Eldreomsorg

Sykehjemsplass: Flere får avslag enn før

Sykehjemsplass: Flere får avslag enn før

"Samlet sett fikk 142 søkere endelig avslag på langtidsopphold i sykehjem i 2013. Dette er om lag dobbelt så mange som året før," skriver byråd Aud Kvalbein i en orientering til bystyret. Dette illustrerer på en god måte at det er et betydelig press på pleie- og omsorgstjenesten i bydelene, og at terskelen for å få sykehjemsplass er høy. Altfor høy.

Men det tallene også forteller er at de mest ressurssterke, og som har tid og ork til å klage på avslag på sykehjemsplass, når fram. Og særlig hvis det trues med å gå til media. Av de 47 som i fjor klaget på avslag på sykehjemsplass fikk hele 29 avslaget omgjort, og allikevel innvilget plass. I tillegg kommer 14 av klagene som ennå ikke er ferdigbehandlet.

I en undersøkelse Fylkesmannen i Oslo og Akershus fikk gjennomført for et par år siden uttaler 38 prosent av saksbehandlere ved bestillerkontorene i Oslos bydeler at terskelen for å få sykehjemsplass er for høy. Årsaken er helt åpenbar: når bystyreflertallet kutter bydelenes økonomiske rammer, vil den selvsagte konsekvens være at bydelene må kutte i tjenestetilbudet.

Det er stor avstand mellom de vakre taler, og den virkeligheten som møter byens eldre.