Eldreomsorg

Fra sykehjem til hjemmetjenester

Fra sykehjem til hjemmetjenester

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ønsker - i tråd med byrådserklæringen - færre sykehjemsplasser og mer bruk av hjemmetjenester i eldreomsorgen.

Jeg har sendt fram nedenstående spørsmål byråden skriftlig skal besvare overfor bystyret i løpet av noen uker:

"I Aftenposten 4. jan 2016 heter det:

«Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ønsker færre sykehjemsplasser og mer bruk av hjemmetjenester i eldreomsorgen. Thorkildsen er klar på at Oslo står overfor store utfordringer i eldreomsorgen og erkjenner at det er behov for bedre bemanning ved flere av sykehjemmene. Hun påpeker at sykefraværet er for høyt, og at bruken av bemanningsbyråer er for omfattende. Samtidig påpeker hun at færre sykehjemsplasser nettopp kan være en del av løsningen. Hun mener at Oslo kommune har satset for mye på å bygge ut antall sykehjemsplasser de siste årene, på bekostning av den totale eldreomsorgen.»

Sykehjemsetaten skriver følgende på sin Facebook-side: «Det er politisk bestemt at det skal legges bedre til rette for at eldre kan bo lenger i eget hjem med hjemmetjenester og hverdagsrehabiliteting. Det vil si at færre skal på sykehjem fordi de får bedre mulighet til å mestre sin egen hverdag selv i eget hjem. Vi har derfor fått i oppdrag å legge ned tomme sykehjemsplasser som ikke vil bli etterspurt av bydelene. De første avdelingene legges ned nå i januar.»

Det bes om en skriftlig orientering om bakgrunnen for dette. Herunder tydeliggjort:

- Er det faglige eller systemmessige grunner til at det er mindre etterspørsel etter sykehjemsplasser?

- Hvor mange sykehjemsplasser skal nedlegges for 2016, og i hvilket tempo?

- Er det mulig evt midlertidig igjen å øke antallet plasser dersom behovet oppstår?

- Er byråden trygg på at alle som av faglige grunner framover har behov for sykehjemsplass vil få dette?

- Hvilke tiltak vil Sykehjemsetaten gjennomføre for å tilpasse seg budsjettsituasjonen?

- Vil budsjettilpasninger også ha konsekvenser for private sykehjemsdriftere?

- Hvordan vil byrådet sikre at bemanningen, som en konsekvens av budsjett ikke reduseres, men snarere som byråden forsikrer: Bedre bemanningen?

- Dagens pleiefaktor ved sykehjemmene på 0,71 (altså 0,71 ansatt pr pasient), men det fortelles meg at sykehjemmene er instruert om for 2016 å redusere denne til 0,67. Byråden bes kommentere dette forhold."

Jeg tar gjerne i mot kommentarer og innspill til saken.

Kommentarer   

#1 Roar Ander 06-01-2016 07:09
Her jeg bor - Melhus i Sør Trøndelag må begge deler oppgraderes. Sykehuset har kjøpt opp korttidsplassen e på sykehjemmene uten at det har blitt flere plasser til oss i kommunen og hjemmetjenesten er under enhver kritikk.
Jeg er for at vi tar hjem litt av pensjonsfondet istedet for å ha dem i aksjer og ser til at våre eldre får den pleie de fortjener.
#2 Ivar J 06-01-2016 07:10
Sykehjemsetaten har denne kommentar på Facebook-siden sin:

De med vedtak om sykehjemsplass fra sin bydel, får i snitt tilbud om langtidsplass på sykehjem innen 8 dager. Vi skal fortsatt levere godt innenfor bystyrets frister også i 2016 for alle med vedtak. Bystyret har bestemt at alle med vedtak om sykehjemsplass fra sin bydel, skal få det innen 4 uker.

Vi har fått i oppdrag å redusere antall sykehjemsplasse r fordi bydelene etterspør færre plasser til sine innbyggere. Den store satsingen på hjemmebaserte tjenester i bydelene, gjør at flere kan bo i eget hjem. Det er noe de aller fleste ønsker og i tråd med Seniormeldingen.

