Barn og Unge

Møte ungdom med rå makt, eller med kunnskap og omsorg?

Møte ungdom med rå makt, eller med kunnskap og omsorg?

Cato Brunvand Ellingsen er tydelig:

"Tenk. Tenk at debatten om barn som har det vanskelig, barn og unge som oppfører seg dårlig, av og til skikkelig dårlig, er blitt til en debatt om politi. Til en debatt om fengsel. Tenk at barn og unge som trenger tett tett oppfølging, av og til kanskje en til en oppfølging av høyt kompetente fagfolk, blir gjenstand for en diskusjon om politiet gjør jobben sin. Blir gjenstand for cowboy-politi og sensasjonsmedia (ja, inkludert NRK) som setter premissene for en debatt om svært komplekse problemer. Rå makt, sier den pensjonerte politimannen.

"Forebygging er bra, men når du har passert 14 år og fortsatt ikke har skikket deg, er det ikke det sporet som gjelder lenger, men rå makt. Måten å forebygge dem på, er å sette dem ut av funksjon og sirkulasjon. Det er mulig at jeg fremstår lite akademisk, men jeg vet at det er det som virker» sier den tidligere politimannen Torstein Holand til VG. Det er nesten som om vi kan se for oss journalisten som jubler. Er det rart vi ikke har fått det til? Er det rart at vi ikke har fått det til?

Vi må endre premissene for denne debatten. Nå. Akkurat nå må vi endre premissene. Vi må ikke la oss lede av FrP og cowboy-politi. Vi må bare overse dem. Ignorere dem. Ikke gå inn i debatter som får også oss andre til å si at selvfølgelig skal vi være strenge og tøffe. Som jeg hører politikere jeg stoler på sier nå. Vi må ikke la oss lede til å føre debattene på deres premisser.

Vi skal ikke være tøffe mot de tøffe. Vi skal møte dem med kunnskap, med omsorg, med mennesker. Faen heller. Det er barn. Våre barn. Det er unge. Fremtidens voksne. Tenk. Det er våre folk vi snakker om. Våre barn og unge skal ikke settes ut av sirkulasjon. De fortjener bedre. Vi fortjener bedre.

Tenk at debatten om hvordan vi skal følge opp barn og unge som har det vanskelig er blitt redusert til en debatt om politi og om fengsel," skriver Cato Brunvand Ellingsen.

Kommentarer   

+1 #1 Annette Thunold Svae 16-06-2018 10:21
Ikke rart sinnene koker i miljøer der etteretningen tar seg til rette på bakgrunn av utvidet myndighet til å overvåke og fotfølge, på bakgrunn av narkotikalovgiv ningen. Man terrorforklares jo omtrent i dette landet for en hasjblås og er du utlending i tillegg, så blir det dobbelt anledning til forfølgelse av ulike slag. Sigint har glidd fullstendig ut og lovene gir rom for å overvåke på bakgrunn av mistanker alene. Man kunne forsøke å signalisere rettferdighet og likebehandling til de unge, gjennom å regulere de illegale rusmidler og medikamenter hvitest mulig. Og sette fokuset på dem som har behov for en svart økonomi for å holde krigsøkonomien i sving i stedet. Å tro at represalier overfor de utagerende ungdommene hjelper er å starte i feil ende. Hvorfor blir disse ungdommene utagerende? Det er spørsmålet.

Legg til kommentar