Eldreomsorg

Sykehjem: Kvalitet ikke viktigst

Sykehjem: Kvalitet ikke viktigst"Flere private sykehjem ligger høyest oppe på rankinglisten når det gjelder kvalitet og trivsel. Grefsenhjemmet, Ammerudlunden sykehjem, Sagenehjemmet, Paulus sykehjem, Ensjøtunet bo- og servicesenter og Hovseterhjemmet et utmerkede eksempler," skrev en Høyrepolitiker i media i fjor høst. I en artikkel dagens VG understreker jeg at siden da er Ensjøtunet varslet nedlagt, og drifterne av Paulus sykehjem og Hovseterhjemmet er fratatt driftsansvaret gjennom anbud. I den Høyre/Fr.P-styrte kommune er det ikke kvalitet som er avgjørende for hvem som skal pleie byens eldre.


Når det ikke er kvalitet som er avgjørende
Av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo (SV)

7. september i fjor hadde Aftenposten et alarmerende oppslag om Midtåsen sykehjem – et sykehjem drevet at det internasjonale Attendo-konsernet, med følgende ingress: ”Eldre og pleietrengende får ikke annet enn vask og mat på Midtåsenhjemmet i Oslo. Ansatte mener uforutsette dødsfall skyldes manglende oppfølging. Nå griper Fylkeslegen inn.” Flere pårørende beskrev et sykehjem preget av sviktende omsorg. Som advokat og pårørende Bjørn Fjellheim uttalte: ” - Beboerne blir satt på en stol i fellesrommet og overlatt til seg selv. Manglende bemanning fører til at det kan være så som så med barbering og dusjing av beboerne. Likeledes reagerer jeg på at det til tider ikke er tilstrekkelig med mat ved måltidene, jeg har opplevd at lunsjen består av stekte poteter. En periode besto lunsjen av vafler.”

På Høyres nettsider ligger en artikkel fra i høst av Høyre-politikeren Ellen W. Ronæss, som i polemikk med den politiske venstresiden skriver: ”Har de helt glemt at mange private bedrifter og organisasjoner innen helse og omsorg gjør en utmerket jobb i Oslo, og at flere ligger høyest oppe på rankinglisten når det gjelder kvalitet og trivsel? Grefsenhjemmet, Ammerudlunden sykehjem, Sagenehjemmet, Paulus sykehjem, Ensjøtunet bo- og servicesenter og Hovseterhjemmet et utmerkede eksempler.”

Etter det har Frelsesarmeen varslet nedleggelse av Ensjøtunet, fordi de som ideell organisasjon ikke kunne leve med den uforutsigbarhet anbudsordningen innebærer.

Og nylig har Sykehjemsetaten belønnet det kommersielle Attendo-konsernet fra Midtåsen Sykehjem, med at det – etter en anbudskonkurranse – kan overta driften av ytterligere to sykehjem, Hovseterhjemmet og Paulus sykehjem.

Dermed har beboerne ved halvparten av de sykehjem som Høyrepolitikeren omtaler er av de beste ”når det gjelder kvalitet og trivsel” blitt påtvunget ny drifter og driftskonsept, med all den usikkerhet det innebærer bl.a. for kvaliteten. De frivillige organisasjoner, denne gang Kirkens Bymisjon, taper igjen i anbudshysteriet og mangfoldet reduseres. Da representanten for Sykehjemsetaten på allmøte forklarte beslutningen overfor de ansatte ved Paulus Sykehjem ble det understreket: ”- Det stemmer at dere driver veldig godt. Det er ikke kvalitet som har avgjort dette.”

I den Høyre/Fr.p-styrte Oslo er det ikke kvalitet som avgjør hvem som skal pleie byens eldre.

(VG 21. juli 2008)