Byestetikk

Gentrifiseringskrefter i omløp

Gentrifiseringskrefter i omløp

Viktig bok om temaet.

Hva er det som skjer med byene våre? Vi ser rundt oss, dokumenterer med kamera. Vi reiser rundt. Fra Oslo til andre steder i verden ser vi liknende bybilder. Et mønster går igjen. Sentrumsområdene endrer seg. Fasadene blir mer polerte, gatene bedre feid. Men det blir færre småbutikker, færre hudfarger, mindre mangfold i sentrum. Det blir fler folk med dyre klær, dyre biler og dyre vaner – mens service-arbeiderne og minoritetene må pendle stadig lengre for å komme på jobb i sentrum.

Vi kjenner oss ikke lengre igjen i Kreutzberg i Berlin. Starbucks tar over for de lokale kebabsjappene. Det samme skjer i Gemeizeh i Beirut. Tradisjonsrik bebyggelse blir borte. Saudiske prinser kjøper opp Beirut. Jappene overtar bybildet i Berlin. SUV-ene er for store til å finne parkeringsplass langs gata.

Bysosiologene kaller prosessen for «gentrifisering». Hva er det for noe? Hvordan arter denne prosessen seg? Hva kan gjøres for å bøte på skadevirkningene? Hva er ståa i nærmiljøet, i verden? Dette beskrives av forfattere som blant annet Oddrun Sæter, Erling Dokk Holm, Anita Hillestad, Helge Hiram Jensen, Audun Engh og Ole Pedersen. Viktig internasjonal del, og med norske beskrivelser av Brakkebygrenda, Hollenderkvartalet, Bjørvika og Hauskvartalet og med artikler både om byøkologi og gentrifisering.

Last ned/les hele boka på link nedenfor. Trykt bok kan kjøpes for 250kr på Interkulturelt museum, og senere også på Tronsmo.

Kommentarer   

0 #11 Jonny Axelsson 27-01-2016 16:35
Av listen over er det bare noen som er konsekvenser av gentrifisering. Butikkdøden har vært et fenomen iallfall i 50 år, og antakeligvis så lenge det har vært butikker. Mens det før var bil-orienterte kjøpesentre i periferien er det nå særlig internettet. Om noe så fører gentrifisering til flere butikker med økende kjøpekraft.

Et klart eksempel på de kommersielle konsekvensene av gentrifisering er Södermalm i Stockholm. De fleste butikkene og kafeene slet for å overleve, så flyttet middelklassen inn og nå åpnes det stadig flere småbutikker (man kan jo spørre seg hvor mange bruktbutikker en by faktisk trenger, men de klarer tydeligvis å drive).

For de som er interesserte i byutvikling foreslår jeg: facebook.com/.../...

Legg til kommentar