Byestetikk

Kampen om sjøen er Oslos største generasjonskonflikt: Borgerkrigen

Kampen om sjøen er Oslos største generasjonskonflikt: Borgerkrigen

Friskt innspill fra Magnus Lysberg:

"Det pågår en krig i Oslo. En lavintensiv, men ulmende krig som potensielt kan kaste hovedstaden ut i kaos. Det er oss og dem, vi som har livet foran oss, og de som bare har pengene bak seg. Denne sommeren har vi sett tidlige tegn på ekskalering. Private sikkerhetsfirma sørger for å kontrollere befolkingens bevegelser: På Tjuvholmen, en liten søkkrik enklave på en øy like utenfor byen, er det innført portforbud om natta.

Oslo er en av de raskest voksende byene i Europa, og befolkningen blir stadig yngre. Som et svar på denne utviklinga har det konservative byrådet beslutta å bygge en pensjonistmur langs sjøen for å begrense de unges tilgang til vannet. Den folkerettsstridige muren tar form av bloddyre, minimalistisk innreda leilighetsblokker, planlagt langsmed sjøkanten fra Sørenga i øst til Filipstad i vest. Den første delen av muren står allerede klar. På Sørenga ligger de nye leilighetskompleksene som et stranda cruise-skip, med disproposjonalt store balkongkasser, kledd i moteriktige, og helt uutholdelige grå-lilla farger. Mange har reagert på den gyselige estetikken, og det ryktes at en professor på Arkitekthøgskolen har vært involvert i prosjeket.

Kommer det til å bli bedre når alt blir ferdig, når vi ser hvordan helheten blir? Nei. Det kommer til å bli mye, mye verre. Problemet er ikke det at hun er stygg, hun er også for gammel. Oslos sjøkant blir sakte, men sikkert okkupert av impotente 60-åringer med dødsangst og Audi. De kjøper leiligheter med maksimal utsikt og kveldssol, og hater tanken på at andre mindre viktige og vellykkede mennesker skal få nyte den samme sola - gratis. Men det skal vi. For denne generasjonskonflikten kommer vi til å vinne. I det lange løp er vi alle døde, som det heter, men noen dør før andre, og i krigen om vannet er det bare å smøre seg med tålmodighet: Tida spiller på vårt lag," skriver Magnus Lysberg i en artikkel i Klassekampen.

Kanskje spisseformulerer han vel mye, men han har kanskje et lite poeng?

Kommentarer   

-2 #1 Ragnar Kværness 22-08-2014 05:20
"Borgerkrigen", "impotente 60-åringer med dødsangst og Audi" Hva f.. er poenget med den aggressive retorikken? Er det et forsøk på å demonstrere frisk ungdommelighet gjennom tvers igjennom umoden retorikk? .
#2 Benjamin Bruheim 22-08-2014 05:22
Det er verdt å være bekymret for den utvidede rollen sikkerhetsfolk har fått. Vi burde jo være kjent med inkompetente og farlige dørvakter og sånt. Moralen er også at noen rike folk karer til seg allmenne ressurser som de bruker forgjeves før de igjen er borte. Og etter det sitter allmenheten tilbake med ingenting bortsett fra en nedarvet strandsone som vi ikke kan besøke.
Jeg liker ikke HELT retorikken, men det er fornektelse å si at dette kun er umodent.
#3 Wenche Thommessen Engh 22-08-2014 06:31
Dere har begge et stort poeng. Og plutselig er ikke byen vår til å kjenne igjen...
#4 Ragnar Kværness 22-08-2014 06:44
Jeg utelukker ikke at tekstforfattere n har et poeng. Kanskje til og med et godt poeng. Men det budskapet drukner i krigsbilder og aldersfascisme.
#5 Marianne Grøtte 22-08-2014 08:40
Han har jo rett. Rådhuset må være tydelige på allmenhetens rett til å bade og til å oppholde seg overalt i byen. Allerede bortvises Rom og andre slitne og tiggere fra Aker brygge og Tjuvholmen, det er heller ikke greit. Og nå er det vi, vanlige, som vises bort. For å gjøre det fjordbyen var tenkt til.. Fjordmuren skal inntas og åpnes for alle!
#6 Veronica Amalie Rusdal 22-08-2014 08:41
Her blir mennesker uforskyldt puttet i bås. Klart strandsonen skal brukes av alle og da mener jeg alle. Det bor både unge og eldre både på Tjuvholmen og i resten av Oslo.
#7 Atle Skaperen 22-08-2014 08:44
På Hovedøya er en stor del av øya tildelt båtforeninger. Andre steder har båtforeninger blitt redusert til selve bryggene. Feks Revierhavna båtforening allokerer et stort, ja faktisk enormt område og nekter almenheten tilgang til kroa der ute. Jeg skulle gjerne sett at gjerdene som skjemmer øya ble revet og området kom folket til gode.

Porter og låser kunne vært forflyttet ut til hver enkelt brygge. Båtforeninger i dag har bobleannlegg, slik at dette med å skulle gå opp i vinteropplag er helt unødvendig, men praktiserer slik at foreningen skal rettferdiggjøre bruken av det enorme arealet.

Spørsmålet mitt blir om strandloven ikke gjelder der ute?
#8 Angelique Tangen 22-08-2014 08:58
Trist når et slikt luksusproblem kalles for "krig". Dette fryktelige begrepet med alt det fører med seg av tap og sorg burde ikke brukes i annet enn til det det er ment, nemlig krig. En badekonflikt mellom folket og særfolket er ingen krig men et interessekonfli kt som selvfølgelig må løses men ikke opphøyes til noe annet nivå enn det det fortjener.
#9 Finn Halvorsen 22-08-2014 15:45
Atle Skaperen: Godt spørsmål. De er ihvertfall bekymret for tyveri-raid der ute. Men, de kunne vel klart seg med mindre område. Dessuten kommer nok de fleste tyvene sjøveien der....Så da faller vel det argumentet langt på veg bort...
#10 Håvard Nafstad 22-08-2014 20:33
Nydelig! :-)
Riv Muren Ned!!!
#11 Rune Haaland 23-08-2014 21:57
For noen år siden førsøkte de å rydde sjøbunnen utenfor sjøsiden for å gjøre det pent for 60 åringene med Audi. Mesteparten ble dumpet i sjøen hos nabokommunen Nesodden. Riktignok til sterke protester fra Nesoddens befolkning hvor over 90% av stemmene i en folkeavstemning var et rungene nei til giftdumping. Jo Byrådet har nok litt å svare for......

You have no rights to post comments