Eldreomsorg

Fortsatt yngre på sykehjem i Oslo, mot sin vilje?

Fortsatt yngre på sykehjem i Oslo, mot sin vilje?Oslo bystyre vedtok allerede i 1995: "Funksjonshemmede under 50 år som bor på sykehjem, skal i løpet av 1995 vite hvilke alternative botilbud som kan gis og når det er mulig å flytte." Dette ble tilsvarende stadfest i Oslos handlingsplanen for funksjonshemmede 2002 - 2005: "Funksjonshemmede under 50 år skal få alternative botilbud til aldersinstitusjoner/ sykehjem." Det er mao en klar politisk målsetting om at ingen under 50 år skal bo på sykehjem mot sin vilje.

Men ved inngangen til 2011 var allikevel 30 personer under 50 år plasserte på sykehjem i Oslo, åtte av disse mot sin egen vilje. "– De kan bli alvorlig deprimert og noen har også begått selvmord. Det sier jo litt om hvilken katastrofe flere av dem har opplevd," sa assisterende fylkeslege Helge Worren den gang.

Et år er gått, og hva er situasjonen i dag? Jeg har sendt fram dette spørsmål som Byrådet skal besvare overfor bystyret:

"Hvor mange personer med nedsatt funksjonsevne i Oslo i aldersgruppen 18 - 49 år er i øyeblikket, eventuelt pr. årsskiftet, innskrevet for langstidsopphold i alders- og sykehjem? Hvordan har utviklingen vært de siste 5 år?"

Dersom de tall Oslo har rapport inn til SSB via IPLOS er korrekte er situasjonen i Oslo vesentlig verre enn hva som tidligere er rapportert. Den sier at pr. årsskiftet var 130 personer i aldersgruppen18- 49 år innskrevet for langtidsopphold i institusjon.

Spørsmålet er ikke minst initiert av dette initiativet fra helseministeren.

You have no rights to post comments