Byestetikk

Skogsskulpturpark på Ekeberg: Hva bør bystyret mene?

Skogsskulpturpark på Ekeberg: Hva bør bystyret mene?Byrådet har lagt fram forslag for bystyret om en skogsskulpturpark på Ekeberg, finansiert av Christian Ringnes.

Forslaget er omstridt.

Motstanderne er krystallklare: "Vi aksepterer ikke at Oslos politikere tar fra oss Ekebergskogen for at milliardær Christian Ringnes skal få kommersialisere området. Ekebergskogen er den siste sentrumsnære skogen Oslo har. En fredet plett, en oase, med trær, blomster og fuglekvitter. Dette må bevares."

Mens Byrådet har motsatt standpunkt: – Ekeberg er meget viktig for byens grønne profil og nærmiljøet. Dette skal ivaretas samtidig som området gjøres tilgjengelig som rekerasjonsområde for mange flere, og tilføres den attraksjonen en skulptur- og kulturminnepark er for byen, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen. Inntil 80 skulpturer skal plasseres i grøntområdet samtidig som natur og landskap skal ivaretas.  – Ekeberg skulptur- og kulturpark er en gave til Oslos befolkning fra Christian Ringnes, noe vi er svært takknemlige for, sier byråden.

Jeg er usikker på hvilket standpunkt jeg skal ta når saken behandles i bystyret. Tar gjerne i mot innspill her på siden, i kommentarfeltet under.

Les om planene på kommunens nettsider
Les byrådets forslag til avtale
Les byrådets forslag til reguleringssak

Kommentarer   

#1 Haakon 23-05-2011 09:56
Området kommer til, om mulig, til å bli en enda bedre oase. Ikke et tre skal felles og blomster og fugl kommer til å være der selv om man setter ut litt stein i marka.

Vi har store problemer i samfunnet i dag med overvekt og lite tiltakslyst blant mange. Om man kan gjøre slike områder enda mer attraktive for bruk er da akkurat det vi trenger.

Samtidig som det gjør Oslo til en enda mer attraktiv by å besøke for turistene her.

Av og til syns jeg vi skal være så rause å rette en takk, jeg. Selv om giveren er rik, så syns jeg man skal takke for at han ønsker å forskjønne byen.
#2 Haakon 23-05-2011 11:00
Slik jeg forstår planene skal ikke skogen "friseres" - det er ikke et tre som skal hugges.
Fundamenter skal lages, men det er jo for at skulpturene skal fremstå ordentlig og ikke velte. Det er ikke fundamentene som kommer til å få fokus.
Lys om kvelden vet vi fra mange bygg (f.eks. rådhus eller opera) er forskjønnende. Det gjør også området tryggere om kveden.

Skal det bygges bygg for salg av suvenirer inne i skogen? Det var nytt for meg, høres upraktisk ut, veldig dyrt for eieren og lite lønnsomt ut.
Om dette stemmer så kan man evt drøfte dette med Rignes og høre om det er nødvendig. Jeg vil heller tenke meg at kanskje det skal være et informasjons sted ved parkeringen og ikke i skogen.

Tror du dette området kommer til å bli mindre brukt pga at det er noen belyste statuer der ?
Tror du joggerne kommer til å slutte å jogge pga dette ? Tror du folk kommer til å legge piknikken sin andre steder ? Jeg tror motsatt, jeg. Jeg tror det kommer til å bli flere som legger turen opp dit og spise.
Jeg tror det er flere som kommer til å ta med hunden sin opp dit og bruke området.
Men - da er det sikkert galt også. At det blir så mye folk i områdene at syklister og joggere føler at de må løpe i sikksakk i de mest travle timene i døgnet....

Vil du slutte å bruke området som turområde (om du bruker det i dag) om det kommer statuer der, Kari.
#3 Kari 23-05-2011 11:08
Det vil måtte bli en kraftig "frisering" av skogen for å få inn 80 skulpturer! Det blir å ødelegge den mener jeg, i dag er det skog med små stier. Planene indikerer at det skal støpes fundamenter for mange tunge og høye skulpturer. Det skal legges lys slik at skulpturene opplyses om kvelden. Det skal utbedres til brede stier, samt bygges diverse driftsbygg for salg av suvenirer mm. Trenger vi dette? Mitt svar er nei. Dette skogsområdet er så unikt med sitt skogsmessige preg. Området benyttes av svær mange i dag, i både organisert og uorganisert form. Her koser alle typer mennesker seg. Innvandrerfamil ier på piknik, rideskolen med sine elever til hest, hundeluftere, barnehager på tur, joggere og andre friluftselskere . Det fantastiske er at så mange kan gå hit til fots eller sykle eller ta trikk/buss og være her innen kort tid.
Å urbanisere området er en trist inngripen i et område som gjør Oslo til noe særpreget i dag. Jeg er ikke motstander av kunst og synes skulpturer er spennende, men ikke til fordel for dette området som er så fint som det er. Jeg håper SV stemmer nei til disse planene! Skogen er for alle i dag, og kan gjerne oppgraderes med benker og bedre stier med påfyll av bark og sand. Noen flere statuer nede rundt Ekebergrestaura nten i forbindelse med at man aktiverer de gamle sveitserhusvill aene for offentligheten bør være bra. Ringnes har allerede satt ut noen rundt restauranten. Dette kan området klare, men ikke anlegg dette store anlegget. Vi trenger det ikke!
#4 Benjamin Bruheim 23-05-2011 11:21
Virker som om naturvernforbun det i oslo/akershus sitt høringsforslag inneholder mye å ta hensyn til. Jeg var egentlig litt skeptisk til klagene, men dette virker som stormannsgalska p og/eller naturvandalisme .
#5 Bjørn Hjelmerud 23-05-2011 11:21
Har Oslo blitt så full av skulpturer at vi må plassere dem i skogen? Har vi for mange billedhuggere?

