Eldreomsorg

Sykehjemsbemanning: Hva er det byrådet trenger å skjule?

Sykehjemsbemanning: Hva er det byrådet vil skjule?

Hvorfor er det borgerlige bystyreflertallet livredd åpenhet om sykehjemsbemanning?

En av de aller viktigste kvalitetsfaktorer ved sykehjem er de ansatte, både kvantitet og kvalitet. Jeg foreslo for bystyret at det skal være full åpenhet og innsyn om Oslo-sykehjemmenes bemanning, uavhengig av sykehjemmenes eierskap eller driftsform. Åpenheten skal være total: fra sykehjemmets totalbemanning og ned på bemanning pr yrkesgruppe for hver avdeling og hver vakttype. Det borgerlige bystyreflertallet (H,V,KrF og FrP) avviste forslaget. De mener dette er forretningshemmeligheter. Jeg utfordret byrådet i en artikkel i Dagbladet 14. januar på hvorfor de vil ha slikt hemmelighold.

Byråd Aud Kvalbein svarte i Dagbladet 23. januar at hun kunne gi en bitteliten flik av åpenhet: Totalbemanningen på hvert sykehjem. Alt annet vil hun fortsatt hemmeligholde. Men det hjelper lite å få vite den totale pleiefaktor på sykehjemmet, dersom den eldre f.eks. skal bo på en spesialavdeling for demens eller rehabilitering. Eller: Kanskje har sykehjemmet en god bemanning på dagen, men hva dersom det om natta bare er en sykepleier på 80 beboere?

Og jeg avsluttet min svarkommentar i Dagbladet 30. januar med dette: "For de eldre og deres pårørende er det viktig å kunne bedømme om sykehjemmet, og den sykehjemsavdeling den eldre kanskje skal på, planlegger for en forsvarlig totalbemanning og rår over nødvendig fagkompetanse. I forbrukerpolitikken vektlegges det at forutsetningen for at vi som forbrukere skal handle klokt er produktkunnskap. Slik er det selvsagt også når byens eldre skal velge sykehjem. Byråden derimot mener dette er forretningshemmeligheter.

Byråd Kvalbein, og bystyrets borgerlige flertall, vil nekte de eldre denne kunnskap. Og: hun vil nekte folkevalgte og offentligheten tilgang til grunnleggende faktainformasjon om Oslos eldreomsorg. Er det noe som ikke tåler offentlighetens kritiske søkelys?"