på jobben, ja det er for å ivareta en stadig økende krav til dokumentasjon av driften. Men mye tid brukes til tilsyn og reparasjoner. Når du snakker om faglig nettverk ,så er dette noe som har eksistert i mange år. Man trenger ikke å jobbe i samme bygg for å ha nettverk. Jeg snakker av erfaring etter 33 år i Oslo skolen. Og du snakker ut i fra hva? Jeg samarbeider godt opp mot skolens ledelse og det er ikke der skoen "trykker". Sykdommen i samfunnet er at alt skal privatiseres. Vi skal ha faste hele stillinger som er til å leve med og av.
0 #4 Sindre Nørgaard 15-02-2017 07:52
Jeg er fast ansatt vaktmester i Osloskolen på 13 året. 9 år på nåværende sted. Som stedelig vaktmester er jeg tilstede hele tiden, istedenfor å vingle mellom ulike skoler slik Neas systemet fungerer.
For min skole og Oslo kommune har det medført at jeg har stoppet en god del akutte vann- og kloakk lekasjer der og da. Hadde jeg ikke vært tilstede hadde regningen fort blitt på en del millioner pr. skade.
Men det viktigste jeg har gjort var for noen år siden å stoppe en akutt påbegynende ulmebrann i fyrrommet. Jeg merket en unormal lukt og gikk inn i fyrrommet, der var plastikken på den store elektriske inngangskablen i ferd med å smelte helt. Gassnivået var veldig høyt, og sammen med den sterke varmen fra fyrkjelen ville det ha lagd en eksplosjon. Vegg i vegg befinner det seg store mengder drivstoff...
Og over fyrommet er det to etasjer med levende små uskyldige skolebarn...
Tja! Petter "nesevis" Pettersen!
Og så da!!! Jo, fordi jeg har de beste tekniske kunnskaper om skolen, fyranlegg etc skrudde jeg av hovedsikringen omgående...
Bruk for den stedelige vaktmesteren!
Tør du å spørre det spørsmålet om igjen Petter?
Videre har vi et eierforhold til skolen der vi har vandret i åresvis.
Vi ser "alt", reparerer det meste, ellers bestilles håndverkere omgående. Om morgenen tar jeg en rask kaffe med rektor, og vi samarbeider knirkefritt. Ikke mange sekundene eller minuttene det tar å oppgradere hverandre.
Den kontakten er fjernere med en ambulerende vaktmester, det vet jeg av erfaring. Og så da???
Tja, hørt om mobbing Petter! Kanskje ikke med den arrogante og selvutnevnte know howen din... Men jeg har skarpere øyne enn de fleste, såkalt skjult mobbing ser jeg med en gang, og har rektors tillatelse til å stoppe det der og da. Og det har blitt noen akutte inngripelser gjennom åra her...
Så med disse små historiene lurer jeg fortsatt på om du synes Petter at jeg er en del av det skuffende populistiske våset...! Vel, jeg håper at slike som deg forlater AP, og sporenstreks melder seg inn i Bygdøy Høyre, eller noe sånt! Der finner du de som er enige med deg... Lykke til!
0 #5 Torbjørn Furulund 15-02-2017 13:40
Viktigere enn om vaktmesteren er kommunalt ansatt, er det å ha løsninger som fungerer i hverdagen på den enkelte skole. Jeg ser flere fordeler også med et fagmiljø der flere jobber sammen om flere skoler slik det ofte gjøres idag fra et firma.

Legg til kommentar