En skog er en skog, hvis det er skulpturer der er det en park. Det finnes ikke noe som heter skogpark. Hvis man putter skulpturer der mister det identiteten som skog. Så hva vil man ha? Skog eller enda en park?
#6 Siri Blesvik 23-05-2011 11:22
Anlegget er alt for stort og voldsomt. kan han ikke sette ut skupturebe sine på egen eiendom og ønske folk velkommen di. Nå virker det som ham må markere egen fortreffelighet på andres områder, nemlig almenheten.
#7 Kari Bjørklid 23-05-2011 11:23
La Ekebergskogen få være skog!
#8 Benjamin Bruheim 23-05-2011 11:24
Syns også det er merkelig at KUL setter FRI opp mot naturvernforbun det. Og advarsler om stort trykk med folk blir avvist med at det er intensjonen. I det hele tatt, KUL virker alt for opphengt i at dette skal være storslått
#9 Maja Arnestad 23-05-2011 11:25
Det holder lenge med de kvinneskulpture ne han allerede har plassert rundt Ekebergrestaura nten, spar oss for denslags "tagging" av skogen. Ekebergskogen for levende kvinner, ikke steindøde!
#10 Benjamin Bruheim 23-05-2011 11:26
Når jeg ser hvor de 15 statuene skal utplasserer lurer jeg virkelig hvordan de skal få plassert ut 80 uten å maltraktere skogen helt
#11 Haakon 23-05-2011 11:47
Det er ikke mer vandalisme og "tagging" enn å gjøre en park om til en Vigelandspark. Egentlig er det mindre da det ikke skal ødelegge trær. Det skal lyssettes og det bidrar til å gjøre området tryggere.

Si meg : Hvem av dere kritikere som bruker området i dag kommer til å slutte å bruke området om det kommer noen statuer der ?
#12 torunn grønvik 23-05-2011 12:33
Jeg er sterkt mot skulpturpark! Skogen er vakker som den er. Det er edel-løvskog med varmekjære tresorter som man ikke finner så mange andre steder. Skogbunnen er fin og myk å gå på, mange planter, fugler og dyr. Rådyr har jeg sett ofte.Og stadig får man glimt av Oslofjorden med de vakre øyene. Å sette skulpturer her er helt forferdelig.
255 mål til svarer 40 fotballbaner a 100x60m. Dette blir det største naturinngrepet i Oslo i manns minne.
En gondolbane vil kreve store veier inn til anlegget for bygging, service og reparasjoner. Jeg er klar til å lenke meg fast, for første gang i mitt 58 årige liv. Vær så snill SV, stem mot!
#13 Berit Berntsen 23-05-2011 13:04
Han kan sette dem på Tøyen.
Der trengs mer kunst.
Det var meningen det skulle bli fler skulpturer der..
Rund svømmehallen.
Han kan plante noen fler trær også.
Nå når Munch-muséet forsvinner ..
#14 Solveig Hokstad 23-05-2011 13:05
Bystyret bør stemme imot!
#15 Hans Olav Arnesen 23-05-2011 13:51
Jeg synes parken virker både diskret og flott ut i fra planene som har blitt beskrevet i Aftenposten. Den kommer til å komplettere Bjørvika på en fin måte, særlig med taubane. Oslo er vel ca. 2/3 skog og vann i utgangspunktet så skogselskere vil ikke lide noen nød om man plasserer noen statuer på Ekebergåsen. Det at prosjektet ikke belaster skattebetalerne er jo i tillegg en kjempebonus.
#16 Nina 23-05-2011 14:15
Nei nei nei! La Ekebergskogen forbli en uberørt skog til glede for byens befolkning. Christian Ringnes kan sette skulpturene sine et annet sted! Hvorfor skal skogen lide for at Ringnes vil bygge et monument over seg selv???
#17 Karin 23-05-2011 14:22
Finnes det flere enn meg som sukker over at det nok en gang dukker opp nok et sted hvor vi kvinner skal komme til kort overfor mannens idealbilde av hennes ytre omriss...?
#18 MK 23-05-2011 14:24
Jeg bor på Simensbråthen og går ukentlig tur i Ekebergskogen og nyter stort at det finns ”ekte” natur så nære.
I det hele tatt fantastisk at man ha kunnet bevare det store Ekebergområdet som åpner for så mange slags aktiviteter fra Norway Cup, til drageflyving, riding, sopp-plukking, cricket, turgåing 17.mai-feiring osv.
Tror mange fra Gamlebyen bruker dette området.

Jeg tror kanskje ikke noen statuer i området nær restauranten vil ødelegge for andre aktiviteter, men jeg tror bystyret bør se på hvilke grenser som kan dras.

· Hvor høye bør statuer som skal inn i en skog være?

· Kan statuer konsentreres i noen få områder og ikke spres for mye?

· Blir det statuer barn kan klatre på eller er det ” se men ikke røre” som gjelder?

· Kan veiene fortsatt være stier eller må de bli bredere for å tilpasse seg maskiner for rydding?

