Barn og Unge
Forvaltningsrevisjon: Kvalitet i spesialskoler og spesialgrupper
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Barn og Unge
- Publisert lørdag 08. februar 2020 04:45

I Kontrollutvalget for Oslo kommune har vi vedtatt å foreta en forvaltningsrevisjon av kvalitet i spesialskoler og spesialgrupper. I henhold til opplæringsloven § 5-1 har elever som ikke kan få tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet rett til spesialundervisning. Opplæringen skal være tilpasset elevens evner og forutsetninger jf. opplæringsloven § 1-3.
I sin anbefaling overfor Kontrollutvalget skrev Kommunerevisjonen:
"Barneombudet konkluderte etter en undersøkelse i 2017 med at verken elevenes - eller spesialundervisningens potensial – ble utnyttet fullt ut. Dette skyldtes ifølge ombudet at spesialundervisningen som ble gitt ikke var god nok. Kommunerevisjonen har i tidligere undersøkelser også avdekket svakheter i kvaliteten på den spesialundervisningen som gis i ordinær skole. Det foreligger lite tilgjengelig informasjon, for eksempel fra tilsyn, som sier noe om kvaliteten i tilbudet ved kommunale spesialskoler og spesialgrupper, men Kommunerevisjonen mener det er risiko for at det også er svakheter i tilbudet til denne gruppen elever.
Elever på byomfattende spesialskoler og spesialgrupper er ofte barn med et mer omfattende hjelpebehov enn barn i ordinære skoler. Slike elever er en spesielt sårbar gruppe. Målet for disse barna er ikke alltid å komme ut i arbeid, men å bli mest mulig selvhjulpne i hverdagen, og få best mulig livskvalitet. Det finnes eksempler på barn som er blitt avvist av nærskoler, og må undervises hjemme, fordi det tilsynelatende ikke finnes et tilbud til dem.
Vi vil vurdere om elevene i bydelsomfattende spesialskoler og spesialgrupper får et tilbud som er tilpasset behovene. Det er aktuelt å se på skolens oppfølging av vedtak og individuelle opplæringsplaner, samarbeid/samordning med andre tjenester, for eksempel bydelene (skolehelsetjenesten), elevenes og foresattes medvirkning, psyko-sosialt miljø (bl.a. inkludering i sosialt felleskap) og kvalifikasjoner og kapasitet hos de ansatte. Det kan også være aktuelt å forsøke å kartlegge omfanget av elever som ev. ikke får tilbud om spesialskoler/spesialgrupper. Aktuelle framgangsmåter kan være å undersøke saksbehandlingen og oppfølging i et utvalg enkeltsaker, gjennomgå dokumentasjon, intervjue ansatte og eventuelt elever og foresatte og gjennomføre observasjoner."
Dette er et viktig tema og et godt prosjekt. Jeg tar gjerne i mot innspill.
Kommentarer
Barn som blir avvist av nærskolen??
Hvor blir det av den inkluderende fellesskapstank en?
Måtte da søke plass på spesialgruppe etter 2 år, og angrer ikke på det . Nå kan barnet lese, skrive , er engasjert i fag/ aktivitet som tilpasses behovet , og interessen .
Ulempen med spesialgruppe , et at barnet ikke blir kjent med andre barn i nærområdet og dermed ikke inkluderes .
Mye som burde jobbes med for barn med nedsatt funksjonsevne på flere plan . Skole , fritid , aktivitetstilbu d .
Ikke mye inkludering for barn som virkelig trenger å føle at de også får være med.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.