Barn og Unge
Varsku fra barnevernet i Oslo: Bekymringsfull økning
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Barn og Unge
- Publisert tirsdag 11. august 2020 03:20

Bydelsbarnvernet i Oslo varsler økning av saker med ungdom med utagerende eller kriminell atferd, rus og psykiatri.
I en orientering fra bydelsbarnevernet i bydel St. Hanshaugen heter det blant annet:
"Barnverntjenesten skal sikre at barn og unge som lever under skadelige omsorgsforhold får hjelp og omsorg til rett tid. Etter en betydelig nedgang av meldinger i 2018 er St. Hanshaugen barneverntjeneste nå tilbake på et normal-nivå. Antall undersøkelser og tiltak er generelt stabilt, men det har vært en markant økning i institusjonsplasseringer så langt i år.
Antall plasseringer utenfor hjemmet har økt markant i første del av 2020. Per 11.06.2020 hadde 15 barn vært plassert i institusjon, på samme tidspunkt i 2019 og 2018 var det henholdsvis 5 og 9 barn som hadde vært plassert i institusjon. Dette er i hovedsak ungdom med utagerende eller kriminell atferd, rus og psykiatri.
Slik barneverntjenesten vurderer situasjonen, viser dette en eskalerende utvikling i ungdomsmiljøene som også viser seg i de andre sentrumsbydelene og i Oslo som helhet. Bydelen står overfor en stor utfordring med tanke på å skulle møte denne utviklingen i ungdomsmiljøene, på lik linje med resten av Oslo.
Det mangler et tiltaksapparat for denne gruppen i Oslo. Barnevernet i Oslo er i behov av flere lokale tiltak og tiltak på tvers av bydelene. Det finnes flere anerkjente metodiske verktøy/tiltak som benyttes i andre kommuner, men som Oslo ikke har tilgang på. Derfor jobber barne- og familieetaten nå med å utvikle et eget tiltak som skal møte det varslede behovet i Oslo."
Kommentarer
På bygda bekymrer vi oss også for det stadige dårligere helsetilbudet ifht psykisk helsehjelp for barn og unge med lange reiseavstander, kun poliklinisk behandling og mangelfull mulighet for oppfølgning så tett som mange unge har bruk for.
Daværende etatsdirektør sendte ikke - slik hun skulle ha gjort - konsekvensvurde ring oppover, slik at politikerne hadde informasjon til å foreta valg om de ville avvikle tjenesten eller ikke.
Avviklingen var et resultat av liberalisme og feighet, og det er dette den nye etatsdirektøren nå har fått i fanget, i tillegg til at etaten vil endre modellen noe.
Det er bare å erkjenne at liberalismen har gått ut over barn og unge, deres familier og omgivelser.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.