Eldreomsorg

Eldre - en ressurs

"Eldre mennesker, seniorer, blir fort definert til syke og hjelpetrengende, mens de alle fleste i realiteten er en kjemperessurs. Jeg skulle ønske vi i større grad kunne brukt denne ressursen, gjennom eldresentra, frivilligsentral m.fl. Tenk om ytre vests mange pensjonister kunne bli kanalisert inn som ressurspersoner i barnehager og skoler?" sier SVs Ivar Johansen bl.a. som s var på spørsmål fra Ullern Avis/Akersposten.


1. Hvilket sykehus bør beboerne på Ullern sogne til - Bærum eller Diakonhjemmet?
Ivar Johansens svar: 1. Det er viktig at Ullern-befolkningen fortsatt kan få ha tilhørighet til det som gjennom mange år har vært deres lokalsykehus, Diakonhjemmet.

2. Bør hjemmetjenestene konkurranseutsettes?

Ivar Johansens svar: Det som først og fremst kjennetegner syke mennesker er ustabilitet og vekslende behov. Omsorg er først og fremst å ha tilstrekkelig tid, og omsorgsarbeidere som har fullmakter til å være fleksible ut fra det som er den enkeltes behov i dag. Dagsformen. Konkurranseutsetting skaper en svært firkantet og detaljregulert omsorg. Detaljformulerte vedtak og avtaler i et språk de færreste skjønner, og hvor det etterhvert blir viktig også å lese det med liten skrift nederst på siste siste. Konkurranseutsetting bidrar til å byråkratisere omsorgen. 

3. Hva kan vi lære av erfaringene med konkurranseutsetting av Hovseterhjemmet?
Ivar Johansens svar: Både Hovseterhjemmet og Vindern Bo- og Servicesenter viser at kommersielle aktører tenker profitt, og for Vinderns del; endog er villig til å bryte driftskontrakten dersom virksomheten ikke gir ønsket overskudd. Mens syke mennesker først og fremst trenger stabilitet og forutsigbarhet i hjelpetilbudet kan anbudssystemet som konsekvens gi nye driftsoperatører, ny driftsprofil og nye ansatte hvert 4. år. Byens eldre skal ikke måtte leve med en slik usikkerhet.
4. Hvor mange TT-turer bør ligge som minste rettighet for eldre over 67 år?

Ivar Johansens svar: TT-transport er særs viktig for å forhindre sosial isolasjon, og sikre at den enkelte kan delta oppsøke kulturtilbud, delta i organisasjonsarbeid og ha ønskelig sosial kontakt med venner og kjente. SV tok initiativ til dagens økning fra 25 til 50 turer, og jeg håper vi kan få til en økning ut over av dette. Min oppfatning er at TT-kort må tildeles ut fra graden av funksjonshemming og begrensningen i bruk av ordinær kollektivtrafikk, og ikke ut fra alder.

5. Hva er den største utfordringen for eldreomsorgen når bydelene slås sammen fra 1. Januar 2004?
Ivar Johansens svar: I en periode hvor sykehjemsbeboere og brukere av hjemmetjenester er mer hjelpetrengende enn før, reduserer bystyreflertallet på ressursene. I 2001/2002 ble f.eks. antall årsverk i bydelenes hjemmetjenester redusert med 10 %, og antall brukere med 7 %. Terskelen for å få hjelp er høyere enn før, og de som får hjelp får mindre hjelp. Blårusstenkningen og kortsiktige kostnadskutt har for stor plass hos bystyreflertallet. Den opplagt største utfordring for bydelenes eldreomsorg i de nye bydelene er å takle dette,- hvis vi da ikke kan få til et systemskifte i Rådhuset.  ;-)

6. Er mangfoldet av aktiviteter og tilbud til de eldre I ytre Oslo vest godt nok?
Ivar Johansens svar: Eldre mennesker, seniorer, blir fort definert til syke og hjelpetrengende, mens de alle fleste i realiteten er en kjemperessurs. Jeg skulle ønske vi i større grad kunne brukt denne ressursen, gjennom eldresentra, frivilligsentral m.fl. Tenk om ytre vests mange pensjonister kunne bli kanalisert inn som ressurspersoner i barnehager og skoler?