Eldreomsorg

Eldres rettigheter

Eldres rettigheterEldreaksjonen skrev til meg: "”Jeg regner med at du vet at vi er 6 organisasjoner som arbeider med sikring av hjelpetrengendes rett til å få dekket grunnleggende behov. Organisasjonenes grunnsyn – som vi arbeider ut i fra - er dette: Grunnleggende behov er de samme – enten man bor i Alta eller i Kongsberg. Vi mener det er en menneskerett å få disse oppfylt. Økonomiske unnskyldninger avslører et menneskesyn vi ikke kan dele. I samsvar med dette har vi laget et utkast en ny kvalitetsforskrift, og dette har vært sendt til alle partiene på Stortinget. Vi har fått respons fra alle partiene, og vi har vært i møter med dem alle. Unntaket er SV, som ikke har svart på våre henvendelser. ” Sånn bør det vel ikke være, og jeg tok saken opp med stortingsgruppa.

Til Aksjon for eldres rettigheter ved Kari Brun Wyller,

Viser til brev fra Eldreaksjonen, Kirkens Bymisjon, LHL, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norsk Pensjonistforbund og Norske Kvinners sanitetsforeningen der dere ønsker skriftlig tilbakemelding på hvordan SV stiller seg til å styrke de eldres rettigheter.

Nedenfor følger svar på deres spørsmål.

Jeg setter stor pris på det engasjementet dere viser for eldres rettigheter. Dessverre er det slik i dag at mange eldre opplever mangler i de kommunale pleie- og omsorgstjenestene. Men det er også viktig å huske på at de eldre er en ressurs! De aller fleste eldre er oppegående og vitale, og er en ressurs for samfunnet. Deres ressurser tas ikke i bruk. Den politiske debatten handler nesten alltid om de eldre som hjelpetrengende og nesten aldri som hjelpere. Vi må også se eldrebølgen som en mulighet, ikke bare som en utgift. Som gull ikke gråstein. De 75% av de eldre som er friske og vitale bærer på skjulte ressurser. Det er sløsing med samfunnets ressurser å ikke la dem få bidra slik de selv ønsker og orker.
 
Å få lov til å være til nytte er grunnleggende for menneskers selvfølelse og livskvalitet – også for de eldres. SV er derfor opptatt av at det legges til rette for at eldre som er friske og arbeidsføre kan delta i arbeidslivet så lenge som mulig. Den minkende kontakten mellom ung og gammel gjør at mye kunnskap og erfaring forsvinner. Vi vil legge til rette for aktivitetsarenaer og møteplasser mellom eldre og lokalmiljøet enten det gjelder flyktningmottak, skoler, barnehager eller andre møteplasser hvor man kan ha gjensidig erfarings- og meningsutveksling. Følelsen av å mestre, at man har noe å bidra med og er ønska, er viktig for menneskers helse. Vi vil at nettverkene rundt de eldre skal styrkes gjennom å oppmuntre og støtte det frivillige arbeidet som drives av organisasjoner og frivillighetssentraler.

Til spørsmål 1

I regjering arbeider vi nå for å samle den enkeltes rettigheter til pleie og omsorg i en felles lov for helse- og sosialtjenesten. Dette vil tydeliggjøre de eldres rettigheter og i den forbindelse er det også naturlig å vurdere om det er enkelte rettigheter som bør gjøres klarere eller om det er nye rettigheter som bør inn i lovverket. Eldre pleietrengende skal ha krav på å få sine behov oppfylt, enten det gjelder hjemmehjelp, institusjon eller bolig med heldøgnsomsorgstjenester.

I regjering har vi nå utvidet pasientombudsordningen til også å gjelde brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester. Dette er en viktig ordning for å sikre de eldres rettssikkerhet når det gjelder kommunale pleie- og omsorgstjenestene.

For å kunne håndheve sine rettigheter, er det av avgjørende betydning å kjenne til hvilke rettigheter man har. Derfor er det også viktig at det blir utarbeidet en håndbok, både for de pleietrengende og pårørende, for å informere om hvilke rettigheter som gjelder.

Til spørsmål 2

SV mener at det bør legges en del føringer fra sentrale myndigheter når det gjelder kvalitet, og vi mener det er viktig å skjerpe kvalitetskravene der de er for vage.

Jeg ser heller ingen grunn til at ikke hjemmebaserte tjenester skal omfattes av kvalitetsforskriften og dersom dette er uklart, bør forskriften tydeliggjøres på dette området. Kvalitetsforskriften bør definere konkret hvilke grunnleggende behov som skal dekkes.  Det er også viktig for kvaliteten på tjenestene at man styrker grunnbemanningen i de kommunale pleie- og omsorgstjenestene, se mer om bemanningsnormer nedenfor under spm 3.

