Eldreomsorg

Sykehjem: Respekt for eldres eget valg

Sykehjem: Respekt for eldres eget valgHvems valgfrihet blir det når den eldres personlige valg overstyres av anbudsideologien? Den eldre kan aktivt ha valgt et sykehjem som passet godt for dennes preferanse og hva denne setter pris på. Men så har flertallet i dette bystyret bestemt at de eldres preferanser kommer i annen rekke: anbud er viktigst, selv om dette fører til at de eldre mister den drifter de valgte når de flyttet inn på sitt sykehjem. Respekt for de eldres eget valg er allikevel ikke så viktig?, spurte jeg bl.a. da bystyret i går drøftet utvikling av sykehjemsdrift i Oslo.



Oslo bystyre 25. jan. 2012

Ivar Johansen, SV

Sak Utvikling av sykehjemsdriften i Oslo

Ordfører

De tre viktigste faktorer når vi drøfter sykehjemsdrift er:

-    Tilstrekkelig dimensjonering, som innebærer både nok plasser, og differensierte plasser

-    At hjelpetrengende får plass når en faglig vurdering tilsier at sykehjem er riktig omsorgsnivå. I Oslo dreier dette seg dessverre om hvorvidt bydelene har råd.

-   Og det viktigste: Kvalitet

Denne byrådssaken bruker mye honnørord som valgfrihet og kvalitet.

Men byrådssaken drøfter dessverre ikke opplagte dilemmaer vi alle vet ligger der.

Hvems valgfrihet blir det når den eldres personlige valg overstyres av anbudsideologien? Den eldre kan aktivt ha valgt et sykehjem som passet godt for dennes preferanse og hva denne setter pris på. Men så har flertallet i dette bystyret bestemt at de eldres preferanser kommer i annen rekke: anbud er viktigst, selv om dette fører til at de eldre mister den drifter de valgte når de flyttet inn på sitt sykehjem. Respekt for de eldres eget valg er allikevel ikke så viktig?

Og da er jeg over på kvalitetsbegrepet. En av de aller viktigste kvalitetsfaktorer for eldre mennesker er forutsigbarhet, langsiktighet og stabilitet.  Å bygge opp gode driftsrutiner og kvalitet tar tid, og dette bystyret kjenner det f.eks. fra Transporttjenesten for funksjonshemmede. Et år etter skiftet av driftsoperatør etter anbudet merker fortsatt byens bevegelseshemmede TT-tjenestens problemer hver eneste dag. 

I går utlyste Sykehjemsetaten nytt anbud på Madserud Sykehjem, etter at Norlandia kun har driftet sykehjemmet i overkant av 3 år. Igjen må de eldre forberede seg på at de kan få ny drifter, ny ledelse, ny struktur og ny driftsfilosofi. Det skaper uro i personalgruppa, og det skaper selvsagt også uro blant de eldre. De eldre på Ammerudlunden og Midtåsen ber om ro, men Byrådet pøser på: vi gir blaffen i hva dere mener, for her skal det ideologisk motiverte anbudsregimet presses igjennom, uansett.

De eldre i denne byen har fått en eldrebyråd fra Kristelig Folkeparti. Men vil folk i denne merke en forskjell fra da Fr.P styrte sektoren? Det kunne for eksempel bety at hun i alle fall arrangerte egne sykehjemsanbud som prefererte de ideelle organisasjoner, slik loven gir adgang til. Ja, det var vel til og med et Kr.F-initiativ på Stortinget som førte til regelverksendring som åpnet for denne muligheten.  SV fremmer også denne gangen et forslag som framhever de ideelle organisasjoners betydning på sykehjemssektoren. 

Det er de ideelle organisasjoners sykehjem som er vinnerne når beboere og pårørende blir spurt om hvem som skårer best, ikke de kommersielle profitørene.

Og til sist: arbeidsmiljøloven skal følges, enten drifteren heter Adecco eller Oslo kommune.  Det borgerlige bystyreflertallet ville ikke ha noen kartlegging av mulige arbeidsmiljølovsbrudd i Oslo kommune. Men Arbeidstilsynet krevde info, der bystyreflertallet sviktet. Og da ser vi at i Oslo kommune drives det rovdrift på ansatte innenfor eldreomsorgen. I hjemmetjenesten og sykehjem har vi eksempler på ansatte med helt opp i 343 timers overtid i løpet av fjorårets 10 første måneder. En dødssliten og halvvåken sykepleier kan ikke drive en kvalitativ god omsorg.

Følg meg på Twitter eller LinkedIn
tilsendt nyhetsbrev

Kommentarer   

#1 Aasta Barkved Støylen 28-01-2012 14:53
Ja har de ikke det? Jeg skulle ønske det var slik men er jammen ikke sikker

You have no rights to post comments