Brukervalg og valgfrihet
Funksjonshemmede: Flytter makt fra forvaltningen til den hjelpetrengende selv
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Brukervalg og valgfrihet
- Publisert fredag 11. desember 2015 04:19

Bystyret vedtok onsdag å innføre brukervalg for dagsenter-, bo- og omsorgstilbud for utviklingshemmede og andre hjelpetrengende som etter vedtak skal ha dette tilbudet.
For noen uker siden skjedde det nok en gang, slik utviklingshemmede i denne byen opplever altfor ofte. Denne gang var det bydel Østensjø som la en ung kvinne ut på anbudstorget, den offentlige anbudsportalen Doffin. Kunngjøringen inneholdt omtale om ”modningsnivå”, diagnoser og utfordringer. Det er særs uverdig at sårbare mennesker i denne byen skal måtte oppleve å få slik krenkende omtale publisert for all verden. Enkeltpersoner på anbud, handler ikke først og fremst om partipolitikk eller om kommersialisering av tjenester. Det handler om anstendighet. Jeg er glad for at jeg fikk til at SV gjennom Tøyen/Munch-avtalen sikret flertall for at Oslo kommune skal avvikle denne uverdige anbudspolitikken. Jeg er utålmodig på å få dette realisert.
Onsdag sluttet et enstemmig bystyre seg til endringen, og innførte brukervalg.
Vi skal erstatte anbud og marked med brukermedvirkning og brukervalg. Vi skal gi innbyggerne større innflytelse på sine egne liv og i utforming av tjenestene. Forlate kundetenkningen og en forvaltning som i altfor stor grad har en vi-vet-best-hva-du-trenger-holdning, og i større grad la den hjelpetrengende selv bestemme. Det finnes knapt noen som har bedre kunnskap hva en 20-årig multifunksjonshemmet utviklingshemmet kvinne trenger enn henne selv og hennes pårørende. Derfor ønsker vi å flytte makt fra forvaltningen og til den hjelpetrengende selv og deres pårørende.
Les mitt bystyreinnlegg under "les mer."
Oslo bystyre 9. desember 2015
Ivar Johansen, SV
Sak Innføring av brukervalg for dagsenter-, bo- og omsorgstilbud for utviklingshemmede og andre hjelpetrengende som etter vedtak skal ha dette tilbudet
Ordfører,
For noen uker siden skjedde det nok en gang, slik utviklingshemmede i denne byen opplever altfor ofte. Denne gang var det bydel Østensjø som la en ung kvinne ut på anbudstorget, den offentlige anbudsportalen Doffin. Kunngjøringen inneholdt omtale om ”modningsnivå”, diagnoser og utfordringer.
Eller for å sitere fra anbudsutlysningen: «En kvinne i midten av 20 årene som er diagnostisert med lettere psykisk utviklingshemming og psykiske lidelse. Bruker har strevet med atferdsvansker siden hun var liten, vanskeligheter med å se konsekvenser av sine handlinger, er impulsiv og lar seg lett påvirke. Hun kan modningsmessig sammenliknes med en ungdom som ikke er rede til å flytte hjemmefra.»
Det er særs uverdig at sårbare mennesker i denne byen skal måtte oppleve å få slik krenkende omtale publisert for all verden. Enkeltpersoner på anbud, handler ikke først og fremst om partipolitikk eller om kommersialisering av tjenester. Det handler om anstendighet.
SV har gjennom Tøyen/Munch-avtalen sikret flertall for at Oslo kommune skal avvikle denne uverdige anbudspolitikken. Vi er utålmodige på å få dette realisert. Det borgerlige byrådet brukte altfor lang tid på å få operasjonalisert denne endringen.
Vi skal erstatte anbud og marked med brukermedvirkning og brukervalg. Vi skal gi innbyggerne større innflytelse på sine egne liv og i utforming av tjenestene. Forlate kundetenkningen og en forvaltning som i altfor stor grad har en vi-vet-best-hva-du-trenger-holdning, og i større grad la den hjelpetrengende selv bestemme. Det finnes knapt noen som har bedre kunnskap hva en 20-årig multifunksjonshemmet utviklingshemmet kvinne trenger enn henne selv og hennes pårørende. Derfor ønsker vi å flytte makt fra forvaltningen og til den hjelpetrengende selv og deres pårørende.
