Eldreomsorg

Byrådet vrir seg om sykehjemsbemanning: Ingen juridisk utredning som underbygger hemmelighold

Byrådet vrir seg om sykehjemsbemanning: Ingen juridisk utredning som underbygger hemmelighold

Eldrebyråden slakter Høyres hemmeligholdsbegrunnelse.

For en stund siden hadde NRK Østlandssendingen et oppslag om det horrible hemmeligholdet av bemanningen på hver avdeling og post på byens sykehjem. NRK skrev:

"Det borgerlige flertallet på sin side, sier de er for at pårørende kan få vite hvor mange som jobber ved et sykehjem, men ikke ved hver avdeling eller post. De mener det er meningsløst og påpeker også at informasjonen er av konkurransemessig betydning. – Det er gjort en juridisk vurdering at dette som viser at det er brudd på lov om offentlige anskaffelser. Da vil vi bli stevnet inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser og kan både få erstatningsansvar og straffansvar. Det ønsker vi selvfølgelig ikke, sier Høyres fraksjonsleder, Ola Kvisgaard, i helse- og sosialkomiteen."

Jeg stilte da følgende spørsmål til byrådet: "Mitt spm gjelder kommunale, ikke-konkurranseutsatte, sykehjem. Foreligger det noen juridisk uttalelse som underbygger at kommunen ikke står helt fritt til - om ønskelig - å ha åpenhet om vedtatt/avtalt bemanningsplan ned på avdelingsnivå/post, skilt mellom dag/natt?»

Byråden pakker svaret litt inn, men er allikevel krystallklar: Det foreligger ingen slik juridisk vurdering som krever dette for de 25 sykehjem kommunen selv drifter: "Den juridiske uttalelsen er oversendt komiteen sammen med notat 227/2014. Uttalelsen er knyttet til de konkurranseutsatte sykehjem.  Som det fremkommer av notatet vil Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester og Sykehjemsetaten sammen utarbeide et forslag til hvordan Sykehjemsetaten best mulig kan imøtekomme ønsket om åpenhet om sykehjemsbemanning."

Byrådet vrir seg, og presses, i forhold til hemmelighold av bemanning på byens sykehjem. De innser nok til slutt at forutsetning for valg, og den høyt markedsførte valgfrihet, er kunnskap. Og til de konkurranseutsatte sykehjem: Det finnes en veiledende bemanningsnorm som skal følges, både for kommunale og private sykehjem. Det vil være meningsløst om det er hemmelig, og en forretningshemmelighet,  hvordan kommunale eller private sykehjem følger denne normen.