Eldreomsorg

Bydelsutvalg Østensjø: Bra sykehjemsengasjement, men ikke egen nemnd

Bydelsutvalg Østensjø: Bra sykehjemsengasjement, med ikke egen nemnd

Bydelsutvalget i bydel Østensjø ønsket å opprette en uavhengig sykehjemsnemnd, som blant annet skulle uttale seg om en søkers behov for sykehjemsplass på anmodning fra søker. Men et enstemmig bystyre sa nei til dette.

All ære til de folkevalgte i bydel Østensjø som har et genuint engasjement for de av bydelens innbyggere som har behov for sykehjemsplass eller hjemmetjenester. Jeg skjønner godt at de folkevalgte i bydelen er fortvilet, og ser behovet for tettere å følge hvordan den reelle situasjon er for bydelens eldre. Det er bra, for jeg er nok dessverre i tvil om bydel Østensjø – på linje med de fleste andre bydeler – nå har en eldreomsorg som tilfredsstiller lovens krav. Terskelen for å få sykehjemsplass er uforsvarlig høy, og bydelenes bestillerkontor er fortvilet for mange av avslagene. Men de har bare ikke penger. De ressurssterke, som klager til Fylkesmannen, får ofte medhold.

Den eldre i bydel Østensjø som får avslag på sykehjemsplass skal raskest mulig få behandlet sin klage hos Fylkesmannen. Det er viktig å understreke at det må være en faglig - og ikke en politisk vurdering - hvem som skal ha sykehjemsplass, innenfor de overordnede retningslinjer bydelsutvalget – og bystyret – setter. Og selvsagt: ut fra de gitte budsjettrammer. Vi kan ikke havne ut i en situasjon hvor de eldre eller deles pårørende i de konkrete saker får et signal fra bydelspolitikerne og et annet – reelt – vedtak fra bydelens fagfolk. Men engasjementet fra bydelsutvalget er kjempebra.

Les mitt innlegg i bystyret under "les mer".

 

Oslo bystyre 18. des. 2013

Ivar Johansen, SV

Sak Forslag om opprettelse av uavhengig sykehjemsnemnd i bydel Østensjø

Ordfører,

All ære til de folkevalgte i bydel Østensjø som har et genuint engasjement for de av bydelens innbyggere som har behov for sykehjemsplass eller hjemmetjenester. Med de årlige kuttene bystyrets borgerlige flertall årlig påfører bydelene, er det jo nettopp de syke og hjelpetrengende som betaler konsekvensen av at Høyre og det borgerlige flertall her i bystyret ikke vil ha et solidarisk spleiselag, eiendomsskatt, hvor de mest ressurssterke betaler en hundrelapp eller to i måneden for å opprettholde viktige velferdstilbud.

Denne uka vedtar bydelsutvalgene budsjettene for 2014. Bydelene må naturligvis ta konsekvensen av at de igjen har fått mindre penger: det må kuttes i tjenestetilbudet. Valget kan da stå mellom å nedlegge en fritidsklubb, nedlegge et dagtilbud for eldre, eller kutte i sykehjemsplasser. Bydel Gamle Oslo valgte å redde Jordal fritidsklubb, og Høyres byrådsleder Røsland tvitret: «Klok beslutning av bydelsutvalget i Gamle Oslo bydel om å opprettholde Jordal fritidsklubb». Det fikk de bl.a. til ved at de for 2014 har budsjettert med å bruke 16 færre sykehjemsplasser enn de gjør i dag. Bystyreflertallet var ikke villig til å betale for begge deler.

Bydel Østensjø vil også være tvunget til å redusere eldreomsorgen, for å opprettholde viktige forebyggende tiltak for barn og ungdom. Administrasjonen har foreslått å inndra 5 stillinger i hjemmetjenesten, og jeg forutsetter at byrådslederen møter det med en jublende Twitter-melding, slik han sendte vedrørende Gamle Oslo.

Jeg skjønner godt at de folkevalgte i bydelen er fortvilet, og ser behovet for tettere å følge hvordan den reelle situasjon er for bydelens eldre. Det er bra, for jeg er nok dessverre i tvil om bydel Østensjø – på linje med de fleste andre bydeler – nå har en eldreomsorg som tilfredsstiller lovens krav. Terskelen for å få sykehjemsplass er uforsvarlig høy, og bydelenes bestillerkontor er fortvilet for mange av avslagene. Men de har bare ikke penger. De ressurssterke, som klager til Fylkesmannen, får ofte medhold.

Den eldre i bydel Østensjø som får avslag på sykehjemsplass skal raskest mulig få behandlet sin klage hos Fylkesmannen. Det er viktig å understreke at det må være en faglig - og ikke en politisk vurdering - hvem som skal ha sykehjemsplass, innenfor de overordnede retningslinjer bydelsutvalget – og bystyret – setter. Og selvsagt: ut fra de gitte budsjettrammer. Vi kan ikke havne ut i en situasjon hvor de eldre eller deles pårørende i de konkrete saker får et signal fra bydelspolitikerne og et annet – reelt – vedtak fra bydelens fagfolk.

Når det er sagt skulle jeg gjerne ønsket at folkevalgte, og ikke minst eldrebyråden, skaffet seg mer konkret kunnskap om situasjonen for byens eldre. Og i og for seg også gjerne sett hvor sterkt hjelpetrengende mange av de som får avslag på sykehjemsplass er. For det er stor avstand mellom politiske retorikken i Rådhuset og den fortvilede virkeligheten ikke minst bydelenes bestillerkontorer møter hver eneste dag.

Selv om bydel Østensjø ikke får opprettet sin sykehjemsnemnd er jeg sikker på at bydelspolitikerne vil sørge for at bydelsutvalget får mer løpende kunnskap om situasjonen for bydelens eldre. Og det er bra.

Kommentarer   

#1 Liv Hartmark 28-12-2013 17:20
D er sikkert gammeldags,-men jeg mener helsevesenet fungerte da d var en leder,-slik som Karl Evang var.den gangen var d flere indianere enn høvdinger.I dag er vi for få på gulvet.For mange høvdinger,-og for få indianere.Derfo r har de gamle d så dårlig i dag.D er for mange disrikt,for mange ledere.Der går pengene.D blir så feil,de gamle får ikke noe.Hjelpepleie r,anno 1980,Ullevål sykehus.
#2 Eirinn Glattre 28-12-2013 23:48
Dette burde Oslo kommune opprette - ikke kun en bydel. Å etterspørre befolkningens behov er alltid risikabelt - det er bedre å overprøve det med stramme budsjetter. Tenk på utgiftene til et OL - penger spart er penger brukt til eliteiderett! Heia Oslo!
#3 jack grimsrud 02-01-2014 14:14
Tror det er viktig å sette fokus på reell måling av kvalitet over tid i omsorgssektoren ved å finne frem til objektive parametere, ikke bare brukerundersøke lser. I vår bydel har vi et tilsyn som jeg gjerne skulle sett ble mer brukt - tilsynsutvalg hjemmetjenester , men det avhenger av at noen klager før det trer i funksjon.
#4 Ivar J 02-01-2014 14:19
Jack: ja, jeg er enig med deg i at objektive kvalitetskriter ier har betydelig større verdi enn brukerundersøkelser.
For Oslos del har vi heldigvis slike for sykehjemmenes del:

helseetaten.oslo.kommune.no/.. ./...

You have no rights to post comments