Brukervalg og valgfrihet

Kaia Storvik: Valgfrihet for noen få er ikke mer valgfrihet

Kaia Storvik: Valgfrihet for noen få er ikke mer valgfrihet

Det som gir frihet og valg for oss og dem er at vi har nok og gode tilbud som vi betaler for i fellesskap, skriver Kaia Storvik.

"Det er ikke sånn at så fort man sier ordet «valgfrihet» så betyr det at det gir mer frihet og flere valg til folk flest. Stein Erik Hagen skal lage svindyre luksusboliger for rike eldre.

At det finnes et marked for luksuriøse tjenester for eldre er sikkert riktig. Men dette er ikke et prosjekt som gir «større valgfrihet for våre eldre», slik vår nye eldreminister Åse Michaelsen fra Frp er ute og påstår. Det et slikt tilbud gjør er å forsterke de som har veldig mye pengers mulighet til å få enda bedre liv enn andre. Og slik er det jo. De som har mye penger, har helt andre muligheter til å kjøpe seg gode tjenester og materielt og praktisk bedre liv enn oss andre. I Norge i dag er det slik at forskjellene mellom folk øker – og den øker ganske fort.

Selvsagt får folk bruke pengene sine på akkurat hva de vil, og at noen vil tilby luksustjenester for noen få er greit. Men det gir ikke mer «valgfrihet» til de fleste av oss, eller våre foreldre og besteforeldre.

Det som gir frihet og valg for oss og dem er at vi har nok og gode tilbud som vi betaler for i fellesskap. Og dersom det blir slik at de som har god råd velger andre løsninger fordi den eldreomsorgen som alle har rett til blir for dårlig, kan det fort føre til at deres vilje til å bidra til fellesskapet synker. Da blir det mindre frihet og dårligere valg for de som i realiteten ikke har noe valg – fordi de ikke er rike og kan kjøpe seg noe annet.

Skal vi få mer valgfrihet for alle våre eldre, må vi sørge for at de offentlige tjenestene er gode nok – at de passer til det folk trenger og ønsker seg, og at vi har råd til å betale for det. Da trenger vi for eksempel skatteinntekter, også fra de som tjener mest, og at de beste helsearbeiderne vil jobbe i det offentlige og at vi investerer i teknologi så maskiner kan gjøre det de passer til og mennesker det de kan best.

Frihet og valg er viktige, vakre ord, og det er noe alle skal ha i livet sitt. Men valgfrihet for noen få er ikke mer valgfrihet. Ganske ofte bruker folk det ordet når det egentlig betyr det motsatte, nemlig mindre valgfrihet for veldig mange av oss. Da blir det litt tomt, synes nå jeg," skriver Kaia Storvik.

Kommentarer   

0 #1 Nina Egedius 31-01-2018 14:05
Dette er så inderlig sant og NOK et utslag av en politikk, hvor man "glemmer" at den såkalte valgfriheten egentlig betyr større ulikheter.
Så enkelt og greit å skrike opp om at vi må ha VALGFRIHET! Si det til alle de enslige minstepensjonis tene, som sitter der min sin lille inntekt de ALDRI kan gjøre noe med. Kanskje de har slitt for mann og barn og fedrelandet, og blitt avspist med for alltid dårlig råd. Ikke mye til valgfrihet å spore der, - med mindre man går inn og bedrer de generelle kår for denne gruppen mennesker.

Nei, så sant, - valgfrihet gjelder neimen ikke for folk på grasrota med dårlig råd, som er i en situasjon det er umulig

Legg til kommentar