Eldreomsorg

Forbereder eldreopprør ...på oppfordring fra bystyrepolitiker

Aase Winger fra Tonsenhagen reagerer på at de eldre lever i usikkerhet om sine eldresentre. Nå forbereder hun mobilisering av eldre til aksjoner og sivil ulydighet. I aksjonene vil hun rette skytset mot rådhuspolitikerne, og hun vil kreve penger eller virkemidler som sikrer driften av eldresentrene. Ideen fikk hun av SVs bystyrepolitiker Ivar Johansen. 

 «Dere får - om nødvendig - bruke sterkere lut for å bli synlige. Hva  med for eksempel en sivil ulydighetsaksjon i Rådhuset, med sitt ned-aksjon på rådhustrappa eller i tilknytning til et bystyremøte? Hvor dere nekter å forlate området før bystyregruppene eller byrådslederen gir forpliktende løfter?» Dette svaret fikk fru Winger av SVs bystyrerepresentant, Ivar Johansen.

 Forbereder eldreopprør
...på oppfordring fra bystyrepolitiker
 
Aase Winger fra Tonsenhagen reagerer på at de eldre lever i usikkerhet om sine eldresentre. Nå forbereder hun mobilisering av eldre til aksjoner og sivil ulydighet.

KJETIL KLEVEN

I aksjonene vil hun rette skytset mot rådhuspolitikerne, og hun vil kreve penger eller virkemidler som sikrer driften av eldresentrene. Ideen fikk hun av SVs bystyrepolitiker Ivar Johansen.

SIVIL ULYDIGHET


«Dere får - om nødvendig - bruke sterkere lut for å bli synlige. Hva med for eksempel en sivil ulydighetsaksjon i Rådhuset, med sitt ned-aksjon på rådhustrappa eller i tilknytning til et bystyremøte? Hvor dere nekter å forlate området før bystyregruppa eller byrådslederen gir forpliktende løfter?»

BA OM RÅD


Dette svaret fikk fru Winger av SVs bystyrerepresentant, Ivar Johansen. Aase Winger hadde tidligere sendt brev til enkeltpolitikere i samtlige partigrupper i bystyret.
 
I brevet ba hun blant annet om råd om hvordan pensjonistene skal forholde seg for å sikre eldresentrenes drift.
Hun ga også uttrykk for frustrasjon over at eldresentrene, med få unntak, ikke slapp til på en skikkelig måte i mediene.

ENIGHET?


- Det er kun RV og Ap som ikke har svart, men det er vel bare SV som har kommet med et klart råd om hvordan vi skal forholde oss, sier damen fra Tonsenhagen.

- Alle partier ser ut til å være 100 prosent enig i at eldresentrene er viktige, og at de vil gjøre det de kan for å opprettholde dem. Men likevel legges det ned eldresentre i Oslo, sier hun.
 
- Bystyrepolitikerne skylder på bydelenes prioriteringer, og bydelene skylder på manglende overføringer fra Rådhuset.

HVERT HALVÅR


- Hvert halvår blir brukerne av eldresentrene påført usikkerhet. Når budsjettene settes opp eller salderes, er det snakk om å kutte på eldresentrene. Med korte mellomrom opplever vi utspill fra bydelsutvalgene om å legge ned eldresentre.

- Jeg har forståelse for at bydelene har lite penger og at de må konsentrere seg om lovpålagte oppgaver, men det er tverrpolitisk enighet om hvor viktig eldresentrene er. Da er det merkelig at de ikke følger opp med virkemidler som sikrer driften, sier Aase Winger, bruker av eldresentret på Årvoll.
 
LOVPÅLEGG

På lengre sikt blir det arbeidet for at eldresentre skal bli lovpålagt. Norsk Pensjonistforbund har det inne på sitt handlingsprogram. Venstres Leon Bodd har uttalt i samtale med Winger at han vil arbeide i forhold til sin stortingsgruppe for et slik pålegg.

KrFs representant Ann Kathrine Tornås påpeker i sitt svar at problemet vedrørende drift av eldresentre er at det ikke er en lovpålagt oppgave, og at de derfor ofte blir salderingsposter i bydelsbudsjettene.

KNYTTER NEVER


Men det kan være langt fram til et slikt lovpålegg. I mellomtiden trues eldresentrene, og flere legges ned.
Aase Winger har vært på besøk i flere eldresentre for å danne seg et bilde av hva som skjer.

- Mange blant eldresentrenes brukere knytter nevene for tiden, sier hun.

- Vi kan ikke akseptere denne usikkerheten. Noe må gjøres, og jeg tror en aksjon vil være tingen.

På Årvoll eldresenter får hun raskt tilslutning til opprørstankene fra andre brukere.

(Akers AvisI

You have no rights to post comments