Eldreomsorg

Stoppeklokke og rapporter

Stoppeklokke og rapporter

Hjemmesykepleiernes arbeid veies opp i minutter og sekunder. Fem minutter til å dele ut medisiner. Femten minutter til å dusje pasienten. Tyve minutter til morgenstell og frokost. Sånn ser jobbhverdagen ut for en hjemmesykepleier.

Anne Helene Hansen (29) er hjemmesykepleier hos hjemmetjenesten på Kjelsås i bydel Nordre Aker i Oslo. Hun har hovedansvaret for 21 hjemmeboende eldre med pleiebehov.

Hver morgen får hun utdelt en arbeidsliste med info: Hvem hun skal besøke, hva de trenger og hvor mye av tiden hennes hver enkelt oppgave er tildelt.

Inn i mellom morgenstell og søppeltømming skal Hansen også følge med på brukernes matvaner. Har de spist nok? Spiser de riktig? Har de god nok matlyst? Har de gått opp eller ned i vekt? Det må hun gjøre fordi hjemmeboende eldre er i risikogruppa for underernæring.

Hjemmetjenesten er en livsviktig tjeneste for mange eldre, men presset på de ansatte senker kvalitetsinntrykket på tjenesten. På Grefsen, i en blokk med boliger tilpasset funksjonshemmede, bor 85 år gamle Gerd Ingrid Lundstadsveen. Hun fikk en alvorlig form for leddgikt allerede som barn og har vært avhengig av hjelp store deler av livet. –  Det er en overraskelse hver dag, fem ganger om dagen, og jeg må ofte forklare hvordan ting skal gjøres på dagtid, da det er så mange forskjellige pleiere innom, forteller hun. Men Lundstadsveen stoler på alle som kommer, og mener selv det er det aller viktigste.

Les fra hjemmetjenesten i bydelene Nordre Aker, Sagene og Bjerke hos Journalen.

Kommentarer   

#1 Kirsten Ellewsen 19-03-2014 19:31
Det er et umenneskelig opplegg både for pasient og sykepleier. Det er samme sak med hjemmehjelp. At folk blir sykmeldte er ingen bombe med et slikt arbeidsregime.
#2 Liv Hartmark 19-03-2014 19:32
En får takke sin skaper for at en ikke jobber i helsevesenet lenger.
#3 Ulv Holbye 19-03-2014 19:33
Jeg takker min skaper for at noen ennå jobber der.
#4 Didrik Humblen 19-03-2014 19:34
Dette er trolig jobben du sykemelder deg i fra straks du har fått den. Hørt om AML og LO?
#5 Mary Lian Røsand 19-03-2014 19:35
Stoppeklokketyr anniet gjør at folk som jobber i hjemmesykepleie n ikke blir syk av det de gjør, men av det de IKKE får gjort!
#6 Siri Sætre Follerås 19-03-2014 19:37
Dette vil Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo gjøre noe med! Vi vil samarbeide med alle gode krefter. Kontakt Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo på e-post:
+1 #7 Helen Dahl-Hansen 19-03-2014 19:38
Sykepleie er en fagbeskyttet tittel. Hvorfor kalles det hjemmesykepleie når det er sjelden at det er sykepleier som kommer? Hjemmetjenesten burde vært delt i tre, ikke to som idag. Hjemmetjeneste burde være: Hjemmehjelp, hjemmepleie (hjelpepleier) og hjemmesykepleie (sykepleier). Sykehus straffer kommunene idag med bøter på 3.000 kr pr.dag pr. pasient for pasienter de anser som utskrivningskla re, men som kommunen ikke har kapasitet til å ta imot. Mange av disse pasienter er overhode ikke utskrivningskla re, og kommunene har derfor ansvar for langt sykere pasienter enn før. De sykeste må derfor ha tilbud om hjemmesykepleie og ikke tilnærmet ufaglærte som kommer hjem til dem. Kortidsplasser på sykehjem blir brukt som oppbevaringsans talt for mange av de sykeste som blir ansett som "utskrivningskl are", men som er for syke til å komme hjem. Mens hjemmetjenesten får betalt for et tidsbruk, får ikke brukeren oppgitt denne tiden kun det praktiske vedtak som er fattet. Når en sykehjemsplass koster kr 800.000 pr.år, ville det være helseøkonomisk smart at hjemmetjenesten fikk langt mere penger. Veldig mange eldre ønsker å kunne bo i egne hjem. Slik vi behandler våre eldre er en skam i vår velferdsstat.
#8 Anne Karin Sele 19-03-2014 19:44
man skal ikke være for sikker på at dette er et system som vil holde over tid!.... Hjelpeapparatet vil ikke kunne løpe til addresser fra A-Å når eldrebølgen skylder innover I sterkere grad med flere elder. ! Hjelpeapparatet må ha korte avstander å bevege seg over for ikke å slite seg ut, .... og for å nå frem til de som har behov for tjenester.!....
#9 Helen Dahl-Hansen 19-03-2014 19:47
Det finnes ingen bedre tjeneste i Oslo enn Fransiskushjelp ens Pleietjeneste. De behøver mange flere penger, men får mindre år for år. De er faglig dyktige, utmerker seg ved omsorg og tid. Ta dem med på høringer om hvordan hjemmetjenesten burde vært bygd opp, der er de enere i kunnskap og kompetanse.
#10 Siri Follerås 19-03-2014 20:03
Flere hele stillinger i hjemme tjenestene vil gjøre det enklere å få til at det kommer færre hjelpere hjem til hver enkelt bruker. Med mange små stillinger for å få turnusene til å gå opp, sier det seg selv at det kommer alt for mange hjelpere innom hver bruker. Vi sparer oss til fant på alt for mange måter!
-1 #11 Arve Edvardsen 19-03-2014 20:10
Dette er et vanskelig område. I vår bydel (Nordstrand) kan brukerne velge private alternativer dersom de er misfornøyd med kommunale tilbud. Valgfrihet er viktig, også for kommunen fordi det stimulerer til bedre kvalitet.

You have no rights to post comments