Eldreomsorg

Kvalitetssystem som svikter i eldreomsorgen: Har byråd Kvalbein behov for å skjule fakta?

Kvalitetssystem som svikter i eldreomsorgen: Har byråd Kvalbein behov for å skjule fakta?

Kvalitetslosen er trolig et av det viktigste kvalitetsverktøy i kommune-Norge, og Oslosykehjemmene, for kvalitetssikring og kvalitetsforbedring, forutsatt at det fungerer.

En sykepleier på Lilleborg sykehjem sto i vinter fram i NRK Dagsrevyen og fortalte at hun hadde sendt 40, tildels svært alvorlige, avviksmeldinger uten at noe skjedde. Eldrebyråd Aud Kvalbein sto fram i media og bedyret at alt var i sin skjønneste orden. Kanskje har hun rett, men da bør hun tørre at uttalelsene hennes blir etterprøvd. Norsk Sykepleierforbunds tidsskrift Sykepleien ba om å få innsyn i innsyn i alle avviksmeldinger som ble sendt fra Lilleborg sykehjem i 2012, men fikk avslag med henvisning til offentlighetslovens § 14, dvs at dokumentene er organinterne.

På min anmodning om innsyn som bystyrerepresentant gir byråden samme begrunnelse, men henviser også til at avviksmeldingene kan inneholde taushetsbelagt informasjon. Byrådens henvisning til offentlighetsloven er selvsagt helt irrelevant, for folkevalgte i Oslo kommune skal selvsagt ha et helt annet innsyn enn offentligheten forøvrig.

Jeg kommer selvsagt til å forfølge saken i bystyret, for når byråd Kvalbein så aktivt sloss for å hindre offentlighet og folkevalgte innsyn må det være fordi hun har noe å skjule. Og det bekymrer meg. Sykepleiere forteller meg nemlig at Kvalitetslosen ikke fungerer etter forutsetningene. De erfarer at det slett ikke skjer noe med avviksmeldinger, og at mange derfor nå like gjerne har sluttet å varsle. Da har vi kommet i en særs alvorlig situasjon.

Jeg tar gjerne i mot innspill om folks erfaringer med dette.