Byestetikk

Borggården ved Rådhuset kan bli Oslos Covent Garden

Borggården ved Rådhuset kan bli Oslos Covent Garden

"Det er veldig flott å registrere at det stadig blir færre parkeringsplasser for biler og flere sykkelstier i Oslo sentrum! De fleste av oss setter også stor pris på økende antall utekafeer og gågater! Men det er noe som mangler: KUNST og KULTUR!

På Østlandssendingen forleden hørte jeg at stadig flere parkeringsplasser skal omreguleres til annet bruk. Jeg tillater meg herved å komme med et innspill. Oslos kommunale politikere og administrasjon burde hjelpe byen til å få flere utsalgssteder for norsk kunsthåndverk. Det lages utrolig mye fantastisk kunsthåndverk både i Oslo-området og resten av landet.

I Covent Garden i London står by-myndighetene for alt det praktiske rundt bygging, vedlikehold og utleie av boder. En kunsthåndverker eller en hobbykunstner kan leie seg plass en uke i ny og ne, eller en fast dag i uka. Slik får de mulighet til å selv stå og selge sine varer, uten å måtte gå på akkord med tiden de trenger til å LAGE disse produktene," skriver Elisabeth Mølbach blant annet.

Og hun fremmer et offensivt forslag: Borggården kan bli Oslos Covent Garden!

Les hele hennes artikkel nedenfor.

 

Borggården kan bli Oslos Covent Garden!

Av Elisabeth Mølbach

Det er veldig flott å registrere at det stadig blir færre parkeringsplasser for biler og flere sykkelstier i Oslo sentrum! De fleste av oss setter også stor pris på økende antall utekafeer og gågater! Men det er noe som mangler: KUNST og KULTUR!

På Østlandssendingen forleden hørte jeg at stadig flere parkeringsplasser skal omreguleres til annet bruk. Jeg tillater meg herved å komme med et innspill. Oslos kommunale politikere og administrasjon burde hjelpe byen til å få flere utsalgssteder for norsk kunsthåndverk. Det lages utrolig mye fantastisk kunsthåndverk både i Oslo-området og resten av landet.

I Covent Garden i London står by-myndighetene for alt det praktiske rundt bygging, vedlikehold og utleie av boder. En kunsthåndverker eller en hobbykunstner kan leie seg plass en uke i ny og ne, eller en fast dag i uka. Slik får de mulighet til å selv stå og selge sine varer, uten å måtte gå på akkord med tiden de trenger til å LAGE disse produktene.

Foreningen Norske Kunsthåndverkere har sitt utsalgssted FORMAT, pluss at det finnes noen kollektiv-butikker som BRUDD på Grünerløkka og Kunsthåndverkerne i Kongensgate. Vel og bra dette, men A) det er mange kunsthåndverkere/husflidstilvirkere/hobbykunstnere som ikke får mulighet til å vise eller selge sine produkter i disse lokalene, fordi foreningen og kollektivene krever at du har høyskoleutdanning innen kunstfaget du utøver; og B), disse få utsalgsstedene ligger mer borgjemt enn f.eks. Borggården, og turister og andre potensielle handlende har vanskelig for å oppdage dem.

For en 15-års tid siden forsøkte den tidens by-myndigheter å lage "Oslos Covent Garden" på Youngstorget. Politikere og administratorer dro til London for å studere forskjellige markeder, og det var store oppslag i norske aviser. Grunnene til at man ikke lyktes var nok flere enn jeg har oversikt over, men jeg tror at en viktig grunn må ha vært at ble for krevende å organisere. i denne sammenhengen må man huske at kunsthåndverkerene er blandt landes aller lavest lønnede grupper, og at mange har helt andre jobber på si, for å forsørge seg. Det å binde seg til å stå på "stand" og selge sine varer, gikk nok på bekostning av allerede alt for liten tid til å være skapende og produsere. Enda mindre tidi har man til å organisere seg.

Og hvis Oslos politikere og administrasjon bare samarbeider med, og setter sin lit til organisasjonen Norske Kunsthåndverkere, vil man kun få se et elitistisk (spennende!) og veldig dyrt utvalg produkter/varer. Og slett ikke nok antall kunstnere/personer til å holde et helt marked levende over tid! Og hvis man så heller skal inkludere alle som er villige til å betale en avgift for å vise og selge sine ting, så må noen andre (uavhengige) organisere det hele. Ellers er det ikke mulig å gjennomføre over tid!

Hvis man skal se etter en norsk modell som likner noe, og som faktisk har fungert i mange år, så se på julemarkedet på Folkemuseet! Dette arrangeres de to første helgene i advent. Et brukskunstmarked i Borggården bør vel kunne holde åpent i juni, juli, august og september, minst?

Noen må gjøre dette til sin fanesak!

La Oslo vise alle sine innbyggere og tilreisende hvor mye fantastisk morsomt, vakkert og spennende som lages, på et sted og i noen former som er både hovedstaden, byregjeringa og kunstnerne verdig! I hvert fall noen måneder i året!

You have no rights to post comments