Byestetikk

Fiendtlig arkitektur: Byrommet skal være for alle

Fiendtlig arkitektur: Byrommet skal være for alle

I dagens Aftenposten uttaler jeg meg igjen i den viktige debatten om fiendtlig arkitektur, og understreker at byrommet i hovedstaden skal være for alle. – Byrådet må stille tydelige krav til at alle har tilgang til byrommet uavhengig av økonomi, sosial status eller helseproblemer, sier jeg blant annet.

- Dette er ikke en inkluderende by. Det er utstøtende by, som gir beskjed til grupper som har problemer fra før om at de ikke er ønsket og at vi helst ikke vil se dem, sier Johansen, som mener dette påfører dem økte lidelser.

Flere av de ansvarlige hevder de noe spesielle benkene er ment som er moderne arkitektonisk grep heller enn å ekskludere noen. Såkalt disiplinær arkitektur skal ha eksistert i mange tiår, men debatten har blomstret i hele verden de siste årene.

Johansen tar til orde for at bystyret må stille tydeligere krav til fremtidens byutvikling – både til offentlig og private aktører. SVs Johansen mener rusavhengige jages fra sentrum blant annet av hensyn til turistene, som ikke skal se Oslos fattigdom.

– Dette er en storby, og de hjemløse er del av den. Turister bør tåle å se dem som ikke er helt A4, og bysentrum bør være fint også for disse, sier jeg blant annet til Aftenposten.

Kommentarer   

#1 Åse Karin Karlsen 27-07-2015 20:50
Karsten Isaksen mente at parkeringsautom atene betydde..du er ikke velkommen i Oslo..derfor kjørte han rundt med ett selv, i bilen sin..En benk blir vel for stor å ta med seg over alt.??.Dette er og blir ufattelig og uforståelig for alle som har kontakt med hjertet sitt..empati i makten forpester ikke sinn..veldig bra skrevet Ivar..Mens enkelte andre land bygger tak over benkene sine til vern mot ruskevær-eller sanitæranlegg med dusjmuligheter. -så beveger Norge seg skremmende mange år tilbake i tid ang holdninger og medmenneskeligh et angår.Lurer på hvordan denne tiden i vårt samfunn vil bli beskrevet i Historiebøkene om en del år??fra hippitiden til egotiden gikk det veldig fort:(.
#2 Mettemille-Olea Egilsdotter-Øs 28-07-2015 05:27
Alle mennesker har krav på respekt uansett ståsted i livet!! Det er ikke vanskeligere enn det...
#3 Conrad 28-07-2015 08:50
Men i allverden, sikrer ikke disse skillene at flest mulig skal få plass på en benk? Er det slik at jeg må akseptere å ikke få sitte på en benk fordi en annen skal kinne ligge der? Dersom vi skal ha like rettigheter så skal vi ha like rettigheter.
#4 Anne Harila 28-07-2015 11:04
Slike benker er stygge av utseende, upraktiske for de som har fysisk funksjonshemmin g, m.m, man burde be de som har forlangt det- å prøve seg frem med rullator/gåstol , krykker.
#5 Linda Espe 09-08-2015 21:10
Ja, skal benkene bli seende slik ut så er det en ting som faller meg inn med en gang : Det å sitte i armkroken til din kjæreste blir jo umulig, og det gjør samfunnet enda kaldere.

You have no rights to post comments