· Kan man forutsette at de som skal besøke denne byparken kan gjøre det pr trikk, buss, gange eller sykkel –slik at man slipper å ta areal til P-plasser?
#19 Knut 23-05-2011 14:25
Si NEI TAKK!
Dette vil ødelegge en av de siste bynære skogsområdene vi har. Jeg bor i området.
#20 IJ 23-05-2011 14:26
Som tidligere beboer både i Ekebergskrenten og i Gamlebyen, og som tidligere lærer, med denne delen av skogen og sletta som rekreasjonsområ de, synes jeg det er bare trist med Ringnesprosjekt et. At noe som var så vernet i så lang tid, i dag ( med mye større press på friområder), skal bli vannet ut i et privat prosjekt med ”hyllest til kvinnen” er bare nitrist, og fullstendig i utakt med tida. Og jeg tilhører de som mener at vi stort sett beveger oss framover.
Dette området er naturskjønt og bynært, og den kulturen Ringnes ønsker er et monument over han selv og penga hans. Naturen kan aldri føres tilbake. Jeg slutter meg til de kritiske røster. Ikke minst kritiker Lotte Sandberg.

Hvis det hadde vært en hyllest til mannen –hadde det gått? Rå muskelkraft, fallossymboler m.m. spredt ut i nature. Håper ikke det. Men hva er forskjellen?

Håper SV fronter dette standpunktet.
#21 Berit 23-05-2011 14:28
Stem nei - dette er misbruk av et verneverdig naturområde. Muøig at Ringnes har bruk for et monument for seg sjøl, men mange kan ikke se at dette er måten eller stedet. Interessant å merke seg vandaliseringen leietakeren av restauranten gjrode , da det ble hugget verneverdige trær i området. Hvem sitt ansvar og hvem tar ansvar...
#22 Lene Therese Teigen 23-05-2011 14:29
HEI IVAR!
DETTE ER JEG FOR - OG MENER AT DU SKAL FRONTE EN POSITIV INNSTILLING TIL DETTE!
Viktig poeng er at det er et kunstfaglig utvalg som skal stå bak utvelgelse av skulpturer - og det skal tas hensyn til kulturminner i området. Det tematiske - kvinneskulpture r - som vi har hørt tidligere - er nå formulert slik: Temaet er det feminine - og i planene ligger at det feminine skal uttrykkes i alle aspekter av betydningen/for ståelsen av dette.
Skogen blir trygg, interessant og vakker - og det er faglig dyktige folk som står bak utvelgelse og konsept. Det finnes allerede skulpturer av Dali, Rodin og Renoir som er tenkt plassert i parken - så fantastisk!
En måte å oppleve natur og kunst på i fellesskap - helt annerledes enn Vigerlandsparke n - som er så strigla.
Dette må Oslo ha! En utrolig fin gave - stå på i bystyret for dette!

Her er klipp fra forslag til avtale:
CLRS og OK oppretter i fellesskap et kunstfaglig utvalg bestående av 2
representanter utpekt av OK v/ Kulturetaten, 2 representanter utpekt av CLRS, og
inntil 3 personer med kunstfaglig kompetanse som utpekes av partene i fellesskap.
Funksjonstid i det kunstfaglige utvalget for medlemmene som partene utpeker i
fellesskap er 3 år. Dersom begge parter er enige kan funksjonstiden for disse
medlemmene forlenges med inntil 3 nye år. OK v/ Kulturetaten utpeker hvem av
utvalgsmedlemme ne som skal være leder for det kunstfaglige utvalget. Utvalget
administreres av CLRS.
---
#23 Bjørg 23-05-2011 14:29
Jeg mener bystyret må ta til vettet og si NEI til bygging av ”mausoleum” eller ”minnepark” over Christian Ringnes i Ekebergskogen. Skogen må bevares mot alle disse aktivitetene som skal inn der. Snart er ikke et tre igjen. Helt horribelt at folk med penger skal få bygge minnesmerker over seg selv i hittil uberørt natur. Han kan heller sette opp parken sin på steder i sentrum som har behov for en forskjønning.
Taubanen hans er også helt utrolig vulgær. Det går trikk fra sentrum og nesten opp til døra på Ekebergrestaura nten. Taubaner trenger kontinuerlig ettersyn – og hvem betaler for det etter noen år. Plutselig går Ringnes konkurs (boligmarkedet sprekker muligens eller han gjør noen uheldige investeringer) og han kan ikke lenger betale for vedlikeholdet. Da blir det kommunen som skal overta alle damene og taubanen hans, ikke sant?

