Byestetikk

Fiendtlig arkitektur

Fiendtlig arkitektur

Ved å montere armlener på midten av utebenkene, sender man ut et skjult, men likevel tydelig signal: her er det ikke rom for fremmede mennesker som trenger å hvile sine slitne kropper.

«Det er sommermorgen når jeg på min sykkelrute inn til Oslo stopper i Sandvika og setter meg på en benk i parken utenfor Rådhuset i Sandvika for å innta frokosten.

Ganske raskt innser jeg at det er noe rart med denne hvitmalte benken, idyllisk plassert på skiferheller mellom rosebed og frodig grønt gress. Den er påmontert to armlener, ikke på hver ende, slik benker ofte er skrudd sammen, men på midten. Jeg kikker meg rundt og ser at de øvrige benkene i parken har tilsvarende armlener og tenker at det kan ikke være tilfeldig.

Så slår det meg: ved å montere armlener på midten gjør det benkene helt uegnede til å hvile på og helt umulig å legge seg ned på. Dette er ugjestmilde utemøbler i det offentlige rom. Såkalt «fiendtlig arkitektur». Her i parken er det ikke rom for fremmede, trøtte, slitte mennesker. De er uønsket her,» skriver Kirkens Bymisjons Kai-Rune Myhrer blant annet.

Jeg skrev om det samme tema her på bloggen min for 2 måneder siden, og fenomenet ser ut til å tilta. Det sies at Jernbaneverket planlegger for det samme på Oslo S. Og som Tone Bergli Joner skrev: «Vi har fientlige benker i Oslo også. Jeg kaller dem "sadistbenker". De står ved trikkeholdeplasser utenfor Oslo City, Gunerius og på Nydalen T-banestasjon. Jeg undersøkte hvorfor de er glatte og avrundt slik at de er umulig å sitte mer enn et minutt på. Fikk til svar at da kunne ingen uteliggere slå seg ned på dem.»

Kommentarer   

+1 #41 Lasse Pran 12-07-2015 03:51
Skriv Kun for hvite på den ene siden og Kun for fargede på den andre siden, så forsvinner nok dette fort.
0 #42 Bente Kristiansen Bjørndalen 12-07-2015 03:59
Det er trist at vi blir et kaldere samfunn. Hadde de vært ment for eldre og andre som har problem med reise seg, så hadde de vært utstyrt med armlener på begge ender også.
+1 #43 Rolf Vorhaug 12-07-2015 04:03
På tide med en nattevandring med skrutrekker på lomma.
Det er ikke hærverk å fjerne det der, det er hærverk å montere det!
0 #44 Lillian Sæther 12-07-2015 04:04
drittsekker som kom på tanken,,hvordan hindre at hjemløse skal få en benk å slappe av på.jeg kjenner det koker av slik mentalitet
0 #45 Merete Sandvig Hoel 12-07-2015 19:48
Uhm. For mine og sikkert mange andres mer eller mindre revmatiske legemer og armer er det der en god idé. Men det kunne jo vært benker både med og uten, da.

Legg til kommentar