Eldreomsorg

Omsorg mot klokka

Omsorg mot klokka

Det tar tid å bli gammel. I senere år har eldreomsorgen likevel blitt pålagt hastverk og stramme tidsrammer.

«Stoppeklokkeomsorg» kaller de det. Hvor mye tid pleierne skal bruke på hvert oppdrag er angitt nøyaktig – fem minutter til å sette på støttestrømpe, ti minutter til toalettbesøk. Disse faste tidene er ofte for korte, og strekker ikke til. Det går ut over de neste brukerne på lista. Pleierne må ofte stjele tid fra pausene sine for å få dagen til å gå opp. Hvor holdbart er dette tidspuslespillet egentlig?

– «Ja, dere har så dårlig tid, dere», sier pasientene. Vi som jobber prøver å vise at vi ikke har dårlig tid, men de ser det jo likevel, sier Britt Holand.

Hun er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Pleie og omsorg i Bydel Østensjø. Hun har hatt hjemmetjenesten som arbeidsplass de siste 17 årene. Hun husker da de stramme tidsrammene kom inn i hjemmetjenesten, rundt 2002. – Vi merker at det har blitt mer sånn at man løper fra sted til sted. Du har en forhåndsbestemt tid til et oppdrag, og innenfor den tiden skal du holde deg. Og ryker det, så går det utover andre pasienter du har på lista, forklarer Holand.

Etter forslag Marianne Borgen og jeg fremmet på vegne av SV har et enstemmig bystyre vedtatt et prøveprosjekt med en tillitsreform i hjemmetjenesten. Fire bydeler skal i gang med en prøveordning: Grorud, Gamle Oslo, Ullern og Østensjø, hvorav sistnevnte er bydelen Holand jobber i. Det er fortsatt ganske nytt, og alt er ikke klart. Men reformen er ønsket, sier hun.

– Vi er veldig glade hvis vi får gjennom tillitsreformen. Det er en av de reformene som er for de ansatte. Det blir jo veldig mye uro på grunn av at man føler stresset det er å rekke gjennom tidsskjemaet, sier Holand.