Samtidig viser den demografiske utviklingen at det blir færre eldre fram mot 2025. Det ble født færre barn under krigen. Fra 2025 når etterkrigsbarna blir gamle, så vil etterspørselen etter plasser øke. Derfor skal Oslo kommune bruke tiden fram mot 2025 til å bygge nye eller rehabilitere nærmere 2500 sykehjemsplasse r.

Bydelene innvilger og fatter vedtak om hvem som har rett til sykehjemsplass. Sykehjemsetaten s oppgave er å levere det antall sykehjemsplasse r bydelen trenger til sine innbyggere.
#3 Hendrik Halsne 06-01-2016 07:26
Jeg tror at hjemmebaserte tjenester er mye billigere for kommunen. Det er det, og kun det de tenker på, ikke brukernes behov. En dement
+2 #4 Steinar Brevik Knudsen 06-01-2016 07:27
Vi trenger mange flere sykehjemsplasse r og aldersboliger ..seniorboliger . Punktbesøk er billig. men ikke nok! Depresjon florerer og selvmord blant eldre øker. Tenk gjerne nytt..alternati vt..få med arkitekter..byg g eks helse og omsorgs tun der en har somatisk/psykia tri/...eldre med ulikt behov. I ytterkant av området plasser gjerne ordinære seniorboliger. Parkområder og bevertningssted er..
#5 Nina Egedius 06-01-2016 08:26
Det er misforstått å tro at man trenger færre sykehjemsplasse r. Vel og bra at flere skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. I praksis betyr dette at altfor syke eldre blir boende hjemme uten å være i stand til å ta godt nok vare på seg selv. Resultatet er forverret sykdomsforløp, ensomhet, angstproblemati kk, osv. Dette har vi sett på nært hold. Utrygghet ved punktbesøk, som heller ikke fanger opp utviklende sykdom, sittesår, diabetes-proble matikk, infeksjon, mm. Dette til tross for hjemmesykepleie flere ganger pr. dag. Mange eldre greier ikke å formidle godt nok hvordan de har det, og hjemmesykepleie n haster inn og ut.
Det høres så "flott"ut at alle skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Helt realistisk er det ikke. Det ligger noen skjebner bak hvert enkelt tilfelle. Ingen er like. Noen ER bare for syke til å greie seg selv, og trenger døgnbemannet hjelp. Det er et faktum.
+3 #6 Bjørn Kjensli 06-01-2016 08:28
Det er tryggheten som gjør at vi har et så stort sykehjemsforbru k. Så lenge vi ikke har et differensiert omsorgstilbud som er fleksibelt, så havner mange på et høgere onsorgstilbud enn nødvendig over tid. Hjemmebaserte tjenester ef bra for mange eldre, men de kan ikke gi folk den tryggheten de etterspør. Når hjemnetjenesten når 8-9 timer hver dag, så er sykehjem lønnsomt. Flere differensierte omsorgstilbud med vakt er derfor en god og lønnsom strategi. I Vestvågøy har man nylig ferdigstilt 33 omsorgsboliger samlojalisert med 20 fra før, hvor hjemmethenesten har en av sine basestasjoner. Dermed har man nattvakt og økt trygghet, mens beboeren betaler husleien og kan spise på frivillighetska fe. Meget populært.
#7 Arild Tony Lyngstadås 06-01-2016 09:01
Oslo trenger i likhet med resten av landet mange flere sykehjemsplasse r i tillegg til å styrke hjemmesykepleie n. "Eldrebølgen" er på vei og antall eldre med demens vil øke kraftig viser rapporter. Det må satse på begge deler. Anbefaler siden Verdig eldreomsorg for mye nyttig info: m.facebook.com/trijaks/
+2 #8 Ingebjørg Skorpen 06-01-2016 09:02
Det trengst mange flere sykehjemsplasse r. Hjemmetnesten kan aldri bli god nok til å dekke behovet for omsorg når man blir gammel og syk. Det har vist seg en mill ganger. Jeg skjønner ikke at politikerene ikke skjønner dette
+1 #9 Anne Bolstad 06-01-2016 09:05
Tror neppe hun har hatt gamle og ta seg av ennå. De gamle vil bo hjemme så lenge de kan, også med god hjelp av hjemmetjenester , så langt det går bra. En dag går det galt. Kommer seg ikke ut, på do, dusj, et fall ja hva som helst. De blir redde, vil ha trygghet, selv om det er et nederlag og innse det:)
+1 #10 Pårørendeaksjonen 06-01-2016 09:30
Flotte spørsmål du stiller - det er undring over at det i en storby som Oslo kan være færre behov for sykehjemsplasse r. Også bekymring over at de eldre uten pårørende og sosialt nettverk ikke fanges godt nok opp når de er alene og kun skal ha hjemmebaserte tjenester. Gårsdagens undersøkelser i Sykepleien viser at pårørende og sosialt nettverk bidrar med mye til de eldre - og hva når du er uten dette og for syk til å komme deg ut?
+5 #11 Tom Rellsve 06-01-2016 09:32
Betimelig oppfølging for avklaring
+4 #12 Gudmund Kollung Selvåg 06-01-2016 09:45
Der er tendensar i samfunnet som vil at fellesskapet skal yta mindre og den enkelte skal yta meir. Innan eldreomsorgen betyr dette at stadig meir ansvar kan bli lagt på barn og andre pårørande når eldre ikkje kan greie seg sjølv. Dei fleste som ikkje kjenner dette på kroppen, legg nok ikkje merke til det. Men det ser ut til at med den aukande eldrebefolkning a er det stadig fleire pårørande som i dag slit seg ut med å pleie og passe på sjuke og demente eldre og det blir i mange kommunar stadig vanskelegare å få sjukeheims plass og avlastning. Dette betyr nok mindre utgifter til kommunane til sjukeheimar, men større utgifter til utslitte pårørande, som til slutt stuper under presset. Eg konstanterer også at staten har gjenninført prinsippet om at barn står økonomisk ansvarleg for sine gamle foreldre i og med at supplerande stønad nå er tatt bort for om lag 400 gamle (mest) kvinner.
+3 #13 Jan Gustavsen 06-01-2016 10:09
Det er behov både for flere sykehjemsplasse r og for mer hjemmehjelp (flere hjemmesykepleiere)

