Byestetikk

Økt reklame: Visuell forsøpling av byrommet

Økt reklame: Visuell forsøpling av byrommet

En ny avtale for bysykkelordningen gjør at Clear Channel får tredoble sin reklame i Oslo. – En avveining av kost-nytte, sier Venstre-byråd Guri Melby til Klassekampen. Partiet har tidligere lovet å begrense reklamen i hovedstaden.

I forrige uke vedtok byrådet å inngå en avtale med selskapet Clear Channel om å øke antall bysykler i Oslo fra 1300 til 3000. Det kommer med en pris: Clear Channel får nå øke sin reklamemengde fra 275 til 795 reklameflater – nesten en tredobling. Reklamen skal plasseres på sykler og sykkelstativer. Økningen av antall bysykler ble enstemmig vedtatt i Oslo bystyre i 2011, men SV, Venstre og Rødt stemte mot å åpne for mer reklame.

Som Klassekampen skriver i dag er jeg svært kritisk til reklamemengden det nå legges opp til.

"– De kommersielle interessene overtar byen vår i større og større grad. Reklamen er visuell forsøpling, sier Johansen.

Han mener at byrådet burde si nei til en slik avtale og heller finansiere noe av bysykkelordningen selv.

– Bysykler er såpass viktig i byen både miljø- og helsemessig at større deler av ordningen bør finansieres over bykassa. Vi tåler nok også en høyere egenandel, sier Johansen til Klassekampen. Et bysykkelabonnement koster i år 120 kroner."

Avveining av kost-nytte, sier Venstre-byråden. Ut fra samme tankegang kan vi kanskje få reklame i klasserommene på byens skoler, for å finansiere innkjøp av skolebøker?

Kommentarer   

+1 #1 Eva Haga Rogneflåten 23-04-2015 07:38
Hvorfor tillater vi slikt? Vi bor for tida i Brussel, og jeg opplever et offentlig rom fylt av blomster, trær og kunst. Selvsagt finnes reklame, men den er ikke så dominerende som hjemme.
#2 Bjarne Fritjof With 23-04-2015 10:35
Penger styrer alt, sier vi - og når det gjelder reklame er det ingen modifikasjoner. På Times Square i NY kan eierne av de mest attraktive husveggene tjene 2-3 mill. pr. dag for reklameplass! APropos; synes det skulle være straffbart å lyge eller forlede i reklame!
#3 Tone Ringen 24-04-2015 11:15
Avveining av kost/nytte? Så det dreide seg altså ikke om prinsipper i forhold til visuelt søppel i byrommet?

You have no rights to post comments