Eldreomsorg

Ansatte i omsorgstjenester som stjeler fra brukerne

Ansatte i omsorgstjenester som stjeler fra brukerneHøyesterett har presisert kommunens ansvar der kommunalt ansatte, for eksempel i hjemmetjenestene, stjeler fra uskyldige eldre og funksjonshemmede. Fra Oslo kjenner vi fra de senere år saker hvor det beviselig er sannsynliggjort eller dokumentert at kommunalt ansatte i bydelstjenestene har stjålet penger eller andre verdier under utførelse av sin jobb innen pleie- og omsorgstjenestene. Bl.a.  verserer det avskjedelsessaker for rettsapparatet.  Høyesteretts dom nå gjelder et tyveri fra en gang mellom 2003 og 2005, og hvor Trondheim kommune er pålagt å dekke tapet.

Kommunen er den sterke og ressurssterke part, og jeg mener at kommunen skal gjøre rett og sjel for seg ved å gjøre eldre og funksjonshemmede som har vært utsatt for svik fra kommunalt ansatte skadesløse. Etter min oppfatning handler dette om anstendighet, ved at tjenestemottakere i hjemmetjenesten som de siste 5 år er blitt utsatt for tyveri skal behandles i samsvar med Høyesteretts dom. Bystyrets flertall ville det annerledes. Fr.P. ønsket å støtte forslaget, men ble instruert av byråd Kallmyr om at det fikk de ikke lov til.


Oslo bystyre 24. oktober 2008
Ivar Johansen, SV

Sak  Privat forslag fra Liv Gulbrandsen og Erling Folkvord (RV) Erstatning for tap som tjenestemottakere påføres på grunn av tyveri begått av personer som arbeider for Oslo kommune

Ordfører

Det er kommunen som ansetter. Det er derfor kommunen som skal sjekke referanser og sørge for at ansatte som sendes inn i private hjem til hjelpetrengende eldre og funksjonshemmede har tilstrekkelig kompetanse. Det innebærer også å sjekke – så langt det er mulig – at det er ærlige mennesker, som ikke har til hensikt å stjele eller bedra folk. Brukerne på sykehjem og i hjemmetjeneste kan i begrenset utstrekning kontrollere hva som skjer pga. at deres funksjonshemming setter sine grenser.

Men som det heter, brodne karer finnes det over alt. Og det som da bør være under enhver tvil;  kommunen har et betydelig ansvar for det våre egne ansatte gjør under utførelse av sine oppgaver, som i det vi her drøfter: der kommunalt ansatte for eksempel utfører tjenester i den enkeltes hjem. Er det rimelig grunn til å tro at kommunalt ansatte har stjålet penger eller verdisaker, skal brukerne selv gjøres skadesløse. Og det helt uavhengig av hvorvidt den ansatte er i stand til å gjøre opp for seg. Kommunen skal forskuttere, og gjøre regress hos den ansatte, eller evt det eksterne firmaet.
Høyesterettsdommen er rimelig klar, og bra er det.

Da gjenstår det to spørsmål:

Hvor raskt skal kommunen endre kommunens regelverk og praksis? Fra SVs side mener vi at dette bør kunne skje rimelig raskt, og senest innen 1. november. Høyesteretts dom har vært rettskraftig siden 28. mai, og da mener jeg det er rimelig å kunne kreve at nye regler bør være på plass innen 1. november.  5 måneder er lang tid. Finanskomiteens flertall mener at det er unødvendig å sette en slik frist.

Så er det slik at vi kjenner til enkelte saker fra de senere år hvor det beviselig er sannsynliggjort eller dokumentert at kommunalt ansatte i bydelstjenestene har stjålet penger eller andre verdier under utførelse av sin jobb innen pleie- og omsorgstjenestene. Bl.a.  verserer det avskjedelsessaker for rettsapparatet.  Høyesteretts dom nå gjelder et tyveri fra en gang mellom 2003 og 2005, og hvor Trondheim kommune er pålagt å dekke tapet.

Også Oslo kommune har saker for den samme periode. Kommunen er den sterke og ressurssterke part, og fra SVs side mener vi altså at kommunen skal gjøre rett og sjel for seg ved å gjøre eldre og funksjonshemmede som har vært utsatt for svik fra kommunalt ansatte skadesløse. Etter min oppfatning handler dette om anstendighet. Finanskomiteens flertall ser annerledes også på dette.

Til slutt ordfører;  Høyesterettsdom har styrket rettssikkerheten for brukerne av kommunens tjenester, og det er bra.  I finanskomiteen har vi hatt fokus på dette før både RVs forslag og Høyesteretts dom, og det er et viktig tema. Derfor er også RVs initiativ bra.

Les også
Les fra bystyrebehandlingen

You have no rights to post comments