Antall demente dobles i løpet av noen år, og det gjør også antall 90 åringer, iflg. SSB. Behovet for økt hjelp til våre svakeste eldre må styrkes, og settes foran saldering av budsjetter.
+3 #14 Vivian 06-01-2016 10:46
Eg meiner at vi også trenger flere alderhjem og sykehjem, hjemmesykepleie n må også styrkes, men det må ikke være sånn at eldre blir presset til å bo hjemme langt utenfor det de er i stand til å klare. Eg meiner snu trappen prosjektet er like feilslått som det at alle psykisk utviklingshemme de skulle ut av institusjoner/b ofellesskap og integreres i samfunnet. Det fungerte for fåtallet. Dette fører til nedsatt livskvalitet, ensomhet og enorm belastning for ektefelle og eventuelle barn/familie. Eldre blir sendt rundt som pakkesel, fra korttidsopphold på sykehjem, sykehusinnlegge lser og hjemmet, til de tilslutt ikke har krefter igjen til å ha en verdig alderdom/avslut ting på livet. Eg har som pårørende opplevd dette de siste årene og det er så fortvilende og se sine egne foreldre lide slik og forfalle så raskt. Eg har også jobbet mange år i pleie både i hjemmesykepleie og på sykehjem som assistent og som sykepleier (10 år), og sett og kjent galskapen på kroppen av det høye arbeidspresset, alt for lav bemanning. Det må endring til og det raskt, for det blir ikke mindre eldre i samfunnet. Heile eldreomsorgen er på vei til å rakne.
+5 #15 Inger-Lise Gulliksen 06-01-2016 11:07
Nå må ikke dette nye byrådet følge det gamle. Det er ikke nedbygging av sykehjemsplasse r som trengs, det kommer til å bli behov for flere. En ide er kanskje å lytte til alle de pårørende som står i dette daglig. Pårørende av eldre med Alzheimer og demente vet mye om dette. De lever i evig redsel for hva som kan skje i de mange timene det ikke er noen hos de gamle.
+4 #16 Tove Velvin 06-01-2016 12:30
Lure på om Marte Thorkildsen har besøkt eldre hjemme med hjemmesykepleie 4 ganger dagpr døgn ?
Hadde ikke min mamma fått plass på et underbemannet sykehjem hadde hun både sultet i hjel og sittet med innhold i en bleie. Kanskje flere timer på vent.
Dette er et skammelig forslag der det heller trengs flere ansatte på sykehjem.
Flott at folk får bo hjemme. Men det går en grense for uverdige forhold.
#17 Ivar J 06-01-2016 13:51
Fra Sykehjemsetaten s Facebook-side i dag:

