Eldreomsorg

Sykehjemsbeboere som pakker, i rask forsendelse?

Sykehjemsbeboere som pakker, i rask forsendelse?Knapphet på sykehjemsplasser, og ikke minst samhandlingsreformen, fører til kjappe forflytninger av sykehjemsbeboere. Hvordan opplever beboerne dette? Sykehjemsprest Hilde Margrethe Voll har gitt meg et innblikk i det:

"At folk ofte må flytte på svært kort varsel, er et velkjent problem. Som prester og samtalepartnere får vi en del oppgaver i slike situasjoner.

Selv om flyttingen kan være ønsket på lengre sikt fra beboere og pårørende, trenger de aller fleste mer enn for eksempel én dags varsel. Man knytter kontakter der man er, slår litt røtter, og vil gjerne ta farvel med dem man har knyttet seg til. Dette er noe det ofte snakkes om, i forbindelse med for eksempel flytting fra en korttidsplass til fast sykehjemsplass på et annet sykehjem.

Mange kan få både en liten sjokk-reaksjon, tårer, sinne overfor de som har bestemt dette. Det er ikke så sjelden at vi må trå til i slike situasjoner. Med "trå til" mener jeg å være hos dem, høre på dem, la dem få reagere. Det er jo en naturlig reaksjon å reagere ved "brå beordring", som jeg tror mange opplever det som. Jeg tror mange føler seg som "en pakke", som andre setter tidsrammene for."

Som Hilde skriver: "Alle trenger en forberedelsestid." Og jeg spør meg: Har vi tilstrekkelig fokus på dette?

Kommentarer   

#1 Bernt Støylen 28-04-2012 10:27
Jeg tror dette er veldig riktig! Selv i arbeidslivet er man også motstander til alle organisasjonsfo randringer og trenger god tid på å få informasjon og selv tenke igjennom det før man gjør endringen. Jeg tror denne tiden blir lengre jo eldre man blir! Og dette med "pakke" er også veldig riktig"!
#2 Madeleine L. S. 29-04-2012 01:18
Er det noe vi vet, eldre er sårbar på, så er det forandring i- og av tilværelsen. ( “Kjappe forflytninger”. )
#3 Trine Helén Ottesen 29-04-2012 01:21
Eldre er ikke "pakker". De er menneskelige individer.

You have no rights to post comments