Til spørsmål 3

SV mener i utgangspunktet at vi skal være tilbakeholden med å gi detaljerte regler om organiseringen av tjenesten, og at bemanning og tilbud må bestemmes ut fra pasientenes behov. Det vil være vanskelig å finne et optimalt nivå for en slik norm, med bakgrunn i ulikheter både i organiseringsformer og pleie- og omsorgsbehov som vil variere både fra institusjon til institusjon og fra kommune til kommune, og behovet vil også endre seg over tid. For eksempel kan et normtall for personelldekning på sykehjem gi en risiko for at minimumsnormtall i praksis blir til maksimumstall. I kommunene vil SV ta initiativ til en gjennomgang av bemanningsbehovet i helse- og omsorgssektoren, og foreslå økning av grunnbemanningen der det er nødvendig. Vi vil også arbeide for at staten bevilger midler til forsøk med økt grunnbemanning for å se på effekten for sykefraværet og kvaliteten i eldreomsorgen.

Et område skiller seg likevel ut; Legedekningen og nødvendige helsetjenester til alvorlig syke pasienter ved mange norske sykehjem er svært mangelfull.
Det var SV som i sin tid foreslo minstenorm for legedekning på sykehjem . Det er stor variasjon i antall legetimer per beboer på sykehjem, og dette betyr også at kvaliteten på det medisinskfaglige tilbudet til beboerne varierer tilsvarende. Vi mener derfor at det bør innføres en minstenorm for legedekning ved norske sykehjem.

Forutsetningen for å få til en god eldreomsorg er at det finnes nok personell til å utføre oppgavene. Økt rekruttering er avgjørende for å møte framtidas omsorgsutfordringer. I tillegg må det arbeides for å få kvalifisert arbeidskraft. 1/3 av de ansatte er ufaglærte. SV mener at det må lages konkrete etter- og videreutdanningsprogrammer for ansatte i omsorgsyrker i alle kommuner og i staten. Dette er viktig, ikke minst for å få en flerkulturell eldreomsorg. Ufaglærte bør få tilbud om å bli kvalifisert omsorgspersonell. Vi vil jobbe for at kommunene skal utstede en læreplassgaranti slik at de som i dag har begynt utdanninga helsefagarbeider er sikret at de får fullført sin utdanning om 4 år. Vi vil også arbeide for at fagskolene for helse- og omsorgsfag skal få likt tilskudd som tekniske fagskoler for å øke rekrutteringen til omsorgsyrket. Vi mener også at det trengs et felles likestillingsløft fra stat og kommuner for å sikre kvalitet og rekruttering til helse- og omsorgsyrkene i framtida. Dette handler om likelønn og løft for lavtlønte, likestilling av turnus og skift, større stillingsbrøker og en lovfestet rett til heltidsstilling.

Til spørsmål 4

SV er generelt opptatt av å forhindre diskriminering av alle grupper i samfunnet. Vi vil jobbe for universelle helsetjenester, hvor alle sikres likebehandling, uavhengig av alder, bosted og økonomi. Dersom det er behov for å styrke antidiskrimineringslovgivningen overfor eldre, vil vi selvfølgelig jobbe for det.

Til spørsmål 5

1. Styrket kompetanse og nok helsepersonell

Det første tiltaket vi mener er viktig for god og likeverdig eldreomsorg er å sikre at det er nok helsepersonell til å utføre arbeidsoppgavene, i tillegg til å sikre at disse er kvalifisert for oppgaven. Som nevnt ovenfor under spørsmål 3 handler det både om å øke rekrutteringen, men også å øke antall kvalifiserte helsepersonell gjennom etter- og videreutdanning. Ufaglærte må få tilbud om å bli kvalifisert omsorgspersonell.

2. Bedre samarbeid mellom nivåene i helsetjenesten

Manglende samarbeid er et stort problem i helse – og omsorgssektoren. Eldre kronikere er særlig avhengige av at samarbeidet mellom sykehus og kommunene fungerer. SV vil presse på for å få til endringer som sikrer tverrfaglighet, geriatrisk kompetanse og et mottaksapparat i kommunene som hindrer eldre i å bli kasteballer i systemet.  Vi vil endre finansieringssystemet for sykehusene, for å oppmuntre til tverrfaglighet, moderne teknologi (telemedisin o.l.), helhet og samarbeid om pasientene. Det bør etter vår mening opprettes koordinatorfunksjoner i sykehus og kommuner for å sikre god informasjonsflyt nivåene i mellom.

3. Brukermedvirkning

Vi skal lytte til både brukere og pårørende – de vet best hva de trenger og hvor skoen trykker. Medbestemmelse og fleksibilitet er viktig. Alle eldre skal få større innflytelse på de tjenestene de trenger. SV vil jobbe for at brukermedvirkningen styrkes gjennom aktivt samarbeid med Eldrerådet og andre som arbeider for å fremme de eldres sak.

Til spørsmål 6

SV arbeider for å prioritere offentlig velferd, og er spesielt opptatt av sosial ulikhet i helse. Vi ønsker å prioritere våre ressurser for å sikre en helhetlig rusbehandling, psykisk helsevern, eldreomsorg framfor skattelette eller å bygge ut firefelts motorveier. Som alle andre partier er vi selvfølgelig avhengig av nok oppslutning ved valg for å få makt til å gjennomføre våre saker.

Håper dette ga dere svar på spørsmålene deres. Bare si ifra om det er behov for utdypinger.

Med vennlig hilsen

Olav Gunnar Ballo, SV

Helse- og omsorgskomiteen

Gå til Eldreaksjonen