Veldig glad for at du står på, Ivar Johansen, og glad for at du spør om folkets mening J!
#24 PN 23-05-2011 14:30
En glimrende ide og positivt for Oslo som kulturby.En glimrende ide og positivt for Oslo som kulturby.
#25 Berit Berntsen 23-05-2011 14:31
Det beriker sikkert Oslo og ikke minst Ringnes. Men det beriker ikke folk i den delen av Oslo. Der er det et stykke til skogen..
Brukes av skoler og barnehager, alle..
Tåler neppe den slitasjen det kan bli.
Sognsvann, som skrekk og advarsel der.
#26 Ivar Evensmo 23-05-2011 14:32
Planen smaker av gigantomani. En skulpturpark i et mindre område rundt Ekebergrestaura nten er et mye bedre alternativ. Dessuten bør gondolbanealter nativet forkastes. Dette er et fiffig påfunn og ikke et naturlig framkomstmiddel opp Ekebergskrenten . Utbedre heller den gamle atkomstveien som ligger på oversiden av veien opp fra Gamlebyen til Sjømannsskolen. De som er dårlige til beins eller har dårlig tid kan ta trikken eller kjøre opp til skulpturparken.
#27 Ellen 23-05-2011 14:42
Jeg er svært skeptisk til dette prosjektet. Det er en privat persons preferanser som her setter dagsorden. Ikke det at man aldri skal lytte til private utspill og initiativ, men i denne saken synes jeg det blir vel mye Ringnes og lite annet (sjøl om det er et faglig utvalg som skal ”juryere” skulpturene). Christian Ringnes er en positiv entusiast, og ære være ham for det. Men, her er det snakk om et stort offentlig område som skal kles med hans ideer. Det er et område som i dag har en rekke andre ”funksjoner”, og jeg mener det er av stor betydning at dette kan fortsette, uavhengig av Ringnes sine ideer. Hadde skulpturparken vært en ide innenfor hans egen eiendom – helt fint! I tillegg ønsker han jo gondolbane, noe som jo vil være et stort inngrep i landskap og bybilde. Konklusjon: jeg er ikke tilhenger av verken skulpturpark eller gondolbane.
#28 Birgit 23-05-2011 14:43
Jeg mener SV bør stemme nei til Ringnes' skulpturpark på Ekeberg, og la det lille skogområdet fortsatt være uberørt natur. Dersom han gjerne vil plassere ur damene I Oslo, finnes det jo nok triste områder i byen som kunne ha godt av en eller flere skulpturer.
#29 Haakon 23-05-2011 14:44
Karin :
Ja - vi bør ha Talibans forbilde forran oss og forby kunst og pakke inn kvinnen slik at vi ikke kan se hennes yttre omriss og begjære henne.

Knut :
Hva er det som ødelegger? Skogen blir der den, ikke et tre skal felles. Og det blir lyst om natten så det er tryggere for deg og de du har nær deg.
Hva er så ødeleggende ?

Ellers ser jeg at dere er imot pga at han som gir gaven er rik og at det blir et monument over han. For noe sprøyt! Skal man ikke kunne motta gaver fra velstående, da?
Hva med den egotripperen Vigeland ? Som lagde et helt monument over seg selv midt på beste vestkant? En hel park!
Kanskje det er noe folk setter pris på ?
Eller hadde det vært anderledes om Vigeland var rik ?
Sosialister! Ærlig talt! Løft øya ut av den misunnelsesrike hverdagen deres og se at det er noen som prøver å lage noe flott!
#30 Yngvill 23-05-2011 15:09
Hei

Jeg heier på skulpturpark! Har bodd nær skulpturparken i gamlebyen og har kost meg med både gress, trær og skulpturer i skjønn forening. Håper skulpturene kan klatres på av barn også. Godt poeng med lyssetting, som gjør området tryggere. Tror det vil trekke flere folk dit også. Vi trenger jo flere atraksjoner til østkanten av byen! Takk til Ringnes som vil gi tilbake til byen (og ikke emigrere for å slippe å skatte). Vi trenger flere som han.
#31 Liv Silva Holmesland 23-05-2011 17:35
Vi trenger flere turistattraksjo ner i Oslo.
#32 Hans Olav Arnesen 23-05-2011 17:36
Skogen blir jo ikke borte, det blir statuer i den. Ellers har det jo blitt nokså fint ved Alnaelven. Uten sammenligning forøvrig og det er jo ikke så langt til Østmarka fra Ekeberg, ihvertfall med sykkel. Men om man vil ha området mest mulig for seg selv er det naturligvis en bakdel om det blir lettere tilgjengelig for turister og folk i bykjernen.
#33 IS 23-05-2011 17:39
Hei Ivar! Flott at du "samler inn" synspunkter på en sak som er viktig vil kunne prege et landskap i byen. Det vil kanskje overraske deg at jeg er klart FOR en slik samling feminine skulpturer. Jeg har tillit til at Ringnes' kunstkomité vil finne fram til kvalitet og noe som vil glede de som vandrer rundt i denne skogsparken, som jeg sykler og løper i nesten daglig. Skog er fint, og på Ekeberg er den veldig tilgjengelig gjenom nettverket av stier og gangveier. Vakre og spennende skulpturer hist og her vil krydre et ellers variert, men stedvis ganske mørkt og tett skogsområde.


Så jeg håper SV vil støtte dette.
#34 Arne I 23-05-2011 17:43
Synes det vil være flott med denne skulpturparken, den delen av Ekebergskogen er veldig lite brukt. Dessuten har vi jo hele Brannfjellskoge n å gå tur i. Og jeg bruker disse områdene mye.
Stå på Ivar, takker for det.
#35 AEC 23-05-2011 17:44
Jeg mener at bystyret bør si nei takk til skulpturparken, av hensyn til naturen i området.
#36 Liv Silva Holmesland 23-05-2011 18:19
Det kryr av folk der allerede. Blir ikke store forskjellen. Vil man være alene i skogen må man gå et annet sted.
#37 Irena Novanska 23-05-2011 19:50
De skulpturene som står nå i nærheten av restauranten sjokkerer, ingen samkjøring med naturen rundt ... Skogen i seg selv er unik, må absolutt bevares!
#38 Kjell 23-05-2011 19:52
Ekeberg-området ble skjenket til byens befolkning etter press fra Oslo Arbeidersamfunn i 1870-årene med den begrunnelse at det skulle være et rekreasjonsområ de for byens befolkning som det har vært i alle år etter.
I tillegg inneholder området rester og kjennetegn av en flere tusen år gammel bosetning, runer og steinhauger, den eldste som er konstatert i Oslo-området. Det ville være en synd av formidable dimensjoner å gjøre inngrep her.

