Eldreomsorg
Stoppeklokkeomsorgen, slik Geir Lippestads mor møtte den
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Eldreomsorg
- Publisert fredag 28. august 2015 05:45

Advokat Geir Lippestad setter ord på hva stoppeklokkeomsorgen i Oslos eldreomsorg innebærer.
– Eldreomsorgen i Oslo er blitt effektivisert i så stor grad at det ikke er mulig å følge de behovene brukerne har, sier Geir Lippestad til Dagsavisen, som beskriver problemene med å få tilstrekkelig hjelp til sin syke mor.
Til middag pleide hjemmehjelpen å sette igjen en boks ferdigmat fra Fjordland. Problemet var bare at moren etter hvert var så dårlig at hun ikke visste hvordan den skulle åpnes. Hjemmehjelpen hadde ikke tid til å hjelpe henne. Boksen sto urørt helt til familien kom på besøk på kvelden. – Det hjelper ikke å komme med mat hvis man ikke passer på at de gamle får den i seg.
Da ordfører Fabian Stang i sommer uttalte til VG at Oslo kommune heller må sørge for mer effektiv drift enn å «belaste folk med mer skatt», reagerte Lippestad og svarte han i et åpent brev i samme avis. Han er fortsatt oppgitt av utspillet. – I dag har man vedtatt at det skal ta to minutter å gi eldre øyedråper. Tenk å foreslå at dette skal effektiviseres mer. Det ville jeg ikke hatt samvittighet til, sier Lippestad.
Samme hva familien fortalte, mente bydelen at moren ikke var syk nok til plass. Etter tre år med forhandlinger, var til slutt morens tilstand så dårlig at fastlegen slo alarm og fikk henne akutt innlagt på sykehus. Da var Lippestads mor underernært og dehydrert, og hun måtte mates intravenøst. Først da mente bydelen at hun hadde krav på sykehjemsplass. – Når hjemmehjelptjenesten ikke får med seg at en person har gått ned 20 kilo på kort tid, da har det gått for langt, sier Lippestad.
Moren måtte være på tre ulike sykehjem før hun til slutt fikk en permanent plass.
Kommentarer
Når hun holdt på å skjære av seg stortåa fordi hun skulle klippe fotneglene med en svær skreddersaks, tok det fem dager før hun fikk noe ordentlig medisinsk behandling. Hele leiligheten samt oppgangen mellom hennes og vår leilighet var full å blodpøler.
Hva med våre eldre? Det finnes pr dag ikke noe Eldretilsyn eller Eldrepoliti som sørger for at eldre blir luftet eller tatt vare på. Min venninne hadde en mor på sykehjem I 6-7 mnd. Moren ble ikke "luftet" en eneste gang. Da hun lå for døden, kom en ansatt innom hver halvtime. Ikke for å holde pasienten I hånden mens hun døde, men for å dokumentere dødstidspunkt.
Er det blitt slik I dagens samfunn at hunder har flere rettigheter enn våre eldre? ?
Er nå passert 50,uten familie og gruer meg til å bli eldre..
Dette er ren gjetning! Kan noen som orker det gå litt lenger inn i denne mystiske trenden med at alt som ikke betaler seg skal skrapes inn til beinet?
Kjipt at de folkevalgte bare tenker 4 år fremover og de som har fått seg en lederstilling i en kommune bare tenker ett år fram! For da har de et springbrett til enda bedre stilling i en annen kommune!
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.