Eldreomsorg

Sykehjemsbeboere og TT-turer

Sykehjemsbeboere og TT-turerByrådet ønsker å rydde i TT og har tilskrevet sykehjemmene: "Det viser seg at noen TT-brukere som er sykehjemsbeboere har måttet benytte seg av TT-kortet til reiser i regi av sykehjemmet. Som det uttales i ovennevnte forskrift skal en TT-reise dekke brukerens personlige behov. Byrådsavdelingen tolker forskrifter slik at fellesutflukter med sykehjemmet, reiser med aktivitør og lignende, må regnes som en aktivitet i sykehjemmets regi og transporten må derfor sørges av sykehjemmet.

 

En TT-bruker får tildelt en kvote med turer på sitt kort hvert år, brukeren har selv ansvar for å fordele reisene utover året. At en TT-bruker bor på sykehjem utelukker ikke at vedkommende har behov for fritidsreiser, for eksempel for å besøke familie og venner. Det er da viktig at disse turene benyttes til slike reiser, og at ikke sykehjemmet benytter turene til andre formål."


Men som en sykehjemsleder skriver til meg: "Vi finner brevet ytterst smålig og helt urettmessig.

Disse turene i fellesskap med andre beboere og enkelte pårørende er til stor glede for beboerne. Et viktig moment er at beboere i sykehjem er så skrøpelige fysisk og psykisk at det er ytterst sjelden de kan reise på besøk hjem til familie og venner. Private hjem kan ofte ikke ta imot en sykehjemsbeboer på grunn av for trange forhold i trapp, toalett, gjennom dører, over terskler osv. De turene som blir arrangert i regi av sykehjemmet er som oftest de eneste turene de har krefter til å være med på.

Det er nærliggende å tenke at byrådsavdelingen ikke har kunnskap om den virkeligheten sykehjemsbeboere er i. Dersom byrådet vil ta fra beboerne denne muligheten til å komme ut på tur sammen med kjent personale og andre beboere, blir det rett og slett svært få turer! Eller har byrådsavdelingen tenkt å styrke sykehjemmenes økonomi slik at vi kan finansiere turene på annen måte enn vi gjør nå? Er man klar over at beboerne kun dekker egenandelen ved slike turer og at hvis vi skal leie transport til markedspris så er kostnaden en helt annen og flere tusen kroner for hver tur? Hvor skal vi ta de pengene fra?"

Ja, jeg skjønner innvendingen, men samtidig er det kanskje legitimt av Byrådet å verne om TT-brukernes rett til selv å disponere sine TT-reiser? Eller?


Les Byrådets brev om saken