Når vi nå ser hvordan Unge Høyre-jyplingen e i det nåværende Byrådet brauter seg fram i Bjørvika totalt uten respekt for historie, tradisjon og estetikk må vi for all del holde dem unna dette friområdet !

Håper ikke SV denne gangen faller i samme fella de har gjort to ganger alt i Bjørvika-saken (høyden på heslighetsbeton gen og Lambda, første gangen). Nå må man respektere naturen, historiske minnesmerker og byens befolkning!
#39 HanneH 23-05-2011 20:36
Stem nei! La Ekebergskogen forbli urørt. Skogen er en kunst i seg selv!
#40 Kari Bjørklid 23-05-2011 21:07
Skogen er en attraksjon slik den er, alle er velkommen og mange bruker den! Her er det lite rikfolk :-)
#41 Irena Novanska 23-05-2011 21:56
Gå et annet sted ... snart er det ingen slike steder i Oslo. Byen må bevare landskap/natur, og Ekebergskogen er et pusterom bare noen minutter fra byens sentrum. Den er absolutt verdt å bli tatt vare på!
#42 Olav 23-05-2011 22:08
Synes det er flott at private investorer er med på å bringe mer kunst til Oslo. Ringnes tror etter min mening litt for sterkt på at bare det er kjente kunstnere så blir det god kunst. Skulpturen i Folketeaterpass asjen er et godt eksempel på at det ikke alltid er slik.
#43 Ole Jørgen 23-05-2011 22:25
Jeg reagerer sterkt på at kommunen skal la privatpersoner boltre seg med egotrippen sin i fellesområdet vårt. Folketeaterpass asjen slik den ser ut nå er ikke noen god reklame for Ringnes. La ham gjerne gi skulpturer til Oslo by, men uten betingelser om tema og plassering. Da ville jeg si ja takk. Men dette prosjektet vil jeg anbefale deg å stemme imot, Ivar.
#44 Jørn 23-05-2011 23:17
Hver eneste kvadratcentimet er av urørt natur og skog innenfor bykjernen i Oslo MÅ bevares, da den er av essensiell verdi i seg selv, og for en rekke sårbare arter.

Derfor: Bevar Ekebergskogen slik den er, uten de svært omfattende "parkifiserings planene" som mange politikere ikke kan ha forstått rekkevidden av!

Ta lov om naturmangfold på alvor. Dere har som bestemmende politikere bare 1 sjanse til å hindre en historisk og uopprettelig tabbe.

Jeg vil oppfordre alle kommunepolitike re til nøye å lese Nina Witoszeks kronikk "Dumhetens tidsalder" i Aftenposten søndag. Selv om det ikke står ett ord om Ekebergskogen der, er den full av gode argumenter for bevaring av en svært viktig naturbiotop i Oslo som Ekebergskogen er, og for politikere til å vise et lite snev av visdom!

aftenposten.no/.../...
#45 Amund Lie 23-05-2011 23:19
En sikker tapersak for motstanderne av skulpturparken
#46 Per 24-05-2011 00:02
Det er en flott ting at du spør medlemmene til råds på denne måten. Den aktuelle saken har åpenbart flere sider, men på prinsipielt grunnlag synes jeg den bør avvises: Å la Ringnes slippe til her (eller i lignende sammenhenger), er å overlate for mye av kultur- og byutviklingen til pengemakt og rikfolks fikse ideer/ideosynkr asier. Om Ringnes virkelig ville vise borgerånd, kunne han heller gi bort pengene sine til noe som byens politikere selv har definert behov for.
#47 Espen 24-05-2011 00:20
Så flott med en politiker som spør! Jeg håper inderlig at planene om skulptur-og kulturminnepark blir noe av! Blir et flott sted å ta med barna for å lære om Oslos historie, topp at f.eks. historien om Skrik blir fortalt bedre, og at alle fornminnene blir lettere tilgjengelig. Flere og oppgraderte stier vil lokke flere ut på tur - det trenger Oslo.
#48 Yngvar Hartlofsen 24-05-2011 07:35
Jeg stemmer for park og synes dette er et flott tiltak.

Er det noe vi ikke mangler i Oslo så er det skog. Det er begrensa hvor interessant skoger det er å vise kultur og opplevelsesinte resserte besøkende fra inn og utland.

