Eldreomsorg

Omsorg på lavbluss

Omsorg på lavbluss"Få steder får man så varme følelser for de ansatte som i barnehagen og og på sykehjemmet. Få steder er man faktisk selv tilstede i perioder og ser de ansatte i aksjon, og få steder ser man systemsvikt mer tydelig enn her. For de ansatte er fantastiske, de står på, dette er deres karriere, og deres liv også: Her finnes hjerte, sjel og profesjonalitet i tusenvis av varme hender. Men begge steder ser man at de ansatte kommer i en grusom klemme: De er rett og slett for få. De som trenger dem. er for mange. De ansatte får umulig gitt all omsorg de burde.

Mormor har dobbeltrom på størrelse med en ert, kun to små bord skiller sengene. Du er nødt til å høre den andre puste. Det er sånt jeg selv synes er plagsomt den ene natten på en fjellhytte med fremmede, men slik må man altså belage seg på at siste stopp blir, i alle fall for en stund. Inntil de pårørende eller den eldre blir rabiate og masete nok. Inntil noen dør og det blir plass. Men systemet fikser ikke feilen. Det privatiseres. De mest ressurssterke  (les masete) vinner kanskje frem, som alltid i vårt system. Det er på en måte korrupsjonen i vår tid, vårt samfunn: Vi kjøper oss ikke goder, men har vi verbal kompetanse og kapital kan vi fikse det meste," skriver Linn Stalsberg i Klassekampen.

Slik er det også i Oslo, hvor 412 av 4771 sykeplasser er tosengsrom. Det borgerlige bystyreflertallet mener firmalogo-valgfriheten er viktigere enn sørge for at sykehjemsbeboere har en rett til å velge seg enerom.