Byestetikk

Byen for alle

Kanskje vi alle egentlig ikke er så streite på alle områder. Kanskje vi alle har et område hvor vi ikke er så helt A4, skriver jeg blant annet i Dagbladet.

Vi har det siste året hatt en offentlig debatt om såkalt «fiendtlig arkitektur.» Som barneregla «lufta er for alle», må også det offentlige byrom være tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomi, funksjonshemning, sosial status og helse - for å nevne noe.

Dette handler selvsagt om mer enn arkitektur. Når grunneierne i det offentlige rom på Tjuvholmen ga vekterne beskjed om å jage vekk fattigfolk som samlet tomflasker for å pante dem, er det fattigfolk de ikke ønsker skal være synlig for mer kjøpesterke kunder.

Det er - dessverre - også mye av hensyn til handelsstanden og tilreisende turister at Oslo kommune mener det er riktig å sette inn politi for å kjeppjage rusavhengige i Oslo sentrum. Men rusavhengige kan ikke avoppfinnes. Et sted må de jo være, og det er ikke bedre at de nå gradvis trekkes over til boområder i Gamle Oslo og Grünerløkka.

Dette handler om kommers. Men kanskje handler det første og fremst hva slags holdning vi har, og bør ha, til annerledeshet. De som ikke er helt streite og A4. Som kler seg annerledes, har annerledes hudfarge, har annerledes matvaner, har sosiale eller helsemessige problemer, har andre kulturpreferanser eller kanskje har en annen kommunikasjons- og ytringsform. Som ikke opptrer helt som det store flertallet. Forskjelligheten kan være så mangt. I Pax Forlag utga vi en gang en bok med en provoserende tittel: «Det er Oslo som ligger avsides». Kanskje vi av og til har godt av å snu opp ned på vedtatte sannheter. Kanskje vi alle egentlig ikke er så streite på alle områder. Kanskje vi alle har et område hvor vi ikke er så helt A4.

Det er viktig at vi kan skape en tolererende og inkluderende kultur. En inkluderende by, som grunntenkningen i barneregla: «Lufta er for alle.»

Les hele min Dagbladet-artikkel nedenfor.

Kommentarer   

#1 Inge-Jarl Clausen 05-01-2016 06:25
Det eneste jeg vet er likt for alle de jeg kjenner er at vi alle er forskjellige.
+1 #2 Inger Marie Kyle Frogner 05-01-2016 06:31
Nei , rusavhengige , uteliggere og alle oss ..De fleste av oss , faktisk kan ikke avoppfinnes ! Vi er . Og heldigvis er ingen av oss a 4 og vi har mye å lære av hverandre ! Ikke sjelden er de høfligste og de snilleste de som har vært ute mange vinternetter før !
#3 Rose Gube 05-01-2016 07:11
Folk glemmer at: " Lastenes sum er konstant" og fordømmer enkeltes problematiske forhold til rusmidler, mens de sjøl skjuler sine egne "svake punkter"
#4 Anette Eggan Laskemoen 06-01-2016 06:51
Og så kommer jeg, en sur butikkdame som er vaktmester og styreleder på si i Indre øst. Jeg er ikke fullt så begeistra for "lufta er for alle"-prinsippe t, jeg liker Kardemomme-love n. Jeg er drittlei av taggere og rusa folk som sloss og bråker og gjør fra seg der det måtte passe, tidlig på dagen "diskret" mot et tre, senere på dagen, uavhengig av skjerming, gjøres det der de står, daglig mot gaten og jobben min. Jeg er lei av forsøpling og hærverk, jeg er lei av alle de som ikke følger trafikkreglene, at det er nærmest umulig å finne gode og ærlige håndtverkere, de vi hadde har blitt skviset ut av enten underbetalt, utenlandsk arbeidskraft eller folk som foretrekker penger rett i lomma. Jeg er lei av at alt er til salgs bare du er freidig nok og har de rette kontaktene. Jeg tror ikke på et liberalistisk frislipp, jeg mener vi burde samles rundt et klart verdigrunnlag som favner i bredden men har klare grenser for hvor streken går.
#5 Rose Gube 06-01-2016 11:03
er helt enig med deg Anette Eggan Laskemoen. Alt det der du ikke er begeistra for er jo BRUDD på Kardemommeloven Uttrykksikonet gasp Det er ikke greit når noen plager andre, men det Ivar Johansen tar opp er mer det at "folk lar seg plage" av "en boms på en benk" - og DET er jo litt smålig Uttrykksikonet unsure
#6 Anette Eggan Laskemoen 06-01-2016 11:05
En boms på en benk er helt greit for meg, men jeg savner at folk bryr seg. Jeg vet at vi ikke skal lenger enn til Danmark for å oppleve å bli tilsnakket ved brudd på allmene regler Her ser vi bort fordi lufta er for alle. Vi vil ikke bry oss og det tror jeg er en feilslått strategi. Jeg så et program fra en kommune som hadde fått et asylmottak, bygdefolket fokuserte på at asylsøkerne beveget seg langs veien på feil side og dette likte de dårlig. Jeg fikk inntrykk av at asylsøkerne ble dømt etter det!? Hvor vanskelig kan det være? Si i fra og forklar hvorfor det er smartest å gå mot kjøreretningen. Gruppa som blir stigmatisert på grunn av uvitenhet vil helt sikkert sette pris på å få vite om dette -som en sak av mange og uavhengig av flyktningestrøm men. Jeg ønsker at vi innser hvor viktig felles kjøreregler er. Hvorfor betale skatt feks.

You have no rights to post comments