Byestetikk

Oslo S: Hvile på en benk? Det er forbeholdt den som kan betale for seg

Oslo S: Hvile på en benk? Forbeholdt den som kan betale for seg

Snart må du ha råd til en spagetti bolognese for å slappe av på Norges største jernbanestasjon.

De statlige virksomhetene Jernbaneverket og Rom Eiendom tar nå i bruk såkalt fiendtlig arkitektur. Som Vårt Land så riktig skriver: "En skråstilt benk er umulig å sove på for en hjemløs. Pigger på bakken utenfor butikken gjør at det ikke er mulig for en tigger å sitte der. Offentlige sitteplasser blir byttet ut med kafeer som kun de med penger kan benytte seg av."

På Oslo S vurderer man nå å ta etter Bærum kommune, og benkene i parken utenfor Bærum rådhus (se Kai-Rune Myhrers bilde): Sefrid Line Jakobsen fra Jernbaneverket sa det rett ut til Aftenposten forleden: «Det vi nå ser på er muligheten for å sette opp armlener mellom sitteplassene slik at det ikke går an å legge seg ned der.»

Rom Eiendoms Signe Horn, som eier Oslo S, går enda lenger: «Vår erfaring med Østbanehallen som ligger vegg i vegg, er at det oppstår få uønskede episoder på området når man lar restauranter ha ansvar for plassene på fellesområdene. Derfor mener vi at det vil være hensiktsmessig å vurdere å redusere antall offentlige sitteplasser slik at vi sammen med de ulike restaurantene kan ha en bedre sosial kontroll på området.»

Jeg deler synspunktet til Vårt Land-journalisten Christian Nicolai Bjørke: " Med andre ord: De som skal kunne sette seg ned og hvile på Norges største jernbanestasjon må ha råd og lyst til å bruke 139 kroner på en spagetti bolognese eller i det minste en kopp svart kaffe til 20 kroner. Det er selvfølgelig prisverdig å ville gjøre Oslo S til et trygt sted å være, men løsningene minner sterkt om det Sigmund Freud kaller fortrengning."

Dette er en politikk for å skjule sosiale problemer, ikke løse dem. Jeg vil ikke ha en slik by, og har sendt fram spørsmål byrådet skal besvare overfor bystyret om dette temaet.

Kommentarer   

+1 #1 Nils P. Lie-Gjeseth 13-07-2015 04:44
I "gamle dager" sov vi på sofaen på hurtigruta når vi reiste om natta, I "gamle dager" overnatta jeg i en sovepose i en park i Eastburn når jeg var på interrail,

I "gamle dager" levde vi i et samfunn der ulike mennesketyper, faser i livet, fattigdom var synlig for folk - men ikke forbudt.

I dagens nyliberalistisk e strigla velstandskapita listiske plastsamfunn passer politikerne og handelsstanden i fellesskap på å rydde vekk alle som for en time eller et liv faller utenfor glansbildet.

I likhet med artikkelforfatt eren ønsker jeg ikke et sånt samfunn.
#2 Tor 13-07-2015 04:53
Da er det bedre å sette opp armlene på alle setene. Får det er faktisk et STORT problem uteliggere legge seg på benkene inne på Oslo S. Jeg har selv vært en av det. Men har valgt å få hjelp av nav. Dette er noe alle får. Men det er valgfritt å ta i mot hjelp!
+1 #3 Eilev Groven Myhren 13-07-2015 06:15
Baufil blir altså obligatorisk utstyr for den som skal bruke benk i Oslo frå no.
#4 Linda Krüger 13-07-2015 06:40
Bra du skriver om dette, et voksende problem- venter bare på at det samme skal komme til Stavanger. Det er en uetisk fortrengning av mennesker som ikke kan forsvare seg. Symbolpolitikk. (lindasusannekr uger.com).
#5 Sonja Durand 13-07-2015 11:50
Dette er et vanskelig dilemma. Vi vil ha trygge steder å ferdes, men å eksludere enkelte betyr ikke at de forsvinner. Dette har vi sett i åresvis når Oslo f.eks har forsøkt å jage bort de som har en avhengighet bort fra det samme området. Deres fellesskap blir ikke borte, men blir til et "problem" et annet sted.

