Eldreomsorg

Sykehjemmene bør få kulturarbeidere

Sykehjemmene bør få kulturarbeidere

Bystyret skal i morgen stemme over om sykehjemmene bør få kulturarbeidere, men forslaget kan bli nedstemt.

Ingeborg Selnes (30) har skapt yrende kulturliv på Paulus sykehjem.

- Vi har fått mye oppmerksomhet for at vi blant annet har biergarten med ølservering og en kafé inne på sykehjemmet, noe som strengt tatt ikke burde være uvanlige tilbud for eldre. Vi arrangerer jevnlig konserter og turer til kunstutstilling, men å sette i stand til et hyggelig, sosialt måltid er også en del av et godt kulturtilbud. Det vi har vært opptatt av, og som jeg er stolt over at vi har fått til, er å skape naturlige møteplasser som er åpne for alle, både beboere, pårørende og folk utenfra.

Jeg heier veldig på det Ingeborg Selnes får til som kulturleder på sitt sykehjem.

Jeg ønsker desidert at dette skal få høyere prioritet. I bystyret i morgen vil det ble stemt over et forslag jeg på vegne av SV fremmet i bystyrets finanskomite: «Bystyret ber byrådet legge fram en plan for å innføre kulturarbeidere på alle sykehjem i Oslo.»

Det overrasker meg at ikke et eneste parti støttet dette i finanskomiteen. Men det er fortsatt mulig å snu. Men: det gjorde bystyret ikke. Forslaget ble nedstemt i bystyret.

Kommentarer   

+3 #1 Tone Vågbø 16-06-2015 06:39
Skulle ikke forundre meg om de setter fingeren ned for dette, men gjør de det, så bør de finne seg noe annet å gjøre. Fingeren opp for alle positive tiltak i samfunnet !
+6 #2 Olga Tvedt 16-06-2015 07:26
Vil bare informere om at sykehjemmene som eies/driftes av Kirkens Bymisjon har alle kulturleder, og det har de hatt i alle år – lenge før Paulus!

På Ammerud er det to stillinger som kulturleder og frivilligleder i tillegg til lovpålagte stillinger. På de andre 4 (Vålerenga, St. Halvard, Sofienberghjemm et og Bekkelagshjemme t) er det en stilling kombinert som kultur og frivilligleder.

Dette bør være en del av grunnbemanninge n på alle sykehjem!