58 ordinære langtidsplasser på Furuset sykehjem legges ned fra januar 2016. Det er mange tomme senger på sykehjemmene i Oslo fordi bydelene bruker færre sykehjemsplasse r enn tidligere.
Det er allerede 32 ledige plasser på sykehjemmet og i desember var det over 90 ledige sykehjemsplasse r i Oslo. Det legges opp til frivillig flytting av pasienter til andre sykehjem. Ingen ansatte mister jobben. De ansatte som blir berørt, får tilbud om andre stillinger på sykehjemmene i Oslo.

Det er bydelene i Oslo som fatter vedtak om hvem som har behov for sykehjemsplass. Sykehjemsetaten s oppdrag er å levere det antall plasser som bydelene etterspør. Bydelene har redusert sin bruk av sykehjemsplasse r betraktelig andre halvår 2015. Det gjør at det er mange tomme senger på sykehjemmene i Oslo. Det er derfor besluttet å juster ned antall langtidsplasser på Furuset sykehjem.
Dette er en ønsket utvikling i tråd med Oslo kommunes politisk vedtatte Seniormelding, at ressursene skal flyttes fra institusjonsbas erte tjenester til hjemmebaserte tjenester, slik at folk kan bo lengre i eget hjem. Mindre bruk av langtidsplasser på sykehjem er også i tråd med den forventede effekten av Oslo kommunes nye finansieringsor dning for sykehjemsplasse r. Finansieringsor dningen gir bydelene et insentiv til å bedre tilrettelegge for at folk kan bo lengre i eget hjem med økte hjemmetjenester . Det er forventet at bydelenes etterspørsel etter langtidsplasser på sykehjem vil bli ytterligere redusert de kommende årene.

- 58 langtidsplasser på Furuset sykehjem legges ned fra januar 2016. 32 av plassene står allerede tomme.
- Avviklingen vil skje fortrinnsvis gjennom interne flyttinger på Furuset sykehjem. Pasienter som ønsker å bytte sykehjem prioriteres til ledige plasser ved alternative institusjoner.
- For alle situasjoner som medfører flytting gjelder pasientens rettighet til fritt å velge hvilket sykehjem han/hun ønsker å bo på. Fritt sykehjemsvalg vil derfor hensyntas.
- I tillegg innføres inntaksstopp på ordinære plasser ved Furuset sykehjem, fram til den ønskede reduksjonen i antall pasienter er oppnådd.
- Ansatte vil bli ivaretatt i tråd med gjeldende regler. Det ble innført ansettelsesstop p på alle kommunale sykehjem i Oslo fra 17. desember 2015. Ansettelsesstop p gjør ansatte på Furuset sykehjem får jobb på andre sykehjem som har ledige stillinger.
- Det er informert muntlig om beslutningen i Arbeidsmiljøutv alget og Medbestemmelses utvalget 17.12.2015.

