Eldreomsorg

Proppfulle sykehjem og valgløfter

Proppfulle sykehjem og valgløfterVed hver eneste valgkamp hører du det:

Oslos eldre "har rett til å velge det sykehjem du ønsker etter at det er gjort vedtak om langtidsplass for deg."

Oslos eldre hører også at "alle med vedtak om langtidsplass i sykehjem i utgangspunktet skal få tilbud om sykehjemsplass innen to uker."

Første hinder er imidlertid: Å bli godkjent for sykehjemsplass. Terskelen for å få det er svært høy. Ikke så mange får direkte avslag, men de blir i stedet gitt andre tilbud som ikke nødvendigvis gir tilsvarende livskvalitet.

Men dernest: Hva hjelper det å ha fått vedtak om sykehjemsplass når det ikke er en eneste ordinær sykehjemsplass å oppdrive innenfor Oslos grenser? D.v.s: det er en håndfull ledige plasser om du aksepterer å bo i dobbeltrom, og la meg da minne om: et enstemmig bystyre vedtok allerede i 1999 målet om enerom til alle som ønsket det.

Og frihet til å velge hvilket sykehjem du skal bo på? Glem det. Dette er kun vakkert preik. Situasjonen i Oslo er jo at det ikke en gang er sykehjemsplasser å oppdrive for sterkt hjelpetrengende eldre og da er alle andre vakre valgløfter det barna kaller luftsuppe og venteboller. 

Den til enhver tid ansvarlige byråd sier: Vi jobber med saken. Det bygges ut nye sykehjemsplasser. Slik har byråder sagt år etter år. Men sterkt hjelpetrengende eldre har ikke tid til å vente. For bokstavelig talt dør de mens de venter på å få en sykehjemsplass. Valgløftene om rett til enkeltrom, valgfrihet og andre vakre ord er å kaste blår i øynene på de eldre når situasjonen i Oslo pr. i dag er dette.


(trykket i Akers Avis 28. desember 2012 og Aftenpostens Osloby 10. januar 2013)

Kommentarer   

#1 Inger-Sofie Fjeldstad 29-12-2012 13:51
Er imponert over din utholdenhet! Full av beundring. Fortsett som nå.
Jeg formidler ofte dine innlegg til en gruppe på Ullern Seniorsenter, bl.a.

Vennlig hilsen Inger-Sofie Fjeldstad

You have no rights to post comments