Liker man skog, så får man flytte dit skogen befinner seg. Det gjorde vi, vi/jeg får ikke puste uten skog. Vi bor i blokk og har ca 20 meter og gå til vi begynner på skogen.
#49 Kari Bjørklid 24-05-2011 08:15
Enda viktigere at det finnes områder hvor man kan puste, også så nært byens sentrum. Og ingen har betenkeligheter med at Oslo anlegget park fordi en velgjører betale?
#50 Lise Tostrup Setek 24-05-2011 11:33
Hvis du,Ivar Johansen vil være en politiker som ivaretar Oslobeboernes vel og interesser, BØR det være helt klart at du går imot skulpturpark. Skulpturpark vil rasere hele det fantastiske naturresrvatet og almmenningen Ekebergslette og skogskrent vil miste for alltid sitt rike fugle-, dyre- og planteliv med svært sjeldne arter i alle tre grupper!! Nu må dere ansvarlige politikere FINlese saksdokumentene ! Der står bl. a. at stiftelsen Ringnes får sette opp 80!(oversvømme skogen)og flombelyse statuer over en periode på 50 år! Hvor blir det av skogens ro for oldebarn og tippoldebarn? Vil de forbanne oss sløve, som lot oss blende av ...en sjarmør med mammon?
#51 Øyonn Groven Myhren 24-05-2011 11:53
Støtt skog og folk i fortid, nåtid og framtid (ikke Ringnes). Og hva skal vi med monstermaster og durende gondolbane opp gjennom Ekebergskogen. (Trikken går fra sentrum og dit opp på 5-6 minutter). I denne vesle vakre eventyrskogen trekker dyrene (rådyr og rev med mer), helt ned til Gamlebyen - samme dyrearter som vi finner veideristninger av i samme skråninga. Tettheten på steinalderminne r, jernalderminner og bronsealderminn er er høy. Det biologiske mangfoldet er stort, inklusive rødlista arter. Vi snakker om et helt annet biologisk mangfold og uttrykk enn i Oslo-marka ellers, grunnet et sammenfall av særegne geologiske og klimatiske forhold - og at man har latt Ekebergskogen få være Ekebergskogen. Statuene til Ringnes inklusive Gondolbane kan stå mange steder. Ekebergskogen kan ikke flyttes. Takk for at du løfter blikket, og ber om innspill. Støtt den uerstattelige verdien byskauen representerer. Ja dette er selveste byskauen! no.wikipedia.org/.../...
#52 Ingeborg Klingberg 24-05-2011 12:09
Hvorfor lage park der det allerede er skog / skogen kan ikke bygges opp igjen.
#53 Inger Johannessen 24-05-2011 12:34
Kjære Ivar Johansen :-)
Jeg anbefaler deg å sette deg grundig inn i sakspapirene, se på dimensjonene for det foreslåtte parkanlegget med 80 opptil ganske svært store skulpturer og tilhørende gondolbane og ymse bygg, huske på at det må bygges parkeringsplass er, asfalteres veier for å bygge ut/skaffe tilgang - og så ta deg en tur til Ekeberg.
Det er når du står i skogen der, og ser folk som har piknik på gressmattene, vandrer på stille skogsstier, barn på ridetur, hører fuglesangen... at du skjønner hvordan fine ord har ført mange, også osloboere som tror de ønsker en slik park velkommen, bak lyset.
Jeg bor ikke i området, men Ekeberg har vært en nærmere byskog å nå - der det tar mer tid å komme seg ut i marka. Frognerparken er for meg like nære, men frister ikke på samme måte. Kanskje andre - i fremtiden - også bør få ha samme valgmuligheter?
Oslo er ikke en så stor by at vi trenger to voldsomme skulpturparker. Og hvorfor bør Oslo Øst føle seg "mindreverdig", og ønske å ødelegge et svært verdifullt nærområde - ikke minst for barna - for å tiltrekke seg turister i gondol og buss? Hva gir det bydelen tilbake, annet enn økt trafikk?
Er man på Ekeberg en fin ettermiddag, ser man i hvilken grad området brukes. Nei, det er ikke så prangende "flott", men det er i høy grad i bruk.
Jeg håper du, som en nøktern mann, vil følge det du faktisk kan se og observere - og ikke la deg sjarmere og forføre av fengende ord fra en privatperson som synes det er helt greit å forsyne seg av vårt felleseie, og som jeg er redd også klarer å "slippe unna med det"...

Derfor er mitt håpet at politikere som deg skal se de store trekk - og ta vare på verdier, også for fremtidige generasjoner, og klare å si nei der det behøves.
#54 Irene 24-05-2011 13:27
Naturen trenger ikke skulpturer, skulpturer kan ikke berike vakker natur. Flott at Rignes er gavmild, og har lyst å berike byen. Det finnes nok av steder i byen hvor skulpturene virkelig vil være til glede, berikelse, og komme til sin rett.
#55 Yngvar Hartlofsen 24-05-2011 14:19
Jeg får lyst til å spørre deg Ingeborg. Hvilke områder er mer egna til å bygge park? Altså hvilke alternativer finnes? Eller er det selve skulpturparken du ikke ønsker deg? Vi ser jo at mye areal er gått til feks barnehager i det siste og vi trenger mange boliger. Så vidt jeg forstår er markagrensa hellig, noe jeg faktisk synes man igjen må begynne å se på for å kunne bli enig med deg
#56 Stine 24-05-2011 15:35
Takk for at du vil ha innspill, så flott!
Kunstneriske inngrep i naturen er ikke i seg selv en uting! Det kan bli bra med tilrettelegging for det. Her er det måten det blir gjort på som er problemet; det at temaet som blir valgt er privatinitiert og omstridt, at lokalbefolkning en ikke synes deres stemmer får høres, at monteringen av skulpturene kommer i konflikt med skogbevaring osv. Ved slike store omgjøringer av friområder er det jo ofte utsmyknings- og arkitektkonkurr anser i forkant. Mitt forslag er; se på hele saken på nytt, og finn en løsning som alle parter kan leve med! La de ulike stemmene få bli hørt, så ikke denne parken blir så omstridt at folk knytter noe negativt til den!
#57 Inger Johannessen 24-05-2011 15:48
Når folk sier de "vil ha park" - ja, men det ER allerede en park der :-)

Eller er det lenge siden dere har vært på Ekeberg? Her er det fint tilrettelagte grusveier rundt i skråningen, som joggerne er glade i.

