Eldreomsorg

Bydel Vestre Aker: Aktivt tilsynsutvalg sparkes?

Bydel Vestre Aker: Aktivt tilsynsutvalg ønsket sparketTilsynsutvalget for Hovseterhjemmet har gjort en privsverdig jobb i å avdekke særs kritikkverdige forhold ved sykehjemmet. Mangel på urinflasker, mangel på mat, brent mat og pølser som skosåler, blødende mann, mann liggende i egen avføring, urinlukt og sopp og dobbeltrom med toalettbesøk i full offentlighet er noen av klagepunktene mot Hovseterhjemmet.

Ledelsen av bydelsutvalget i bydel Vestre Aker synes kritikken er ubehagelig. Men i stedet for å forholde seg til hva tilsynsutvalget sier, planlegges det for at bydelsutvalget i sitt møte 7. februar skal kaste  tilsynsutvalget, og erstatte dem med andre. Offentligheten har vært for ubehagelig, og i mellomtiden forsøker også lederen av tilsynsutvalget gjennom underlige krumspring å blokkere for at flertallet i tilsynsutvalget rapporterer til bydelsutvalget om kritikkverdige forhold. Jeg har dobbeltstemme, sier Høyrepolitikeren.

Mitt råd til bydelsutvalget: Dette er uverdige prokuraknep. Forhold dere til fakta, og vær takknemlig for at tilsynsutvalgsmedlemmer gjør jobben sin ved å si i fra. Fortell bydelsutvalgsmedlemmene hva DU mener.

Les mer i Akersposten


 
Politikerrollen er også å være ombudsmann for de svakeste


Av Tore Nyseter

Vi som det siste halve året har fulgt forholdene ved Hovseterhjemmet, har registrert at dette sykehjemmet har hatt flere skandaløse forhold, og har brutt alle forskrifter og regler om verdighet og kvalitet i eldreomsorgen. Hovseterhjemmet er en institusjon preget av underbemanning, manglende kompetanse og dårlig ledelse.

            Takket være medlemmene Elisabeth Hegstad og Per Jensen i Tilsynsutvalget er flere av disse forholdene blitt dokumentert. I stedet for å si: ”Slik skal vi ikke ha det!” har den politiske og administrative ledelsen på flere nivåer møtt avsløringene med mistenkeliggjøring, bagatellisering og benektning.

            Det mest alvorlige er at daglig leder, Gry Røste, i en pressemelding går ut med løgnaktige påstander, på tross av Tilsynsutvalgets dokumentasjon. Senest under tilsyn i desember benekter Røste at ernæring og kosthold er noe problem, Samtidig legger Helseetaten i Oslo fram en rapport med statistikk som viser at Hovseterhjemmet er det dårligste av alle sykehjem i Oslo, når det gjelder vekttap hos beboere. For enkelte er dette livstruende. Jeg var selv vitne til at min døende venn ble nektet mat på Hovseterhjemmet. Og han ba om at vi måtte ta med mat når vi kom på besøk. Jeg er også kjent med at Tilsynsutvalget ikke har fått etterspurt skriftlig informasjon om ernæringsforhold ved sykehjemmet.. Det Hovseterhjemmet trenger er ny ledelse. Den nåværende har vist verken kompetanse eller troverdighet.

            Så skjer det at lederen i Tilsynsutvalget, Ingrid Nyhus, nekter Hegstad og Jensen å ta med relevante og kritiske merknader på bakgrunn av konkrete undersøkelser og observasjoner under siste tilsyn i 2012. Nyhus karakteriserer dette som interne samarbeidsproblemer. Med dette som eneste referanse beslutter den politiske ledelsen i bydelen at tilsynet skal oppløses, og nytt tilsyn vil bli oppnevnt i Bydelsutvalgets møte 7. februar.

            I klartekst framstår dette at når veldokumenterte rapporter ikke passer den politiske ledelsen, så bytter man ut de som varsler om systemfeil og alvorlige mangler. Her er det ikke plass til å passe på omsorg og verdighet i eldreomsorgen. Jeg var nylig på et møte hvor et medlem i BU uttalte direkte til Jensen at han var uønsket i Tilsynsutvalget, fordi han var tilknyttet Seniorsaken. Hva slags begrunnelse er dette? Politikk er å ville, ikke å kamuflere.

            I Akersposten 17. januar blir dette av den politiske ledelsen framstilt som kun en uenighet om hvordan rapporter skal skrives, og hva som er Tilsynsutvalgets mandat. Samtidig hevdes det at det ropes ulv, uten å fortelle hele saken. Hva er det Hegstad og Jensen ikke har fortalt? I følge Oslo kommunes instruks er mandatet å føre kontroll og tilsyn med hvordan tjenesten faktisk virker. Det skal godt gjøres å påstå at Hegstad og Jensen har opptrådt i strid med dette. Det står intet i instruksen om at feil og mangler ”ikke” skal rapporteres. Derimot er det Nyhus som bryter instruksen ved i sin rapport å idyllisere situasjonen, og samtidig unnlater å påpeke kritiske forhold som instruksen krever. Her går form foran innhold, og beboerne vil miste viktige talspersoner.

            Dersom Helse- og sosialkomiteen og Bydelsutvalget velger å kaste Hegstad og Jensen, fordi de har utført et samvittighetsfullt og objektivt tilsyn, får vi denne gang også en politisk skandale. Tilliten til Hovseterhjemmet blir ytterligere svekket. Svekket blir også troen på et redelig og anstendig lokalt folkestyre. Politikerrollen er også å være ombudsmann for de svakeste.

Kommentarer   

#1 Ellen Fjermestad 23-01-2013 09:02
Kanskje er det noen i bydelsutvalget som bør gå. Godt at vi har våkne tilsynsutvalg
#2 Carl Lindblad 31-01-2013 13:34
Hva er best for Hovseterhjemmet ? Et samstemt og enig tilsynsutvalg, eller et tilsynsutvalg som er uenig i vesentlige punkter, der bare den ene rapporten blir tatt opp i Bydelsutvalget. Det er kun leder og nestleder i Bydelsutvalget som legger saker frem til Arbeidsutvalget.
Arbeiderpartiet fokuserer på Hovseterhjemmet , og må dessverre være med på å skifte ut hele tilsynsutvalget for å få orden på dette. Det er selvfølgelig ikke bra å skifte ut egne og dyktige partifeller, jeg skjønner frustrasjonen.
Igjen!Hovseterhjemmet må stå i fokus, vi kan ikke ha det sånn som vi har hatt det i 2012. Vi må bruke alle middler for å bedre Hovseterhjemmet på mange punkter, slik at det får et godt ry igjen. Et nytt samarbeidende tilsynsutvalg tror og håper jeg vil bidra til det.
#3 Sjokkert! 11-03-2013 12:18
Jeg har selv vært på besøk på Hovseterhjemmet i januar 2013 og er forskrekket og sjokkert over forholdene!
Urinlukt som svir i øyne og nese, mens apatiske pasienter sitter urørlig og venter på mat.
Betjening som ikke snakker norsk og ikke tar seg tid til å forsøke å forstå hva sengeliggende beboer forsøker å klage på!
Røff håndtering ved stell!
Gud forby at jeg selv havner på et slikt helvete!
Høyerepolitikk i full blomst!
#4 Sjokkert! 11-03-2013 12:21
Jihad i praksis?

You have no rights to post comments