Eldreomsorg

Bydelene kutter sykehjemsplasser

Bydelene kutter sykehjemsplasserPå tross av samhandlingsreformen: Bydelene i Oslo har overfor Sykehjemsetaten forhåndsbestilt 99 færre sykehjemsplasser for 1.kvartal 2013. 50 av disse er korttids-, samhandlings- og intermediære plasser som har som oppgave å ta pasienter tidligere ut av sykehusene. Å kutte i kortidsplasser kan bety at de som er syke må sendes fra sykehuset og direkte hjem, i stedet for å få opptrening ved et sykehjem. Eller det kan bety at korttidspasienter legges inn ved langtidsavdelinger. Da vil de ikke få det tilbudet om fysioterapi de har krav på og det skaper stor uro og utrygghet hos de som bor fast i avdelingen.

Alle bydelsutvalg har nå også vedtatt bydelsbudsjettene for 2013, og gjennomgående er det budsjettert med (muligens med et unntak) å kjøpe færre sykehjemsplasser dette året enn i fjor. Dette er ikke som en konsekvens av mindre behov, for samhandlingsreformen fører naturlig til behov for flere sykehjemsplasser enn tidligere. Men når bystyreflertallet kutter de samlede bevilgninger til bydelene er naturligvis ikke bydelene i stand til å opprettholde aktivitetsnivået. Hvordan skal så Sykehjemsetaten takle dette? De kan jo ikke drifte plasser bydelene ikke ser seg råd til å kjøpe, og et av innspillene som har kommet er å legge ned et sykehjem.

I den valgkampen vi nå står foran vil du sikkert høre de samme partier som har kuttet i bevilgningene til bydelene, og med færre sykehjemsplasser som konsekvens, snakke varmt om en verdig eldreomsorg og behovet for sykehjemsplassser. Men de eldre trenger mer enn ord.

Det sentrale eldrerådet i Oslo kommune mener antall plasset snarere bør økes.

Kommentarer   

#1 Torild Lien Utvik 14-01-2013 11:00
Det burde ikke overraske noen. Gjentatte kutt i budsjettet får konsekvenser.
#2 Solveig Hjelpdal 14-01-2013 11:01
Og nå er det bare skole som er tema, nå må noen få snudd debatten! De som blir rammet er ikke på banen her eller andre steder, det er vi andre som må stå på for de!
#3 Elizabeth Christiane Østby 14-01-2013 20:56
Det er så tragisk. Hvor er vi om 10 år?
#4 Charlie Hillfield 14-01-2013 21:32
Spørs hvor mye makt høyrefolka som vil avvikle velferdsstaten får. Frihets- og kulturforkjempe ren Tybring-Gjedde vil at velferdstjenest er i størst mulig grad skal betales av den enkelte, mot kraftige skattelettelser . Sikkert kjempefint for millionærene blant oss som har penger til alt de måtte trenge. Verre blir det for vanlig dødelige som sliter med å skaffe seg et kypinn i disse boligknapphetst ider. Bli neppe mye penger til velferdstjenest er når vanlige utgifter er betalt. Blir kjempebra for de søkkrike som faktisk får råd til å benytte seg av velferdstjenest eytere - de som har råd til å stå i velferdstjenest ekø blir ikke så mange.
#5 Eldreopprør i Oslo 14-01-2013 23:16
Vi lurer på hvor ille det må bli i Oslo før alt rakner og utenforstående må overta styringen av eldreomsorgen i byen?
facebook.com/.../...

You have no rights to post comments