Eldreomsorg

Stoppeklokkeomsorgen, slik Geir Lippestads mor møtte den

Stoppeklokkeomsorgen, slik Geir Lippestads mor møtte den

Advokat Geir Lippestad setter ord på hva stoppeklokkeomsorgen i Oslos eldreomsorg innebærer.

– Eldreomsorgen i Oslo er blitt effektivisert i så stor grad at det ikke er mulig å følge de behovene brukerne har, sier Geir Lippestad til Dagsavisen, som beskriver problemene med å få tilstrekkelig hjelp til sin syke mor.

Til middag pleide hjemmehjelpen å sette igjen en boks ferdigmat fra Fjordland. Problemet var bare at moren etter hvert var så dårlig at hun ikke visste hvordan den skulle åpnes. Hjemmehjelpen hadde ikke tid til å hjelpe henne. Boksen sto urørt helt til familien kom på besøk på kvelden. – Det hjelper ikke å komme med mat hvis man ikke passer på at de gamle får den i seg.

Da ordfører Fabian Stang i sommer uttalte til VG at Oslo kommune heller må sørge for mer effektiv drift enn å «belaste folk med mer skatt», reagerte Lippestad og svarte han i et åpent brev i samme avis. Han er fortsatt oppgitt av utspillet. – I dag har man vedtatt at det skal ta to minutter å gi eldre øyedråper. Tenk å foreslå at dette skal effektiviseres mer. Det ville jeg ikke hatt samvittighet til, sier Lippestad.

Samme hva familien fortalte, mente bydelen at moren ikke var syk nok til plass. Etter tre år med forhandlinger, var til slutt morens tilstand så dårlig at fastlegen slo alarm og fikk henne akutt innlagt på sykehus. Da var Lippestads mor underernært og dehydrert, og hun måtte mates intravenøst. Først da mente bydelen at hun hadde krav på sykehjemsplass. – Når hjemmehjelptjenesten ikke får med seg at en person har gått ned 20 kilo på kort tid, da har det gått for langt, sier Lippestad.

Moren måtte være på tre ulike sykehjem før hun til slutt fikk en permanent plass.

Kommentarer   

+1 #1 Peter Udbjørg 28-08-2015 09:31
Da jeg var hjemmehjelp (og bare vasket gulv, støvsugde og tørka støv og kanskje handle), hadde vi god tid, to til tre timer pr. "klient". Nå er det skåret til beinet, det så jeg med egne øyne da min gamle far fikk hjemmehjelp. De kom, rakk snaut å støvsuge og lunke på litt Fjordland, før de stressa videre. I gamle dager hadde vi tid til å prate med de gamle, som kanskje ikke fikk annet besøk. Dette er bare trist. Lippestad setter fingeren på noe særdeles viktig!
0 #2 Arne Forslund Bakken 28-08-2015 09:33
ser det er samme f.... hvem som har makta,her i Skien er det Ap som ruler og tilstandene er like jævlig her
+1 #3 Bent Isaksen 28-08-2015 09:38
Pengegaloppen og tidspress (for å spare penger) gir utilsiktede og stygge konsekvenser. Gleder meg til den dagen man innser at andre verdier enn cash, er viktigst.
+1 #4 Olav Gilsåmo 28-08-2015 10:03
"Effektiviserin g", innsparinger i det offentlige som fører til "stoppeklokkeom sorgen" for de som ikke kan betale seg ut av det, er ikke innført av de blåblå. Ideologien har vært førende siden 90-tallet og Lippestads eget parti Ap er medskyldig. De som vil ha et varmere samfunn, der det offentlige får tilstrekkelige ressurser til å ta seg av alle som trenger det, stemmer på partier som vil redusere privat overflod og styrke fellesskapet. Disse partiene ligger til venstre for Ap.
+1 #5 Kjell Høgseth 28-08-2015 15:53
Håper jeg heller dør enn og bli avhengig av hjemmetjenesten .
+1 #6 Grete Johansen 28-08-2015 17:43
Vi trenger en generaloppryddi ng i hjemmehjelpen. Midlertidige ansettelser er blitt mer regel enn unntak, og derfor tør ingen klage på arbeidsforholde ne. Men situasjonen er uverdig både for bruker og pleier. Personlig taklet jeg ikke lenger å være en del av den karusellen, selv om jeg trives med den typen arbeid. Det ble for tøft å alltid være på etterskudd og aldri ha tid nok.
+1 #7 Elin Gjelsten 28-08-2015 17:45
Det er så frustrerende, ikke bare for bruker og pårørende, men ikke minst for de ansatte som har et umenneskelig press på seg. Jeg lurer på hvor mange milliarder de kunne spart i sykepenger om folk fikk verdige arbeidsforhold med fast jobb, ønsket stillingsprosen t og selvsagt mindre stoppeklokke og realistiske timeplaner...
+1 #8 Birger Rieb 28-08-2015 19:23
Det var da flaks at de fant matboksen samme kveld allerede. Hos naboen her oppdaget de ikke uåpnete matbokser før etter et par uker eller så.
Når hun holdt på å skjære av seg stortåa fordi hun skulle klippe fotneglene med en svær skreddersaks, tok det fem dager før hun fikk noe ordentlig medisinsk behandling. Hele leiligheten samt oppgangen mellom hennes og vår leilighet var full å blodpøler.
+2 #9 Karin Clements 28-08-2015 19:39
Har 4 hunder og setter pris på at vi har fått et dyrepolit. Mattilsynet sier hunden skal luftes minimum 3 dager pr dag.

Hva med våre eldre? Det finnes pr dag ikke noe Eldretilsyn eller Eldrepoliti som sørger for at eldre blir luftet eller tatt vare på. Min venninne hadde en mor på sykehjem I 6-7 mnd. Moren ble ikke "luftet" en eneste gang. Da hun lå for døden, kom en ansatt innom hver halvtime. Ikke for å holde pasienten I hånden mens hun døde, men for å dokumentere dødstidspunkt.

Er det blitt slik I dagens samfunn at hunder har flere rettigheter enn våre eldre? ?

Er nå passert 50,uten familie og gruer meg til å bli eldre..
+1 #10 Lene Fosshagen 28-08-2015 21:23
det er sikkert konkurranse mellom kommunene om hvor mye de klarer å få ut av budsjettet!
Dette er ren gjetning! Kan noen som orker det gå litt lenger inn i denne mystiske trenden med at alt som ikke betaler seg skal skrapes inn til beinet?
Kjipt at de folkevalgte bare tenker 4 år fremover og de som har fått seg en lederstilling i en kommune bare tenker ett år fram! For da har de et springbrett til enda bedre stilling i en annen kommune!

Legg til kommentar