Eldreomsorg

Rehabilitering: Pengene følger pasienten, eller pasienten følger pengene?

Rehabilitering: Pengene følger pasienten, eller pasienten følger pengene?

NRK Østlandssendingen følger i dag opp mitt bloggoppslag fra forrige uke

Aker rehabilitering er det nye utstillingsvinduet i Oslos eldreomsorg. Tiltaket med 23 plasser ble startet for et år siden med ekstra bemanning av fysioterapeuter og ergoterapeuter. Eldre som har vært på sykehus kan derfor få behandling både på dag- og kveldstid og i helgene, slik at de raskere skal bli friske nok til å kunne flytte hjem igjen. Halvparten av sengene ved den kommunale rehabiliteringsavdelingen på Aker sykehus står imidlertid tomme fordi bydelene ikke har råd til å bruke dem.

– Jeg syntes det er helt forkastelig at plassene står tomme. Det er et kjempebehov for rehabilitering. Når vi først har fått et fantastisk sted i Oslo ved Aker sykehus så syntes jeg det er synd at det skal stå ubrukt, sier pårørende Olav Nordgaard til NRK.

Min kommentar: Jeg er litt fasinert av Høyres uttrykk om at "pengene skal følge pasienten". Men i det Høyre-styrte Oslo er det motsatt: "Pasienten følger pengene." Pasientene plasseres i sykehjem der bydelen har investert sine midler ved forhåndsbestilling av plasser. Dette er ikke å sette mennesket i sentrum. Man må ta utgangspunkt i den hjelpetrengendes unike behov, og vurdere hva denne trenger. Trenger hun/han aktiv opptrening med fysio- og ergoterapi får man selvsagt det, helt uavhengig av bydelens forhåndsreservasjoner.

Kommentarer   

+1 #1 Tore 30-07-2013 10:59
I innlegget her belyses problemet med bestiller-utfør ermodellen som er i Oslo. Dette kombinert med samhandlingsref ormen, er dødsstøtet på rehabiliterings tilbudet i Oslo.

Sykehjemsetaten (SYE) valgte også ved oppstart av Aker rehabilitering ha en spesiell personalpolitik k.

fysio.no/.../...
+1 #2 Bente 30-07-2013 15:10
Det har jo kommet frem i dag at bydelene i Oslo ikke har råd til å bruker rehab.plassene på Aker og det er jo ikke no' nytt
0 #3 Haakon 01-08-2013 09:42
Selvfølgelig, Ivar.
Det er da uansvarlig av kommunen å gi pengene til staten når den kan gi den til seg selv.
Sånn sløsing vil vel selv ikke du ha?
0 #4 Ivar J 01-08-2013 10:12
Haakon: Staten? Sykehjemmene drives av Oslo kommune, og rehabiliterings avdelingen på Aker drives av Oslo kommune. Ikke noen stat inne i bildet her.

Legg til kommentar