Dessuten, bør ikke byen vår være for alle? Må vi skulle betale for å oppholde oss i våre egne byer? Sitte på en benk? Slappe av i en trapp? Ha med matpakke på toget? Vi går i togfart mot et samfunn der vi ikke kan gjøre noen fritidsaktivite ter uten å betale for det. Vil vi at det skal være slik? Må vi bruke penger på alt, selv å bare være til stede, alene eller sammen med noen vi bryr oss om? Og så må vi jobbe enda mer for å få råd til denne fritiden....som det da blir mindre av....
#6 Kjellbjørg Lunde 13-07-2015 12:42
Dette kan ikkje aksepterast, snart ikkje nokon offentleg stad det er mogeleg å sette seg ned når ein ev. ventar på tog/buss m.v.
+1 #7 Øyvind Skagmo 13-07-2015 12:45
I årevis har det vært montert duebånd under takskjegg og på gesimser for å hindre duene i å slå seg ned. Er det noe av det samme som skjer i byen vår når det monteres hindre, det ufarlige begrepet armlener blir brukt, på benker o.l. som gjør at det er umulig å "slenge seg nedpå? Har vi fått "duemennesker" blant oss som vi helst ikke vil se der vi andre ferdes eller vil vise fram? Dette er en umenneskelig praksis vi ikke bør være bekjent av. Jeg lurer på hva som er i hodet til de som pønsker ut slike ting. Noen må ha for lite å gjøre i jobben sin. Er det ingen overodnet myndighe i byen vår som kan hindre slikt og si ifra at sånn vil vi ikke ha det. Skal vi kunne håpe at fornuften og medfølelsen seirer i Oslo som i London der "spikersengene" som var montert for å hindre hjemløse å slå seg ned ble fjernet?
#8 David Vazques 13-07-2015 12:46
Man burde kunne sitte gratis på disse restaurantene, med gratis vann til og med. Siden de bruker offentlig områder og tjener penger på det.
#9 Roger Sveen 13-07-2015 12:50
Jobba på Oslo S i sin tid. Hadde ikke store problemer med folk som sov på benkene. Eller å bortvise "uønskede". I godt vær var de ikke tilstede. I dårlig vær var det fullt mulig å få avtale med dem om tidsbegrensa opphold for å varme seg. Men det har kanskje litt med måten man henvender seg til folk?

