Eldreomsorg

Til dagsorden

Når jeg siterer direkte fra byrådets egne notater til bystyrets fagkomiteer, fra byrådens pressemelding og direkte fra en brukerundersøkelsesrapporten fra Helse- og velferdsetaten, mener jeg byråd Margaret Eckbo i redelighetens navn burde holde seg for god til å insinuere fra talerstolen at jeg ikke gir korrekte fakta, sa Ivar Johansen i Oslo bystyre.


Oslo bystyre 16. febr. 2005
Ivar Johansen


Til dagsorden

Jeg er nødt til å ta ordet ordfører, for å rydde opp i en sak fra siste bystyremøte.

Det var byråd Margaret Eckbo som meget påståelig gikk på talerstolen og insinuerte at jeg hadde kommet med gale opplysninger i mitt innlegg. Selv etter at jeg repliserte at mine opplysninger omtrent var direkte sitat fra et notat byrådet hadde sendt fram til bystyret, sto Eckbo fast på sitt.

Sånt kan jeg ikke ha sittende på meg, ordfører.

Jeg omtalte en brukerundersøkelse Oslo kommune nylig hadde gjennomført hvor en hadde foretatt personlig intervju av 800 sykehjemsbeboere.

Så sa jeg følgende:

”Beboernes svar er helt entydig: Av de 10 sykehjem som kommer ut med høyest score for total tilfredshet finnes det ikke et eneste konkurranseutsatte sykehjem. 5 av sykehjemmene er drevet av kommunen selv, og 5 av sykehjemmene drives av menigheter og frivillige organisasjoner.”

I et svar om denne samme undersøkelsen som byråden, på spørsmål fra meg, har sendt fram til helse- og sosialkomiteen 11. januar heter det: ”Av de 10 sykehjem som kommer ut med høyest score for total tilfredshet er svarene fra beboerne likt fordelt mellom private og kommunale sykehjem, dvs. 5 av hver kategori. Ingen av disse sykehjem har vært konkurranseutsatt.”

Som enhver hører: i mitt innlegg i bystyret sa jeg nøyaktig det samme som byråden selv skriver i et notat til bystyrekomiteen.

Så la jeg til følgende setning i mitt innlegg: ”Mest tilfreds helhetlig sett er de som bor på det kommunaldrevne Kantarellen i bydel Søndre Nordstrand.”

Dette er nesten et direkte sitat fra Helse- og velferdsetatens rapport om brukerundersøkelsen. På side 27 i rapporten heter det: ”Mest tilfreds med sykehjemmet helhetlig sett er de som bor på sykehjem i bydel Søndre Nordstrand.” Som kjent har denne bydelen kun et sykehjem, det kommunaldrevne Kantarellen, og jeg valgte å oppgi navnet på sykehjemme.

I sin pressemelding av 6. desember i fjor valgte byråden også å henge på den bydel som kom nest best ut, og skrev: ”Det er bydelene Søndre Nordstrand og Grünerløkka som får best helhetlig vurdering av sykehjemstilbudet.”

M.a.o., ordfører: Når jeg siterer direkte fra byrådets egne notater til bystyrets fagkomiteer, fra byrådens pressemelding og direkte fra en brukerundersøkelsesrapporten fra Helse- og velferdsetaten, mener jeg byråd Margaret Eckbo i redelighetens navn burde holde seg for god til å insinuere fra talerstolen at jeg ikke gir korrekte fakta.