Barn og Unge

Kartlegge alle barnehagebarn før skolestart?

Kartlegge alle barnehagebarn før skolestart?

Byråd Inga Marte Thorkildsen er tydelig:

"Kartlegg alle barnehagebarn før skolestart, sier Høyre. Og send dem to uker på sommerskole hvis de ikke kan godt nok norsk!

Javel? I dag var jeg på besøk i Grønlands torg barnehage - med over 90 prosent flerspråklige barn, over 70 prosent av barna kommer fra fattige familier. Du kan tenke deg hvor viktig jobb de gjør her! Hvordan reagerte de på forslaget? Med sinne. De ble rett og slett forbanna.

«Tror Høyre at kartlegging hjelper barn til å lære norsk? Tror de to uker på sommerskolen hjelper? Skjønner de ikke at kartlegging av alle barn tar tid bort fra leken og samspillet, og at det nettopp er mer TID de trenger for å lære mer norsk?»

Mange av deres unger har begynt seint i barnehagen. Altfor seint - bl.a pga kontantstøtten. Men også fordi foreldrene har vært engstelige for barnehagen eller tenkt at det egentlig ikke er spesielt bra for barn. Mange har høyt fravær. Mange flytter mye. For sånn er fattigdommen - den som har lite, eier heller ikke sitt eget hjem. Den som har lite, har lite av alt - som overskudd, helse, søvn, for å nevne noe. Så hva snakka vi om i dag? Jo:

- Hjemmebesøk! Fordi det bygger tillit

- Færre barn i de barnehagene som har vanvittig mange barn som sliter

- Flere ansatte der problemene er størst. Og flytt spesialpedagoger fra kontorene til direkte jobbing med barna

- Tilgang til gratis prevensjon - så kvinner kan bestemme hvor mange barn og når

- Om vi kan blande barnegruppene på andre måter, så ikke det blir så mange barn med store utfordringer på samme sted

Og ikke minst: Oslohjelpa❤️ Et nytt tilbud til foreldre og barnehager som vi har starta nå. Hvor de endelig slipper skjemaer og henvisninger og krav og masse venting for å få hjelp. Fordi det er LURT å reagere raskt og støtte både foreldre og barnehagepersonalet til å være best mulig for barna. For det er jo det de vil.

Så Høyre er helt på jordet. Akkurat som de var da de for noen år siden tvang alle barnehager til å kartlegge alle barn, fra tre år og oppover. Det kosta millioner! Penger vi kunne ha brukt på å forsterke ressursene i de barnehagene som trenger det mest. Og det var nok derfor de var ekstra forbanna," skriver Inga Marte Thorkildsen.

Kommentarer   

0 #1 Tove Heggen Larsen 24-08-2019 14:11
Bort med kontantstøtten. Gi alle barn gratis barnehage. Bistå mødrene med å komme ut i yrkeslivet. Les boka :Kampen om barndommen.
0 #2 Tove Heggen Larsen 24-08-2019 16:31
Ropet om testing er et feilspor. En avledning. Det er godt dokumentert gjennom forskning. Gratis barnehage treffer alle barna. Og kontantstøtten holder kvinnene utenfor det sosiale samfunnslivet. Så gi kvinnene bistand til å våge seg ut i arbeidslivet. Sundt for dem selv, for barna, familien og samfunnet. Les boka : Kampen om barndommen.

Legg til kommentar