Ola Tvedt
Bymisjonsprest/rådgiver Aldring & kultur
+1 #3 Elin Sverdrup-Thygeson 16-06-2015 12:05
Veldig viktig som stimulans, til innhold i tilværelsen og til å gjenoppvekke minner, fordi kultur har mye med følelser å gjøre. Når intellektet svikter, slutter en ikke nødvendigvis å føle noe. Altså er det livgivende med kultur Spørsmålet er da om vi bare ønsker livet av dem som er havnet på sykehjem av forskjellige grunner, og ikke alltid av alder! Jeg prøver alltid å live opp så godt jeg kan på mine ukentlige besøk, ikke like populært blant sjefene på avdelingen som helst opererer etter slagordet "Ordnung muss sein!". De ønsker meg noen ganger dit peppern gror, kanskje fordi jeg er så populær (?) og hva kan gjøres med det? Dersom sykehjemspoliti kken ikke gir plass til indiividuelle oppvåkninger og livsutfoldelser . På Vinderen Sykehjem er første etasje stort sett brukt som dagsenter for mennesker som bor hjemme, mens de som kommer fra psykiatrien, fra 45 års-alder og oppover ikke får noe aktivitetstilbu d utenom litt bevegelsesgymna stikk og å få lytte til musikk og sang, men ingen individuell egenutfoldelse, som kanskje kunne gjort dem friske!
+2 #4 Gunn Vigdis Værnes 16-06-2015 12:06
Så flott om dette gikk igjennom! Som musikkterapeut har jeg jobbet i mange år med eldre på sykehjem, og har sett den viktige verdien kulturarbeid har ift helse og et verdig liv.
+1 #5 Tine Marit Baugstø 16-06-2015 15:16
Vålerengen Bo- og behandlingssent er, drevet av fantastiske Kirkens bymisjon, har hatt kulturarbeider i flere år. Jeg fikk sammen med mine gamle foreldre flotte stunder med sang og musikk hos dem. Det høynet livskvaliteten til mamma og pappa i livets høst, og gledet en takknemlig datter. Slike opplevelser unner jeg alle!
+2 #6 Stig Berntsen 16-06-2015 15:21
Hensikten med forslaget er flott. Samtidig har sjukehjemmene allerede aktivitører som har en faglig utdannelse i å skulle aktivisere pasientene. Dessverre har disse, i takt med stadig dårligere bemanning, i altfor stor grad blitt redusert til kjøkkenhjelper etc. for å avlaste pleiepersonalet , og på den måten blitt hindret i å utøve faget sitt.
+1 #7 Britt Olga Myrvang 16-06-2015 16:41
Jobber på Bergsodden sykehjem, Harstad. Sykehjem med 72 pasienter. Der har de ansatt kulturarbeider i 100% stilling. Utøvende musiker, som også tilrettelegger for andre arrangementer for mange pasienter eller for mindre grupper.
Vel anvendte penger. :-)
+1 #8 Kari Mette Bergersen 16-06-2015 20:33
Mannen min og jeg reiser rundt på sjukehjem i Stavangerområde t og underholder som frivillige via Røde Kors. Klart vi merker hvor det er egne ansatte som tar seg av kulturelle aktiviteter! I vår kommune er det faktisk ganske mange slike stillinger! Kom igjen, Oslo!!!
+1 #9 Lise Brynsmo 16-06-2015 22:55
ALLE SYKEHJEM m bofellesskap og dagsenteret burde ha kulturarbeidere !!! Dersom politikerne MENER å gi god livskvalitet for eldre, syke, gi livet mening, gi øyeblikk av gode opplevelser (som hos langtkommen demenssyke f.eks gir mange timer med glede, selv om de ikke kan svare på hvorfor de er så fornøyde og glade - for det har de kanskje glemt). Mellom alle daglige, viktige arbeidsoppgaver som fagpersoner m.fl. utfører, er det i dag IKKE ROM for ekstraoppgaver - det er minimumsbemanni ng og underbemanning i de fleste institusjoner for eldre. Noen hevder det er pga sykefravær - MEN HVORFOR BLIR ANSATTE I ELDREOMSORGEN SYKE??? - Det er så viktig at eldre, syke, får kulturopplevels er, være seg musikk, dikt, kulturhistorie, et godt og næringsrik festmåltid, spill, Dans, kortfilm, fysisk trening og moro m.mye mer! - Det har tidligere eksistert et høgskolestudier i Kultur for helse v høgskolen i Telemark/Porsgr unn - dessverre nedlagt. MEN det eksisterer en Rød tråd derfra - AKTIV OMSORG,et kurs over 1 år, landet rundt. Der har det allerede blitt utdannet en god del. Bruk disse som kulturledere - og gi dem også lønn for tilleggsutdanni ng! Dette er viktige personer i morgendagens eldreomsorg. - Dersom det gis kulturtilbud, skal det være av god kvalitet, planlagt, og godt forberedt! Det skal være bevisst tilpasset brukerne/pasien tene eller den enkelte gruppe/person, for at det skal gi en positiv opplevelse! Og en positiv opplevelse - den sitter lenge i, gjør alle mer mottakelig og mer åpen i forhold til andre. Dette kan bidra til enklere stellesitasjone r, få et menneske til å spise (mer), ha noe hyggelig å dele med andre der og da eller for andre; senere. Personalet får også hyggelige opplevelser! Kanskje kan det faktisk bidra til å gjøre det hyggeligere på jobben, fordi det skaper glede og positive følelser. HURRA for første kommune som tør å tilleggsbemanne eldreinstitusjo ner med en kulturarbeider! !!! - Det er også lovpålagt å gi ALLE i Norge kulturopplevels er :-)
-2 #10 Dag-Ivar Rognerød 17-06-2015 06:13
Ikke ansett faste kulturarbeidere , innfør søkbare prosjektkroner som kan stimulere kunstnere og gode amatører til å reise rundt og underholde, men særlig stimulere til opplevelse og egenaktivitet. Allsang er demensforebygge nde!
#11 Wenche Svoor 17-06-2015 07:06
Dette er det vi aktivitører er utdannet til,
- å gi personer som ikke kan oppsøke kulturopplevels er eller aktiviteter der de er, - uten hjelp!!! Dette er viktig, uansett alder!
+1 #12 Tone Wiik 17-06-2015 12:53
Aktivitørene gjør en flott jobb i forhold til kulturunderhold ning. Ikke bare søker vi om økonomisk støtte til underholdning ( legater, fond). Vi arr. f.eks. loddsalg, kjøper gevinster og overskudd går til underholdning. Vi inviterer sangkor, barnehage, etc. som ikke koster noe. Vi arr. turer. Vi har ellers høytlesing,trim . Viktig å ansette noen som "samler" disse aktivitetene som er det som brukerne savner og ønsker mere av. Kall det kulturarbeider eller aktivitør, men som Stig sier så er vi ikke en prioritert gruppe.
#13 Solfrid Madsen 24-06-2015 16:53
Ansett flere aktivitører,ell er kall det kulturarbeider, det er det en aktivitør er.Opplever at dette er en gruppe som har blitt nedprioritert.l a det blomstre og gro .Bruk aktivitører.
#14 Linda Birkenes 24-06-2015 20:23
Hvem er det som har samvittighet til å stemme MOT å ha kulturarbeidere på sykehjem når alle vet hvor presset alle pleiere er på tid til å utføre pleieoppgaver. VIKTIG at en ....(eller flere?) får ansvar for aktiviteter som fremmer livsglede og tilhørighet !!!

You have no rights to post comments