Men det skal sies, miljøet har nok endra seg, ikke til det bedre, så jeg kan til dels skjønne tiltak som er upopulære gjennomføres for å få ned andelen såkalte "uønskede", og til syvende og sist er det nettopp publikums reaksjoner på slike som tvinger gjennom dette. Og hvem er publikum? Jo det er deg og meg.
+1 #10 Kari-Gro Thorstensen 13-07-2015 12:52
Det er dårlig nok som det er med sitteplasser for reisende på Oslo S. Blir det færre, blir det frem med privatbilen. Byråkratene får lette ræ...... fra kontorstolen, ta med seg et par tunge bæreposer og gå på krykker, og ta en tur til Oslo S. De får håpe toget er i rute, eller jeg håper det er innstilt, slik at de må stå der å henge på krykkene i en time, for sitteplassene har de selv fjernet. :)
+1 #11 Ketil Tjøm 13-07-2015 12:54
Siden de få blir stadig rikere, øker naturlig nok også fattigdom. Da blir det viktig å lage byen slik at vi slipper å bli minnet på konsekvensene av politikken.
#12 Kjell Olsen 13-07-2015 12:56
Hvis man kan klage på "manspreading" kan man klage på at folk legger seg på benker også...
#13 Ellen Holm Stenersen 13-07-2015 12:57
Det verste er at de fjerner benkene.
#14 Jorunn Gulbrandsen 13-07-2015 13:00
Om man ikke trenger å legge seg nedpå så er det mange av oss som tenger å sitte å hvile bena. Har begynt å kjøre egen bil til
hovedstaden pga de lange avstander og mye betong å gå på. Hvor skal uteliggere sove?
#15 Grethe Vollum 13-07-2015 13:03
Grøss og gru. Men dette får meg også til å tenke på en opplevelse for leeenge siden. Jeg kom med hurtiguta til Bodø og skulle videre sørover med toget. Det var midt på natta. De som tydeligvis hadde erfaring med denne måten å reise på, grep bagasjen sin og løp avgårde. Da jeg og noen andre ukjente kom fram til jernbanestasjon en i Bodø, var alle benkene opptatt, der lå folk utstrakt og forsøkte å sove - i hvert fall få seg en hvil. Vi sistankomne fikk ta til takke med golvet. Det var selvsagt surt, men det var sånn det var. Dengang da. Men nå er det jo ikke lenger staten (hverken gamle NSB eller Jernbaneverket) som forvalter Oslo S, og for Rom eiendom er vel målsettinga profitt som for alle andre AS som offentlig eiendom er omgjort til. Og da er leieinntektene fra spisestedene viktig i regnskapet...
+1 #16 Andrea Søndervik 13-07-2015 13:05
Det er sikkert mye stygt å si om Spania, men i f.eks Barcelona er det pene stoler og benker over alt. Gjerne også like ved uterestauranter , så man kan sitte med en bok eller en kjenning uten å måtte spise eller drikke.
+2 #17 Liv Paus 13-07-2015 13:40
Her har "kloke" hoder funnet "fantastiske" løsninger. For alle oss som har råd til en kopp kaffe, kanskje....men er det virkelig sånn vi vil ha det?! Alle som i våre øyne ikke duger, blir holdt utenfor/risiker er å bli stukket av pigger om de legger deg på feil sted?! Nei, noe er fundamentalt galt.....
#18 Kari Rolstad 13-07-2015 15:06
Dette kan ikke være gjennomtenkt. Mange trenger en sitteplass ofte på sine vandringer, en liten kjærkommen hvil, en pust i bakken eller når en venter på noe(n) eller spiser en bolle mens en beundrer blomsterbed til parketaten.
#19 Brit Aas 14-07-2015 04:24
Byene i dette landet blir bare mer og mer avvisende ! Bevegelsesutfor drede i alle årsklasser og avstøpninger kan ha behov for å sitte ned også i urbane strøk. Ting kan skje, folk kan få behov for å sitte/ligge ned om sykdom inntreffer : i slike tilfeller skal en legges ned på fortauet etter at noen forhåpentlig har ringt etter ambulanse ?
#20 Christopher Robin Eriksen Dahl 14-07-2015 04:26
Det er jo alt for få benker fra før av her i dette landet. ...
#21 Kjetil Korsnes 14-07-2015 04:28
Husker en gang jeg kom til Oslo (da Østbanestasjone n). Der lå en middelaldrende mann nede. Jeg betraktet dette en stund. Folk spaserte forbi. Jeg gikk bort og tok pulsen. Fant ingen. Fikk ringt sykebil. De kunne senere si at han hadde vært død en stund (hjerte). Dette er skrekkelig. I min ungdom reiste jeg mye. Jeg kom til jernbanestasjon er ofte kl. 04 på morgenen. Kunne ikke reise videre før senere på morgenen. Godt å strekke på beina da. Hva er dette for noe tøys!
#22 Øystein Moe 14-07-2015 08:07
Legg merke til Bildet .Hvor er logikken .Hvis de hadde Laget Armlener på Enden av benken ja det hadde kanskje vært logisk ,men midt på er helt fullstendig hull i hodet .Og det er ett tydelig signal her skal ingen legge seg ned å hvile ,og er du ikke A 4 hold hjemme ikke vis deg i vår Perfekte A 4 by så vi kan Skjemmes av deg .Vi vet att det finnes Både Narkomane ,og Tiggere ,Men er de Ute av syne er de ute av sinn og vi slipper å bry oss .Dette er Bare Stygg opførsel . Og ett lite Apropo som ike Handler om Akkurat denne saken ,men som Handler om Rom Eiendom . Thore F Haagensen Har forsøkt å ta vare på og drive Sander mosen Stasjon som ett kultursted . Nå kaster Rom Eiendom Thore På gata og River Bygningene .Og bygger Dyre Utleieboliger ,og Parkeringsplass . Men Toget skal fortsatt ike stoppe på stasjonen .Du må Betale dyrt for å leie der ,og gå en halvtime til snippen eller tre kvarter ned til maridalsveien for å få bus eller tog ,men boliger skal rom Eiendom ha .Kultur er Tydeligvis Noe Dritt ,og Kaste Folk på Gata ,Pine de Med Spikermatte Lignende Metallplater og Armlener på Ulogiske Steder på Benker Ja det vil de Ha . Å vise Menneskelig Het mot Folk som Har fått seg en knekk i Livet ,det vet de ikke hva er
#23 Stephanie CF 14-07-2015 13:21
Er det virkelig såååå ille? Synes det er helt greit jeg. Lenge siden jeg har kunnet sitte på en benk med dattera mi og spise en is, for det ligger som regel noen og sover på de.
#24 Sarah Christin 14-07-2015 13:24
#25 Hans 15-07-2015 11:18
Den som sover,synder ikke.Hvem er det som går rundt i byen etter kl 01.00 om natta og vekker opp folk som sover?Politiet? Vektere? Har hørt om folk som kjøper dagskort og bare sitter i en vogn og sover,siden de ble vekket der de sov.Er det ikke godt at noen plukker aviser og flasker så vi andre kan få mindre søppel rundt oss? Kanskje jeg skal dra inn til oslo for å få meg en kopp og tigge jeg også?Nå er grensen satt til 60 000 per år,det skulle bli 250 kr dagen det.Er det mulig å tigge så mye?

You have no rights to post comments