Furuset sykehjem er byggmessig blant sykehjemmene som er i dårligst forfatning og er et av sykehjemmene som er planlagt for rehabilitering innen 2022.
#18 Rolf Berg 06-01-2016 16:25
Ja oss slippe å høre et SV argumentere for færre sykehjemsplasse r. Vi vil ikke ha noen reprise av regjerings-reto rikken. Alle kompromisser den gang ble gjenfortalt og forsvart som om de var politiske dyder og kampsaker...
+2 #19 Åse Karin Karlsen 06-01-2016 16:27
SORRY, kan ikke være enig der..har jobbet som sykepleier i hjemmetjenesten , OG jeg møtte mange mange, som aldeles ikke hadde det best hjemme:( da hjemmetjenesten i begynnelsen av 80 tallet ble bygd opp, ble sykehjemsplasse ne bygd ned..så dette er ikke fremskritt i min lille verden...men tilbakeskritt.. Uansett hvor mange ganger man stikker hodet inn i ett annet menneskes hjem..er det likevel 24 timer i ett døgn..Når det er sagt, så er det brukeren som bør være den som bestemmer hva som er best, for dei som har det bra hjemme er det også det som er aller best for det mennesket..MEn har man sykdom, som svært mange får, som gjør at man ikke kan snu seg, gå på toalettet, finne mat osv..anna ennn hver gang en fra tjenesten kommer inn døren kan det fantastiske hjemmet lett forvandles til ett fengsel..og da er beskjeden om at det ikke er sykehjemsplasse r ledig grusom å få..Jeg sprang som en gal ...på den jobben..i tillegg gikk jeg hjem hver dag med dårlig samvittighet..N år man har en hel nøkkelhank ...til andres liv..i lommen..så er det først og fremst akkurat DET livet som veit hva som er best for dei..at ikke flere enldre har omkommet i brann..hjemme.. er for meg ganske utrolig..Jeg prøvde den gang å utfordre politikere til å ble med ...på jobb..uten hell så klart..Å se opplina pasienter på sykehjem i møte med politikere rundt ett koselig kaffebord, blir rimelig patetisk før hvert valg..UT i feltet sier nå bare jeg..enten det er hjemme hos noen eller på sykehjemmet eller hva..livet kan man IKKE lese seg til..Min hovedoppgave den gang het ensomhet blandt eldre hjemmeboende..E tt stort stort problem..som ikke løses med nedtrapping av sykehjem i alle fall..
#20 Inger Marie Kyle Frogner 06-01-2016 16:32
Spørsmålene til utdypning er meget gode ! Det må presiseres hvorvidt det er systemet som.påpeker /opplever behovet for endring eller brukere /pårørende . Det er også slik at behovene/utvikl ing vil "svinge " derfor må en ta høydef
#21 Trude Elisabeth Skaug 06-01-2016 16:33
Ja, vel, trasig at multimillionære r skal bestemme hvem som får hjelp! Blir det private, så får jo ikke alle råd, kanskje noen få! Kan ikke akkurat si at jeg har trua på det nei. Men når en SV- politiker tar slike avgjørelser, hvem skal vi da stole på? Hvilket parti skal en stemme på? Jeg vet ikke lengre, for partiet må også være stort nok til å få noen virkning.
+1 #22 Eivind 06-01-2016 16:44
Som sykepleier på sykehus ser jeg en del pasienter som ønsker og som, etter min og mine kollegers vurdering, trenger sykehjemsplass ikke får dette.

