Eldreomsorg

Advarsel fra Sykehjemsetaten: Budsjettkutt gir problemer med å opprettholde kvaliteten

Advarsel fra Sykehjemsetaten: Budsjettkutt gir problemer med å opprettholde kvaliteten

Klar varsko fra Sykehjemsetaten: Pleiebemanningen på institusjonene har ikke økt på flere år til tross for stadig økende omsorgsbehov.

I etatens årsberetning heter det blant annet: "Grunnlaget for etatens ansvarsområde er uendret fra år til år. Den generelle forventingen fra etatens brukere er økt kvalitet og standard, og følger den generelle velstandsutviklingen. Samtidig er det et kontinuerlig krav til effektivisering og forbedring. Etaten ser det som utfordrende å foreta effektivisering basert på kutt i rammene uten at dette får konsekvenser for standarden i den operative pleien. Sykehjemsdrift er en lønnsintensiv bransje og for de kommunale institusjonene utgjør lønn- og personalkostnader ca. 82 %. Av etatens totale lønnskostnader er ca. 96,6 % lønn til ansatte i pleien. 

Etatens største utfordringer i den løpende aktiviteten er å ivareta kvalitet i tilbudet til pasientene, sørge for at det er kontinuerlig kompetanseutvikling for å kunne gi denne kvaliteten i framtiden og å gjennomføre kontinuerlig forbedring og effektivitet. Pleiebemanningen på institusjonene har ikke økt på flere år til tross for stadig økende omsorgsbehov."

Da har etatens ledelse gitt sin tydelige advarsel. Om bystyreflertallet derfor fortsetter å kutte i bevilgningene til eldreomsorgen kan de ikke si at de ikke ble advart om konsekvensene.