Helt konkret: Sammen skal den hjelpetrengende og dennes pårørende definere hjelpebehovet, som grunnlag for forvaltningens beslutning om hjelpenivå - ressursinnsatsen. Men så er det den hjelpetrengende selv og deres pårørende som skal bestemme hvem og hvordan denne hjelpen skal gis, basert på et antall prekvalifiserte leverandører fra kommunen selv, ideelle organisasjoner og private.
Her er det særs sårbare hjelpetrengende som absolutt ikke tåler ustabilitet og kvalitativt tvilsomme opplegg. Kommunen må være en garantist for at alle potensielle leverandører holder en høy faglig standard. SV, Ap, MDG og Rødt fremmer forslag til presiseringer som understreker at ideelle organisasjoner skal prioriteres, samt hindrer at bydelene anbudsutsetter tiltak de i dag driver i egenregi.
Gjennom vedtaket bystyret i dag fatter flytter vi makt fra forvaltningen og til innbyggerne selv. Vi avvikler tvilsomme og uverdige situasjoner hvor enkeltpersoner dyttes ut på anbudstorget. Dette er et klokt vedtak.
Kommentarer
Disse stedene må gå i dialog med pårørende.
Det bør ikke være mulig å bruke år etter år på å si at de jobber med saken, uten at vi ser bedring. Vi skal alltid forstå dem, de forstår ikke at for hver nye Primærkontakt eller leder har vi hatt en lang rekke med folk forut som ikke har fått det til. Hvor lenge skal vi vente på at de ikke får det til?
2. SV er normalt imot privatisering av helse og sosialtjenester . Hvorfor er dere i dette tilfellet, pådrivere for det, eller skal det frie brukervalget kun knyttes til etablerte, kommunale tjenester?
3.Bør ikke i såfall fritt brukervalg gjelde alle brukere på alle tjenester?
Til pkt. 1: Selvsagt vil det være konkurranse på hvem som skal få tjenestekonsesj on/rammeavtaler . Dette er noe helt annet enn å dytte enkeltpersoner ut på anbudstorget.
Til pkt. 2 og 3: Her har det vært noen kryssende hensyn, hvor vi etter å ha lyttet til brukerorganisas jonene har funnet at det særs viktig å stoppe det uverdige i at enkeltpersoner legges ut på anbud, og at vi vil styrke den hjelpetrengende s kontroll over eget liv.
Dagsentre som Radarveien eller Ragna Ringdal (ideelle stiftelser startet av pårørende) ville ikke kunne vært et tilbud til utviklingshemme de i Oslo uten at man enten la den enkelte dagsenterbruker ut på anbud eller hadde en rammeavtale/tje nestekonsesjon. Sånn er det også innenfor bo- og omsorg.
SV er i mot privatisering og kommersialiseri ng av helse og velferd. I Oslo vil dette først og fremst merkes ved at vi gradvis bygger ut det offentlige tjenestetilbude t, slik at kommunen i større grad blir sjølhjulpne. Dette vil imidlertid ta noe tid å få til, f.eks. innenfor psykisk helse.
Hva skjer med brukere som i dag har et tilbud i regi av private leverandører dersom den private leverandøren ikke kvalifiserer seg til rammeavtale eller ikke ønsker å inngå rammeavtale med kommunen? Vil brukerne kunne bli boende i samme tilbud dersom pårørende / verge ønsker dette?
hvordan tenker kommunen å ivareta brukernes behov for forutsigbarhet knyttet til disse tilbudene (enkeltkjøp utenfor rammeavtale).? Ved tilbud gjennom rammeavtale tilbyr kommunen varighet opp mot 10 år, mens mange av enkeltkjøpene er årsbaserte kontrakter. Lise
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.