Jeg opplever at bestillerkontor et må fordele de få plassene de har og de gjør det etter beste evne. Likevel er jeg skeptisk til et system hvor behovet defineres av de som har interesse av at behovet skal være så lite som mulig.
+1 #23 Hanne Ihler Toldnes 06-01-2016 17:33
Viktige spørsmål.
Jeg er spent på svarene.
Samtidig er det interessant å vite på hvilken måte kvaliteten på hjemmetjenesten skal sikres.
SV har vært en pådriver for en tillitsreform. Det er ikke uten grunn......
#24 Rolf-André Oxholm 06-01-2016 18:00
Jeg stusser litt her.
Det er mange som bor hjemme, fordi de ønsker det selv, men som er så dårlige at hjemmetjenesten ikke klarer å gi et godt nok tilbud.
Mange ønsker å bo hjemme lenge etter at det ikke lenger er forsvarlig.
Her tenker jeg heller at man da må tenke at disse menneskene skal flyttes inn på institusjon, når faglige hensyn tilsier det.
Kostnadsmessig bør man og tenke seg litt om. En sykehjemsplass koster ca 800.000 kr/år, minus egenbetalingen.
Priseksempler fra bla Østensjø bydel viser at hjemmetjeneste med full innsats kan koste det dobbelte, og da ingen egenbetaling.
Jeg tenker at dette fort kan bli dyrt og dårlig.
Det er en vakker tanke at man skal bo hjemme så lenge man ønsker, men det er ikke alltid forsvarlig.
Videre så sies det at bydelene kjøper for få plasser. Dette vet vi at har sammenheng med kutt i budsjettene til bydelene, slik at de kjøper færre plasser. Om man fjerner det kunstige grepet at Oslos bydeler skal kjøpe plasser fra Oslo kommune, så vil bydelene kanskje tilby plasser til de som trenger det, og ikke kun det antallet de har råd til?

Ellers støtter jeg veldig spørsmålene om kutt i pleiefaktor, og om dette også gjelder de private aktørene.
#25 Rønnaug Stensrud 06-01-2016 19:25
Lederne i bydelene har fått for stramme rammer fra den sentrale ledelsen i kommunen, og er pålagt å spare penger, altså unngå å kjøpe heldøgnsplasser . Vi mennesker trenger andre mennesker. Det er alt for mange eldre som sitter i ensomhet og venter på at hjemmesykepleie n skal komme innom på sine 15 minutters besøk. Til Mette Kolsrud og Inga Marte Thorkildsen: Se politisk på bestiller og utførersystemet . Vil dere ha det?
+1 #26 Ole 06-01-2016 19:55
Dette er interessant, og jeg synes dine spørsmål til byråden er viktige. Jeg har et par betenkeligheter til det å redusere antall sykehjemsplasse r: For det første har ombudet for eldre (nå lagt under et felles pasient-eller helseombud) stadig påpekt at terskelen for å få sykehjemsplass er uforsvarlig høy. Jeg vet ikke om hverdagsrehabil iteringen er kommet så langt at ombudet har skiftet mening.

Selv har jeg som frivillig i vår bydel sett mange eldre som ikke kommer seg ut i frisk luft over lengre tidsrom. På sykehjem er dette et krav som kan innfris, kan hjemmetjenesten greie det?