De knyttes sammen av fine skogsstier, spennende for ungene å gå tur langs - og akkurat ikke så lange at blir kjedelig.

Fint beliggende mellom de ulike, små skogsteigene - som forøvrig er der hvitveisen blomstrer så fint om våren - så er det store, fine gressletter, forlengst oppdaget av våre nye landsmenn som utmerkede steder å samle storfamilien til grilling og ballek.

Det er allerede en slags park - en skogspark, som ikke trenger mer tilrettelegging . Dette er IKKE "marka", det er en skogspark - skyggefull og fin her, åpen og solrik der.


Nettopp denne variasjonen gjør den så mye mer spennende enn en åpen, flat, solstekt park med asfaltveier. Og det er denne variasjonen vi som er glade i Ekeberg, ber så pent om at noen kan ivareta.


For med så stor mengde skulpturer, samt bygg til en gondolbane, og store nok veier til at Ringnes' store horde av turister skal få plass - så blir det ikke rom for mangfold når det kommer til det naturmessige.


Stein og asfalt preger store deler av byen ellers, inklusive nyutbyggingen rundt havnen. Hvorfor bre det oppover til Ekeberg også?
#58 Aslak Simensen. 24-05-2011 16:04
Ekeberg ble ødelagt da vi bygde den første drabantbyen her.
Det hadde hvert helt naturlig med all industrien og med en tidlig korttenkt byplanlegging, og gi Oslo øst et løft med en skikkelig fårnøyelses park i Kværner dalen.
#59 Nordstrandsjenta 24-05-2011 17:18
Bystyret har ansvar for å passe på at skogstiene bevares, og rydding av området, søppelbøtter o.l. Det kan ikke settes bort til en vilkåerlig mann bare fordi han har penger til å gjøre hva han vil. Argumentet om at "skogen gjøres tilgjengelig" er BARE at bystyret har gjort en for dårlig jobb med å holde skogen noenlunde ryddig selv - løsningen er å skjerpe seg, ikke sette det bort til noen som skal lage store plattformer og store "veier" der det i dag finnes små koselige skogsstier. Det er også bekymringsfullt at så mange turister skal inn i et området hvor det ikke er tilrettelagt for veldig mye mer trafikk til og fra?
#60 Marit Bache 25-05-2011 00:14
"Ikke et tre skal felles og blomster og fugl kommer til å være der selv om man setter ut litt stein i marka". Om det var så vel.., men slik er det nok ikke. Planforslagets egen konsekvensanaly se anslår middels negativ verdi for naturverdiene. Jeg frykter det blir mer. Alle kartlegginger er ikke på plass. Alle som ønsker å se hva dette planforslaget faktisk innebærer kan sende en e-post til så kan vi samle opp en gruppe som blir med på befaring. Jeg er lommekjent både i skogen og i planforslaget. nyemeninger.no/.../...
#61 Ingeborg Klingberg 25-05-2011 11:07
Skogsområde, så sentrumsnært, er helt unikt i en stor by som Oslo, må ikke ødelegges.
#62 Yngvar Hartlofsen 25-05-2011 11:08
Hvordan skal vi få plass til flere boliger, er det jeg egentlig lurer på.

Her på Stovner måtte jo planene om Basketballbane for ungdommer skrinlegges for å få plass til barnehage... for eksempel. Er det flere høyhus vi vil ha?

Noe må gå på b...ekostning av noe annet. Velger man å bosette seg i byen for å ha kort vei til kafeer, ja så velger man det. Velger man å bruke en halvtime med t banen for å komme seg til byen for og daglig kunne bruke skogen, ja så velger man det. Det er mitt poeng.

Men for all del, jeg hilser gjerne en skulpturpark velkommen uttafor døra her... slik at jeg slipper og bruke en time for å komme meg dit med kollektivt.
#63 Tor O Steine 25-05-2011 11:09
Jeg har storevanskeligh eter med å forby noe jeg måtte være imot. Bare derfor, mener jeg. Demokratiet for bestemme her.
#64 Jan-Erik 26-05-2011 00:33
Ringnes kan plassere skulpturene sine i parken på Klosterenga, rundt Botsfengselet. Området trenger en oppgradering. Skulle liksom bli østkantens Frognerpark.
#65 Nina Melsom 26-05-2011 12:09
Så bra med en bystyrerepresen tant som ber om velgernes mening så konkret som dette!

Ang Christian Ringnes' gavmildhet, synes jeg det er strålende at en person som har tjent så mye penger på at prisene på fast eiendom har steget utover ethvert fornuftig nivå i Oslo gjerne vil gi tilbake noe av den fortjenesten han har tatt ut. Og Ekebergskogen kan vel være et like godt formål som mye annet som bør gjøres i denne byen. La gjerne herr Ringnes sprøyte noen millioner inn i oppgradering av Ekebergskogen slik at den blir mere tilgjengelig for flere mennesker, men ikke la ham gjøre det i form av en hestehandel hvor han tillates å promovere sitt eget navn og sin egen, høyst private og meget dyre hobby.

