Barn og Unge

Strategi for Oslo som traumeinformert by

Strategi for Oslo som traumeinformert by

Byrådet har besluttet at det skal utarbeides strategi for Oslo som traumeinformert by. Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap (OVK) skal i samarbeid med øvrige byrådsavdelinger legge fram en bystyresak høsten 2021 om byrådets satsing på Oslo – en traumeinformert by. 

Byrådets ambisjoner for Oslo som traumeinformert by fremgår av byrådsplattformen (2019-2023): «Å bruke kunnskapen om omfanget og konsekvensene av vonde livserfaringer kalles internasjonalt for en traumeinformert tilnærming. Byrådet vil at Oslo skal bli en traumeinformert by, hvor medarbeidere har kunnskap om hvordan holdninger, språk og arbeidsform påvirker mottakeren». Arbeidet med Oslo som traumeinformert by er en langsiktig strategi med målsetning om å redusere barndomsbelastninger i Oslo innen 2030.

Oslo kommune har inngått et samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO) i utvikling av et internasjonalt nettverk som bidrar til å bevisstgjøre land og byer internasjonalt om behovet for traumeinformerte strategier. Koronapandemien har aktualisert og tydeliggjort behovet for en traumeinformert strategi.

Å være en traumeinformert by innebærer at vi blant annet:

• erkjenner at barndomsbelastninger forekommer og er utbredt i samfunnet

• forstår de alvorlige og varige konsekvenser av ulike barndomsbelastninger kjenner igjen tegn på ulike barndomsbelastninger

• responderer når vi oppdager tegn på at noe er galt, avdekker og stopper vold, omsorgssvikt og overgrep

• behandler og reduserer konsekvensene av traumer blant annet med tidlig innsats til barn og familie

Arbeidet innebærer å drive frem et paradigmeskifte i måten vi forstår alt fra atferdsuttrykk til helseproblemer på, til tjenestenes innretning og behov for kompetanseutvikling. Dette innebærer en endring i tilnærming og forståelse til enkeltindividet, med fokuset vekk fra «hva er galt med deg?», til «hva har du opplevd?

Byrådet ønsker innspill til arbeidet med strategien, som kan sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Kommentarer   

+2 #1 Anne 29-05-2021 18:17
Dette høres veldig flott ut, det skulle vært sånn da jeg var liten/ung/ung voksen. Da kunne livet mitt blitt helt annerledes, så da håper jeg det vil virke ute i det virkelige liv. Det er der politikernes store vyer kommer til kort, som om vi lever på ulike planeter.

You have no rights to post comments