Et annet punkt er muligheten for noe som er i nærheten av et sosialt liv, det å treffe andre mennesker. Vil hjemmetjenesten kunne greie det?
-1 #27 Lilleba Ågot Synøve Modalen 07-01-2016 05:42
Vi ender vel med GPS brikker alle sammen. Det eller låste dører med overvåkningskam eraer i heimen. Nei, det er ikke lystelige utsikter.
#28 Steinar Andersen,Apmedlem 07-01-2016 12:18
Godt at du stiller disse spørsmålene til denne byråden. Hun tror vist at det har vært bare undermålere i bydelsadministr asjoner og BU politikere. a8
+1 #29 Wenche 07-01-2016 12:30
Hallo er det mulig. Dette er ikke gjennomførbart. De som jobber i hjemmetjenesten har jo ei maratonn liste å komme gjennom på ei vakt. Det er ikke tid til den gode praten, få ordnet håret etter dusj osv. Hva om de er lenket til seng eller rullestol, og det da skjer noe mens de er alene og ikke får tak i alarmen sin?
Har og et eksempel fra det virkelige liv. En person er psykisk syk, men motsetter seg behandling i psykiatrien. Bor i leilighet ved siden av et sykehjem. Vedkommende skal inn til alle måltid. Men dette er50-50 å lykkes med. Vedkommende vil ikke inn og vil ikke ha mat ut til seg i leiligheta. Dermed får han ikke mat. Vekta går ned og vedkommende blir dehydrert. Om vedkommende hadde fått plass på sykehjemmet hadde det ikke blitt slik. Da hadde vedkommende fått mat til alle måltider. La folk få en sykehjemsplass nå de trenger det. Vi vet alle at i hjemmetjenesten er det forlite folk dermed blir arbeidsbyrden større og mindre tid til vær enkelt. Folk føler seg tryggere i sykehjem enn hjemme. For på sykehjemmet er det alltid folk og dermed større trygghet!!!
+1 #30 Anders Aasland/sykepleier/høgs 07-01-2016 14:30
Jeg synes det er en god tanke å la folk få lov og mulighet til å bo i sitt eget hjem så langt det er mulig.Det jeg lurer på i denne sammenhengen er hvorfor i all verden står det sykehjemsplasse r tomme? Mitt inntrykk er at mange eldre og pleietrengende IKKE får plass når de trenger det. Jeg undres om dette er en måte å rettferdiggjøre en eventuell reduksjon av sykehjemsetaten s budsjetter. Jeg blir i hvert fall mistenksom når slike beslutninger ikke begrunnes faglig. Et annet spørsmål som Ivar Johansen også kunne stilt i denne sammenhengen er hvorfor det er et behov for å bruke vikarbyråer. At de brukes viser i hvert fall meg at det er vanskelig å opprettholde en god bemanning. Da blir det ulogisk for meg å skyte på bemanningsbyråe ne som faktisk stiller opp. At man ikke liker private aktører av politiske grunner er en helt annen diskusjon. Hvorfor klarer ikke sykehjemsetaten å rydde i dette selv?
+3 #31 Nils Norrud 07-01-2016 17:34
Hvorfor hjelpte ikke SV våre eldre da de satt i Regjering? 12.000 eldreplasser var målet, men de fikk bare til 567 stk på 8 år!
www.dagbladet.no/.../35135502
#32 Wenche 07-01-2016 17:44
Det politikere i kommuna skulle gjøre er som en varaordfører gjorde her en sommer. Han tok seg sommerjobb enten var det på et sykehjem eller så var det hjemmetjenesten for å få et bedre innblikk i hva denne jobben dreier seg om. Det er jeg veldig enig i at han gjorde. For å reise innom på et halvtimes besøk i sykehjem eller til en beboer i hjemmetjenesten gir ingen et fullverdig blikk om hva de som jobber i helsevesenet har det på jobb. Nei lokalpolitikere ta dere en sommerjobb i helsevesenet å se hva som foregår og hvilket arbeidspress det er!!!
+2 #33 Veronica 07-01-2016 18:53
Er helt enig at folk bør kunne få bo hjemme så lenge di ønsker det selv, og at det er forsvarlig..
Men, hjemmetjenesten har mer enn nok å gjøre, ekstrem kort tid på hver pasient i dag, ikke råd til ordentlig utstyr, som bandasjer o.l..
Så hvordan skal hjemmetjenesten ha råd og kapasitet til å hjelpe fler?? Da MÅ di få mer penger og flere folk, ellers går ikke "regnestykke" opp! Får di det, kan nok fler bo hjemme lenger..
Men mange ønsker å komme til et sykehjem, da di ikke føler seg trygge i egne hjem, og mange trenger det virkelig, men får høre at det ikke er plass...
