Barn og Unge
De vet ikke hvor de skal sove neste natt: Slik lever barna som ikke har et sted å bo
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Barn og Unge
- Publisert fredag 11. desember 2020 04:28

Alvorlig rapport fra Norges Røde Kors:
"Det finnes barn og unge i Oslo som ikke har et trygt sted å bo. Hvis de ikke finner en sofa å sove på, tar de bussen hele natten eller legger seg til å sove på døgnåpne treningssentre og under fotballtribuner.
Fenomenet er beskrevet i den nye rapporten «De får ikke en sjanse» fra Røde Kors, som analytiker Ingrid Iversen Hølaas står bak. Hun har intervjuet barn og unge som har manglet et trygt hjem, folk i hjelpeapparatet og ansatte i videregående skoler.
– Det jeg ble mest overrasket over, er at dette er et kjent problem i hjelpeapparatet og i skolesystemet. Veldig mange av de jeg intervjuet på skolene kjente barn og unge som ikke hadde et trygt sted å bo og ikke visste hvor de skulle bo neste natt, sier hun.
Hun sier det finnes barn og unge med bostedsutfordringer i alle sosiale lag og på alle kanter av byen.
– De forteller ofte at en utfordrende familiesituasjon med rus, psykisk sykdom eller vold i hjemmet gjør det vanskelig for dem å bo hjemme, forteller Ingrid Iversen Hølaas," skriver den nye Avisa Oslo.
Kommentarer
Det er korrekt at det er sammensatt, men tanken om et eget opplegg og egen koordinering på tvers av bydeler er viktig. Også at innsatsen er tilstrekkelig kraftig overfor bostedskommuner.
Barnevern, som en hjelpetjeneste, bør kunne løse noen av sakene, og presse fram løsninger sammen med andre instanser. Etter tidligere å ha jobbet i byomfattende barnevern og fulgt debatten, ser jeg hvordan barnevern kan skaffe seg kapasitet: Få direktoratet og andre til å endre, slik at bekymringsmeldi nger blir i de sakene de etter loven skal være, de alvorlige sakene som kan føre til tiltak. Da vil mye unødvendig ressursbruk bli skrelt bort, og mer kapasitet kan brukes på de virkelig vanskelige sakene, også på å hjelpe bostedsløse.
Det er ikke alltid det skal mer penger til, det er ikke minst å jobbe mer målrettet og smartere, og nettopp ikke gå ut - slik blant andre direktoratet har gjort - for å oppnå å få inn en rekke bekymringsmeldi nger som aldri skulle vært sendt, og som er i strid med loven.
De går jo inn og "hjelper" der det ikke trengs, og kan holde på i åresvis med feil og uforsvarlige tiltak.
Det har ingenting med hjelp å gjøre, men feil bruk av ressurser.
Bruk ressursene riktig, så vil alt gå så veldig mye bedre for de fleste.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.