Men hvis han ikke får lov til å stille ut alle disse damesmenneske- skulpturene sine, så vil han vel ikke betale for å oppgradere området heller, da? Nei vel, da får vi klare oss uten Christian Ringnes og millionene hans, da. For vi skal vel ikke begynne å la rike mennesker med behov for selveksponering bestemme hvordan byen vår skal se ut, eller skal vi det?

Hvis Cristian Ringnes gjerne vil stille noen av skulpturene sine til disposisjon for offentligheten, er det veldig hyggelig, men da får han gjøre det på sin egen eiendom eller kjøpe seg en dertil egnet. Det klarer han sikkert å finne penger til.

Ellers er det mange gode formål her i byen som en selvoppnevnt mesén kan svi av noen millioner på: flere sykehjemsplasse r, utbedring av trikketraséene, vedlikehold av skoler og andre offentlige bygninger, f. eks Frogner hovedgård, hjelp til narkomane, bostedsløse og andre utsatte grupper, snemåking og flere barnehageplasser.

Kunne noe av dette passe for eiendomsinvesto ren?
#66 Øyonn Groven Myhren 26-05-2011 23:27
La Gamle Oslo, bydelen med lavest levealder og høyest arbeidsløshet beholde sin naturperle - den underlige og vidunderlige byskauen. Ja, dette er skogen for gamle og unge i Gamlebyen. Her kan Gamlebyens barnehagegruppe r og skoleklasser ta seg til fots ut av asfaltjungelen og inn i et av Norges rikeste naturområder - og få sin undervisning. Om SV ønsker å holde en sosial profil: ikke gjør byskauen til skulpturpark. Vær heller pådrivere for å gi skogen et strengere vern. Skulpturene kan stå så mange steder. Ekebergskogen kan ikke flyttes.
#67 Camilla Williams 30-05-2011 19:36
Ja i utgangspunktet høres dette kanskje ut som en forlokkende ide. En forskjønning av byen, iflølge Rignes. Dersom man setter seg inn i de omfattende plantegningene derimot vil situasjonen imidlertid forandres. Jeg var der på befaring i går med detaljerte plantegninger, og dette er desverre et alvorlig inngrep i etablert skog. Vannbassenget skal fundamenteres med 4 meter høye voller midt inne i skogen, 80 skulpturer noen på 9 meter av kvinner i forskjellige varianter skal settes slik at de ser hverandre. For å få til dette kan vel alle tenke seg hva som må til i en tett skog. Gondolbanen skal ha landingsplatå inn i skogen og ikke ved Rignes sin restaurant som mange tror. Det vil være mellom 25- 30 gondoler som skal gå opp i skråningen. Dette fører med seg et stort behov for areal rundt, med sikring, vedlikehold og mottagelse av de ca 600 000 menneskene som anslås å gå rundt i skogen. Stiene og dyretråkkene som er der naturlig i dag, vil måtte gjøres handicapvennlig e, og det er derfor tillatt med betong for å få dette til, da vi alle vet at skogbunnen i seg selv ikke er jevn. Lyssettingen er i seg selv en katastofe for dyrelivet i skogen. Denne skogen huser utallige dyrearter og disse vil fordrives fra sitt naturlige miljø. I tillegg er det mange andre installasjoner som skal etableres,som tar for lang tid å fortelle om her.
Det viktige poeng å få frem i denne saken er at de flese som er for parken, ikke aner konsekvensene og omfanget av Ringnes sin ide. De fleste jeg har snakket med tror det dreier seg om et lite område rundt Ekebergrestaura nten. Det viktige er å sette seg godt inn i plantegningene, gå runden i parken, og virkelig se hva dette innebærer. Da får du tatt et standpunkt på et saklig og informativt grunnlag, noe du kan stå for i lang tid fremover, til den dag dine barnebarn skal rusle rundt i området. Det er viktig å tenke langsiktig, mer enn bare hva vi skal ha til middag og avtaler vi skal rekke i morgen. 300 mill høres mye ut, men vil være brukt opp innen få år på vedlikehold, lønninger og drift, da vil det være skattebetaleren e som må betale for hans ide. Dette er viktig å ta med i betraktningen. Jeg slutter meg til en sykepleier som jobber med kreftsyke barn jeg traff i dag. Hun sa til meg: " Hvis Ringnes var en gavmild mann ville han gitt disse pengene til noen som trenger det slik som oss, anonymt.
#68 torunn grønvik 30-05-2011 20:49
Skulpturparken skal dekke 255 mål, det tilsvarer 40 fotballbaner a 100x60 meter!!!
Vi vil ikke ha skulpturpark!
#69 Camilla Williams 31-05-2011 22:14
Jeg inviterer deg Ivar til en personlig guidetur i Ekebergskogen dersom du skulle ønske å se denne ideen i natura med plantegningene tilstede. Ta kontakt på
#70 anders arntzen 09-11-2011 12:24
Det med Ekebergskogen er en "Gi ham lillefingeren så tar han hele hånden"- sak. Det må være saklig å si at en ikke vil ha statuer rundt i terrenget.
Hvis de vedlikeholdes ordentlig så vil de og veiene til dem dominere helt. Hvis de ikke vedlikeholdes så blir det bare trist.
Et par mann som går der og rydder uten statuer skulle være greit.
Kan man ikke flytte et par byråkrater ut dit?
Området var greit som det er. Jeg var der selv.
#71 anders arntzen 09-11-2011 12:28
Du skal altså være imot skulpturpark!

You have no rights to post comments