Så hvor er det det står tomme sykehjems plasser???
Mange eldre som blir lagt inn på sykehus, er i såpass dårlig forfatning, at leger ikke vil sende dem hjem, men det hender di må, pga fulle plasser på sykehjemma! Så fatter ikke at det kan stå tomme plasser når behovet er såpass stort!! En anna ting er bemanninga på hjemmene! På noen steder er det så dårlig bemanning, at di løper hele dagen, får ikke spist lunsj, el gått på do, å allikevel rekker di ikke et tilfredsstillen de stell!? Di får heller ikke tid å ta en prat med beboerne, hvis di skal rekke å stelle alle før kveldsvakta kommer! Di er ekstremt underbemannet, så hvis di skal bli enda færre, da skjønner jeg ikke hvordan det skal gå!
Di som sitter å bestemmer her til lands, hadde hatt godt av å gå i andres "sko", før di fatter idiotiske lover! Da hadde di selv kjent på kroppen at dette går ikke... -Å det mener jeg di burde gjort med alt, før di ordner budsjett som er høl i huet og lover og regler.. Kanskje di hadde sett en litt anna side, å gjort en bedre og "klokere" jobb...
+1 #34 Knut Elgsaas 11-01-2016 15:02
Bloggen til Ivar Johansen innledes slik: Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen(SV) ønsker- i tråd med byrådserklæring en – færre sykhjemsplasser og mer bruk av hjemmetjenester i eldreomsorgen.
Les byrådserklæring en. Det står ikke noe om at byrådet og byrådspartiene ønsker færre sykehjemsplasss er. Der står det følgende om sykehjem:
“Alle skal være sikre på å få sykehjemsplass når de trenger det, og bemanningen skal være godt kvalifisert, bla med bedre legedekning og flere geriatriske sykepleiere.
Pleien skal ivareta den enkeltes behov for omsorg og helsehjelp. Det skal være åpenhet om alle faktorer ved et sykehjem både hva gjelder bemanning, driftsavvik
og lønnsforhold både i kommunale og private sykehjem. De samme krav til rapportering skal stilles til private tilbydere på samme måte som offentlige. “
Det står ikke noe i byrådserklæring en eller i Arbeiderpartiet s program at man vil ha færre sykehjemsplasse r eller at bemanningen i kommunale i kommunale sykehjem skal reduseres.
Østlandssendingen opplyste 6.1 at Furuset sykehjem, et kommunalt drevet sykehjem, skal nedlegges.
Vi fikk også høre i dag at det ble innført stillingsstopp i sykehjem i Oslo fra 17.12.2015. Det kan selvfølgelig bare gjelde kommunale sykehjem, ikke konkurranseutsa tte sykehjem..
Før jul fikk kommunale sykehjem kutt i bevilgningene så de måtte redusere bemanningen.
Konkurranseutsa tte sykehjem fikk ikke kutt, derimot økte inntekter p.g.a. årlig justering i.h.t. prisstigningen.
Ivar Johansen opplyser at sykehjemmene visstnok er instruert om å redusere pleiefaktoren fra 0,71 til 0,67. Det blir i alle fall konsekvensene av kuttene i bevilgningene til kommunale sykehjem i 2016.
Dette skal skje til tross for at Sykehjemsetaten i 2015 sa at grunnbemanninge n i sykehjem må styrkes. En vurdering alle fagfolk og helse- og sosialombudet deler.
Det er merkverdig at det rød-grønne byrådet går inn for å svekke kommunalt drevne sykehjem på denne måten. Hvor er Fagforbundet?
Det er flere kommentarer til Inga Marte Thorkildsens utspill i Aftenposten i et innlegg i Aftenposten i dag 11. januar av Karin Svendsen og Knut Elgsaas.
+1 #35 Wenche 19-01-2016 11:00
Jeg har nå arbeidet med fysisk funksjonshemmed e i mange år, de er mennesker i yrkesaktiv alder, altså under 70 år.

Dette er personer med slag, Ms, trafikkskadde, revmatikere, CP m.m.

De fleste bor hjemme, eller i samlokaliserte boliger.

De er livredde for å måtte flytte på sykehjem.

Når tenker Oslo at de skal oppfylle deres behov på et sykehjem med personer under 80+.

Hvordan ville vi likt å trenge pleie, men måtte bo sammen med #bare gamle» ?

Ikke jeg, DU eller andre politikere?

Vi har og har hatt flere som har et så stort omsorgsbehov at hjemmetjeneste ikke er nok de timene i døgnet når de ikke er her.

De fleste ønsker seg et mest mulig aktivt liv ut fra egne forutsetning og tilpasset egen alder.

You have no rights to post comments